Şifrem?
176 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Balya

Paylaş
Sık Kul. Ekle

Sağlık ve Sosyal Hayat

I-1876-1940 DÖNEMİ SAĞLIK

Günümüzde Balya Merkezde harabeleri görülen bazı kalıntılar , madenleri işleten Fransızlar döneminde  yapılmış olan hastanenin kalıntılarıdır.O yıllarda Ege ve Güney Marmara’nın en büyük ve en modern hastanesi olan kalıntılar günümüze korumasız halde ulaşabilmiştir.

Maden ocakları kapanıp göç başlayınca , binalardaki demir , tuğla ve kullanılabilecek diğer malzemeler , talan edilmiş ve hastane binası günümüze ancak bu şekilde ulaşabilmiştir.

 II-SAĞLIK KURUMLARI

İlçemizde Sağlık Merkezi, 1955 Yılında 10 yatak kapasiteyle hizmete girmiştir. Sağlık Bakanlığı Genelgesi ile kapatılarak 2003-2006 yılları arasında Sağlık Ocağı olarak hizmet vermiş  daha sonra Valilik Oluru ile İlçe Gün Hastanesi’ne dönüştürülmüştür. 01 Mart 2007     Sağlık Bakanlığı Genelgesi ve Valilik oluru ile  Balya Entegre İlçe hastanesi olarak hizmet vermeye devam etmekte olup Entegre 112 A.S.H. bulunmaktadır.

Balya Entegre İlçe Hastanesi 30 yataklı olup; 7 Doktor,7 Hemşire,4 Ebe ve 18 diğer sınıflarda sağlık personeli ile hizmet vermektedir.

Sağlık Grup Başkanlığına bağlı 3 Köy Sağlık Ocağı ve bunlara bağlı toplam 11 Sağlık Evi bulunmaktadır.

Danişment ve Ilıca Sağlık Ocakları kendi hizmet binalarında, Çamavşar Sağlık Ocağı ilçe Tarım Müdürlüğü binasında hizmet vermektedir.Bu sağlık ocaklarında,Doktor olmayıp,3’ü sağlık evlerinde olmak üzere  toplam 12 sağlık personeli ile hizmet vermektedirler.

İlçede Yeşil kart Durumu

İlçe genelinde,2007 yılı itibari ile  2463 adet yeşil kart sahibi olup, bunlardan 1222 si aktif 1241’si de çeşitli nedenlerden dolayı iptal edilenlerden oluşmaktadır.

III. SOSYAL HAYAT

Madencilik faaliyetleri Balya’daki nüfus yanında sosyal hayatı da etkilemiştir.Bu tarihlerde,maden işletmesinin yurt dışından teknik eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla getirilerek istihdam edilen azınlıklar ve gayr-i Müslimler sosyal yapıyı oldukça renklendirmiştir.

Meselâ 1305, 1307, 1308, 1324 ve 1325 tarihli  salnamelere göre 1900’da 42.554 olan Balya nüfusu, 2.365’i Bulgar ve 1.118’i gayr-i Müslim olmak üzere 3.483 farklı milletten oluşmaktaydı. Bu miktar, ilçe toplam nüfus içerisinde %8.2’lik bir oranı bulmuştur. Günümüzde ise ne gayr-i Müslim ne de farklı milletten insan yaşamaktadır.
Etnik ve dini yapı ilçenin yerleşmesini etkilemiştir. Hüdavendigar 1324 yılı salnamesinin 569. sayfasında “1906 yılı itibariyle kazada 36 cami, 53 mescit, 4 kilise, 70 değirmen, 3 han, 5 maden fabrikası, 7 gazino ve 88 mektep vardır” şeklindeki ifadesi ile gayr-i Müslimlerin sosyal yaşantıya etkisini göstermektedir.

İşçilerin düzenli gelirlerinin olması ve dönemin şartlarına göre sahip oldukları refah seviyesinin getirmiş olduğu yaşam şekli ve eğlence kültürünün varlığı bu  verilerden anlaşılmaktadır.

İş imkanlarının iyi olması ve düzenli gelire sahip halkın varlığı, Balya’daki sosyal şartları da etkilemiştir. Balya “...1927’lerde 25 yataklı bir hastanesi, 5 yataklı frengili hastaları tedavi evi, eczanesi, sineması, 5 fabrikası, 5 maden kuyusu, 5 yapımevi...”’e sahip iken,günümüzde bunların çok gerisindedir.

Yine Balya, “...1933’lerde 10 kilometrelik yolu, 8 kilometrelik kanalizasyonu, 1 motopompu, 3 tulumba ve 5 işçili bir yangın söndürme teşkilatı, belediye dispanseri, 65 dükkanı, 5 mağazası, 3 lokantası, 2 gazinosu, 7 kahvehanesi, 2 hanı, 2 oteli ve 10 fırını...” olan bir maden şehri  idi. Maden ocaklarında kullanılan asansörler, madenlerin Akçay iskelesine taşınması için döşenen tren rayları da, Balya’da zamanın teknolojik şartlarından yararlanma seviyesini göstermektedir.

1-Sosyal Tesisler

Günümüzde İlçemiz merkezinde, öğretmen evi, faal olmayan bir otel,Kaymakamlığımızca açılan ve tüm halkın kullanımına açık,tüm halka açık bir Internet Evi  ile Özel şahıslara ait iki Internet cafe vardır.

Öğretmen evi, Balya Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince yaptırılmış olup,2007 yılında Balyalıların hizmetine sunulmuştur.Birinci katında lokal ikinci katında 15 yatak kapasiteli  yatakhane kısmıyla iki  katlı olarak planlanmış,2007 yılında hizmete açılmıştır.

Ayrıca odalarda 24 saat sıcak su, internet erişimi, TV vb. imkanlar mevcut olup ve  tüm  kamu personeli ve  Balya halkına açıktır.

2-Sosyal Faaliyetler

6 Eylül Şenlikleri

İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşu olan 6 Eylül tarihinde kutlamalar düzenlenir. Gündüz  yapılan resmi törenin ardından, Mahalli sporlarımızdan olan değnek yarışları düzenlenir. İlçemizde bulunan avcılar kulübü  üyelerinin ve çevre avcıların katılımı ile trap yarışları yapılır.Kutlamaların akşam bölümünde ise fener alayı , havai fişek gösterileri ve konserler düzenlenir.

İlçe Panayırı

İlçemizde,ilk düzenlenme  tarihi kesin olmamakla beraber her yıl haziran ayı içerisinde geleneksel hayvan ve emtia panayırı düzenlenir.                                                                  

Geleneksel Balya  Panayırı

Köy Hayırları, Yağmur Hayırları, Hıdrellez Şenlikleri

İlçemize ait olan köylerin hemen hepsinde hıdrellez tarihine denk gelen zamanlarda sırasıyla hayırlar düzenlenir. Bazılarında yazın kurak gitmemesi ve bol ürün alınması için yağmur duaları yapılır.

Bu hayırlar için köy halkından bağışlar toplanır.Konuklara yemekler ikram edilir.Bazı köyler geleneksel yemeklerimizi pişirmeyi adet haline getirmiştir.(Keşkek , bulgur pilavı vb.) İlçemiz dışında veya köyleri dışında yaşayan hemşerilerimiz bu hayırlar ve şenlikler vesilesiyle tekrar köylerinde bir ara gelir.Varsa köylerine ait geleneksel eğlenceleri sergilenir.




Bu Konuya Toplam 0 Yorum Yapılmıştır.   

Ad : Soyad :
E-Mail : Şehir :
Ülke :      
Başlık :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :            
 

Henüz Yorum Yapılmamış.

Tüm Başlıklar

Balya Madenleri
Coğrafya
Eğitim
Ekonomi
Gençlik ve Spor
Konumu
Kültür
Sağlık ve Sosyal Hayat
Tarihçe
Turizm
Ulaşım
Ünlülerimiz
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi