Şifrem?
277 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Şömineli Evlere Doğru
Dikili, Altınova, Ayvalık, Sarımsaklı, Burhaniye, Akçay, Gökçeada, Bozcaada, Altınoluk, Assos, Küçükkuyu, Ayvacık.. diye uzayıp giden portföyünü ve yaptığı işleri gururla anlatan Umman Polat ile ‘şömine kültürü’ üzerine konuştuk.

28.02.2013  


 

 

Ustam Şömine’nin sahibi Umman Polat, röportaj sırasında ekibimize Showroom’da bulunan şömine hazneleri ile soba çeşitlerini anlattı.

 

 
 
- Bize önce kendinizi ve Ustam Şömine'yi tanıtır mısınız?
- Ben aslında diş teknisyeniyim. 10 yıl dişçilik yaptım. Babam inşaat sektöründe çalışırdı. Müteahhitlere malzeme temin eder, iş alır yapardı. Bir nevi yapı malzemeleri firmasıydı. Bende bu sektöre adım atınca İsmimizi Ustam Yapı olarak değiştirdik.Ben Şömine işine ise çok meraklıydım ve bu işe girdik. Yaklaşık 10 yıldır şömine konusunda kendimizi geliştirdik şömine konusunda faaliyetlerimizi artırdık. Balıkesir’de Körfez bölgelerimizde yoğunolarak çalışıyoruz. Ama merkez olarak Balıkesir'de üslendik.4 yıldır Balıkesir’de de şömine satış ve uygulamaları yapıyoruz.

 
- Evine şömine yaptırmak isteyen bir insan ne yapmalı?
- Öncelikle şömine yapılacak evinin baca çıkışı olmalı. Baca çıkışı olduğunda biz şömine yapacağımız dairede veya villada keşif yapıyoruz. Ne tür bir şöminen bu yapıya uygun olacak konusunda müşterilerimizi bilgilendiriyor ve uygun şömineyi seçip müşterimizle karar vererek kısa sürede şömine yapımını gerçekleştiriyoruz.Günümüzde bazıyapılarda baca çıkışı çok,Teknik olarak her binanın baca çıkışı olmasına rağmen doğalgaz ile ısınma gerçekleştiği için bina yapımı sırasında gizlenebiliyor. Ama bacasız şömine seçeneklerimiz de mevcut. Sıvı yakıt ile kullanılan, duman, is, koku olmayan bir sistem. Ayrıca sulu şömine sistemi dediğimiz şömine tipleri evin tümünü ısıtabilir. 

- Sulu sistem Şömine ile tüm evi nasıl ısıtabiliriz?
- Bu sistemde şömine ısısıyla tüm peteklere ısı verilebilir. 300 m²'ye kadar rahatlıkla uygulanabilen bir sistem. Günümüzde izolasyonsistemlerinin de geliştiğini düşünürsek, bu sistem doğalgazlı sistemden daha tasarruflu bir hale geliyor. Körfez bölgelerimizde bu sistem çok kullanılır, inşallah Balıkesir'e de bu alışkanlığı yerleştireceğiz.

- Hangi bölgelerde daha aktifsiniz?
- İzmir Dikili'den Çanakkale Ayvacık'a kadar bir çok ev ve villaya şömine kurduk. Hatta Gökçeada ve Bozca-ada'yı da dahil edebiliriz. Bu çalışmalarımız esnasında birçok sanatçı, sporcu ve gazeteci gibi ünlü isimlere bile şömine kurduk. 

- Şöminenin görsel bakımdan verdiği keyif malum. Isıtma bakımından avantajı nedir?
- Şimdi olaya en başından bakarsak, evlerin metrekarelerini değerlendirmek lazım.. Bizde eskiden gelen büyük ev alışkanlığı var halen. Müteahhitlerimiz de 3+1 veya 4+1 daire yapıyor. Ancak günümüzde çekirdek aile yapısı daha da küçülüyor. İnsanlar yalnızlaşıyor ve hane nüfusu küçülüyor. 2 kişi yaşayan ya da 1 çocuğu olan aile sayısı çok fazla. Balıkesir'de evlerin büyüklüğü ortalama 120 m² ve üstü. Bu durumda 1 çocuklu bir aile o evin tamamını kullanamaz. Yani kısacası evin genelini kullanmadığımız halde bize fazla gelecek evlerde yaşıyoruz. Bu nedenle gelen ısınma faturaları fazla oluyor. Halbuki Avrupa'da veya diğer dünya ülkelerinde daire metrekareleri daha ufaktır ve evi tam anlamıyla kullanmaya açık tutarlar. Bizlerde çoğu evde kullanılmayan bir oda muhakkak vardır. Sizin sorunuza gelirsek; ev büyük de olsa küçük de olsa sulu şömine sistemi ile ısınma doğalgazdan daha kârlıdır.

- Balıkesir'de şömine kullanma alışkanlığı neden yok?
- Eski Türk filmlerinde de görürsünüz, şömine zenginliğin ve ihtişamın bir göstergesiydi. Şömine yanan büyük bir salon ev sahibinin zevkini ve mevkiini belirlerdi.
Balıkesir’de şimdiye kadar Lüks kavramının içinde şömine yer edinmemiş, fakat biz Balıkesir bölgesinde şömine satışına başlayınca, özellikle villalarda ve bazı dairelerde şömine yeri düşünülmeye ve projelerde yer almaya başladı. Yakın zamanda saire satışı sırasında daire özellikleri anlatılırken “ebeveny banyolu, ankastreli, Isı camlı” gibi özelliklerin yanında  “şömineli “ daireler olarak anlatıldığını göreceksiniz.  
Bu şömine kültürünün benimsenmesinde önemli bir süreç olacaktır. Şömine bazılarına göre lüks bazılarına göre olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.2,500 TL  bile şömine olduğunu düşünürsek  pahalı  zevk olmadığını görürüz. Her zevke hitabeden bir şömine modeli mutlaka mevcuttur.
 


Yazı Boyutunu Değiştir 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto


Yorumlar   Yorum Ekle

HABERDEN HABER / DURSUNBEY
USTA
BİZİM EVDEDE VAR
11.03.2013 19:26:26
HALİL DEMİRHAN / DURSUNBEY
ISI
BEN USTAMDAN 120M. DAİREMİ BU SİSTEMLE DÖŞETTİM BİNAMIN MONTALAMASI OLMADIĞI HALDE ISINIYORUM SAYGILARIMLA BAŞARILAR...
11.03.2013 10:45:52

Diğer Röportajlar

Bir Başarı Hikayesi: Emine Erdem Şömineli Evlere Doğru
'Kendi Elektriğinizi Kendiniz Üretin' Çiftçi 'IPARD' İle Hayat Bulacak
Erdek'te Parlayan Yıldız: Elit Makine Çok katlı yaşam alanlarına ihtiyacımız var
Genç Girişimci Halil Köylüceli'nin Hikayesi Bir Başarı Hikayesi: Esengül Yıldırım
Röportaj: Birol Demirel






Son Günlerin Haberleri
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Şömineli Evlere Doğru

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi