Şifrem?
312 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

'Kendi Elektriğinizi Kendiniz Üretin'
Kurtdereli Enerji Firması'nın sahibi Tayfun Günay: 'Kendi Elektriğinizi Kendiniz Üretin'

12.02.2013  


Büyük bir değişim içinde olan Türk Ekonomisi,  bu süreçte yeni sektörleri ve iş alanlarını da beraberinde getiriyor.  İşte hem Türkiye'nin hem Balıkesir'in en popüler sektörlerinden biri:  ENERJİ ÜRETİMİ

Enerji üretimi konusunda 1,5 yıldır var olan bir şirketi hem tanımaya çalıştık, hem de sektörün en merak edilen konularını sorduk..

- Önce sizi tanıyalım.
- 1990'da Balıkesir'in Kurtdere Köyünde doğdum. Balıkesirliyim. Liseyi Bursa'da Anadolu Turizm Meslek Lisesi'nde okuduktan sonra Balıkesir Üniversitesi Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu'nu kazandım ve halen devam ediyorum. Bir yandan da çalışmalarımıza devam ediyorum.
- Bu sektöre yönelmeniz nasıl oldu?
- Enerji sektörüne çocukluğumdan bu yana hep bi ilgim oldu. Köyümüzde bir çiftliğimiz vardı. Orada elektrik yoktu. Büyük bir ihtiyaçtı. O günlerden bu yana enerji üretme konusuna hep ilgi duydum. 1,5 yıl önce de bu işi yapmaya karar verdim. O çiftliğin ihtiyacı, yıllar sonra benim bu işe yönelmemi sağladı yani.
- Firmanızdan bahsedelim. Bize neler anlatırsınız bu konuda? 
- 1,5 yıl önce bu konuda faaliyete geçmeye karar verdik. Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi sistemleri üzerine faaliyet gösteriyoruz.Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla bayilik anlaşmalarımız var.
- Kimler bu enerji konusuna ilgi duyuyor? Müşteri portföyünüzü kimler oluşturuyor?
- Genellikle şehir dışında ve elektrik olmayan yerlerde faaliyet gösteren çiftlik, yazlık ve işletme sahipleri tercih ediyor bu sistemleri. Yeni bir sektör. Oktrik sistem dediğimiz hiç elektrik olmayan yerlere kurabiliyoruz. Oraya elektrik hattı çekme parasına bu işi yapabilirler. Ongrit sistem dediğimiz sistemde ise şebeke elektriği olmasına rağmen bu yenilenebilir enerji sistemini de tercih edebiliyorlar. Mesela aylık 1000 TL elektrik faturanız var. O faturada sizin kullandığınız KW 39-40 kuruşa geliyor. Ne kadar satarsanız o kadar 40 kuruşa alıyorsunuz. Tükettiğinizin fazlasını da 20 kuruşa devlete satıyorsunuz. Yani ihtiyaç fazlası elektriğinizi o bölgenin elektrik dağıtım firmasına satabiliyorsunuz.

 
- Kendi elektrik üretmek isteyen biri hangi yolu izlemeli?
- Tesis edilecek yerin tapusu veya kira sözleşmesi ile Elektrik Dağıtım şirkete başvurulması gerek. Elektrik faturanıza göre göre fiyatlandırma belirlenir. O bölgenin rüzgar durumuna bakılıyor. Buna göre rüzgar enerjisi veya güneş enerjisinden elektrik üretimi yapabiliyorsunuz. Daha sonra biz devreye giriyoruz ve enerji sisteminin kurulacağı yerde öncelikle keşif yapıyoruz. Rüzgar veya güneş enerjisine uygun olup olmadığını ölçümlerimizle kıyaslıyoruz. Balıkesir'in fiziki yapısı her ikisine de oldukça müsait. Ama rüzgar enerjisi sistemi gece de faal olduğu için daha çok tercih sebebi olabiliyor. Şebekeye satmadığınız sürece ikisini de tercih edebilirsiniz. 24 saat üretim yapabilirsiniz. Tarla sulamada bile kullanabilirsiniz güneş panellerini..
- Üretilen fazla elektriği depolama imkanı var mı? 
- Normal optibit sistemlerde zaten aküye destekli üretim var. Şebekeye bağlı ise direkt şebekeye veriyor elektriği, siz de normal şebekeden o elektriği kullanıyorsunuz. 
- Balıkesir rüzgar enerjisi konusunda çok hareketli.
- Yılın 365 günü rüzgar gören bölgeler var. Büyük firmaların rüzgar tirübünlerini il sınırları içerisinde her yerde görebilirsiniz. Balıkesir rüzgar yönünden oldukça verimli. Bu bizim için bir şans. Ege kıyılarımız da güneş enerjisi yönünden çok zengin. Güneş gördüğü süre ne kadar uzun olursa amorti etme süresi de o kadar kısa oluyor. 
- Ne kadar elektrik üretim izni var peki?
- Bu konuyu şöyle anlatmak gerek: Rüzgar enerjisi konusunda yeni gelişmeler oldu. 21 Temmuz 2011'de yayınlanan ve 10 Mart 2012'de tekrar düzenlenen ve Resmi Gazete’de tebliğ edilen 500 kW’a kadar lisans gerektirmeden elektrik üretmeyi teşvik eden yönetmelik var. Kısacası artık 500 KW'ya kadar elektrik üretmek serbest.Rüzgar enejisi kirliliğe neden olmaz, herhangi bi kaynak veya hammadde sözkonusu değil, tamamen doğal. Bir çok boyutta rüzgar tribünü var. Ülkemiz ve daha da önemli Balıkesir için çok ideal bir enerji sistemi. Güneş enerjisi ile elektrik üretme konusu ise biraz daha mazisi olan bir sistem. O da ücretsiz bir kaynaktan yani güneşten elektrik üretebiliyor. Her yere kurulması mümkün. Bahçeye, çatıya rahatlıkla kurulabilir. Hatta tarla sulama sistemleri amacıyla veya tamamen elektrik üretmek amacıyla güneş tarlaları bile oluşturabilirsiniz. Yönetmelikle belirlenmiş esaslar var. 500 KW olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinde üretim yapacak gerçek veya tüzel kişiler, lisans alma ve yükümlülüğünden muaftır. 
- Peki devletin bu konuya bakış açısı nedir? Destekliyor mu?
- 2012 Mart ayında yasa çıktı. Şubat ayında da % 50 devlet destekli veya uzun yıllara bölerek kredi vermesi konusunda gelişmeler olabilir. Bununla ilgili teşvik yasası geçtiğimiz günlerde meclise sunuldu. Şubat ayının ortalarında da sonuçlanması bekleniyor. 
- Sektörün durumu nedir, nasıl bir geleceği var?
- Geleceğin sektörü. 2 yıldır çok yoğun bir şekilde faaliyetler sürüyor. Vatandaşlar biraz yabancı bu konuya ama merak da ediyor. Çünkü yenilenebilir enerji yani rüzgar ve güneş enerjisi tamamen doğal kaynaktan oluşuyor. Çok da tereddüt etmeye gerek yok. Çalışma sistemi basit ve kullanılabilir. 2-3 yıla kadar herkes kendi elektriğini üretmeye başlayacak. Konuşmamızın başında söylediğim gibi herkes elektriğini üretebilir. Hatta şöyle söyleyeyim.. Elektriği olmayan küçük köyler bile bu sistemi kullanıp kendi elektriğini kullanabilir. Sektör yeni olduğu insanların çekiceleri var. Ama araştırılıp anlaşıldığında insanlar haberdar oldukça bu yöntem daha çok tercih edilir hale gelecek. 
- Dünyaya bakıldığında Türkiye'deki durum nedir?
- Çok yakın bir tarihte % 20 ila 40 arasında yenilenebilir enerjiye sahip olacağız. Ama Avrupa'nın çok çok gerisindeyiz. Almanya bile Türkiye'ye nazaran 4'te 1 oranında bizden daha az güneş görüyor ama işletmelerinin çoğunda güneş panali var. Hatta Almanya'da yeni ev yaptıran herkes çatısını güneş paneli ile kaptalıyor. Çatı görevi görüyor resmen. Yağmur geçirmiyor. Keza Hollanda rüzgar tribünü konusunda dünya birincisi durumda. 
- Yaygınlaşması için neler yapıyorsunuz?
- İnsanları bilgilendirmek lazım. En son Gönen Tarım Fuarı'na katıldık. İnsanlara anlatıyoruz. Medya ile ilişkilerimiz var. Ayrıca internet üzerinden de faaliyet gösteriyoruz.
- Gelecekteki yerinizi nasıl görüyorsunuz?
- Kurtdereli adını kullandığımız için gururluyuz ve ileride Balıkesir'de çok iyi yerlere geleceğimizden eminim. Şehir dışına çıkmayı çok fazla planlamıyoruz ama yeni bir ürünle tüm dünyaya adımızı duyurmayı hedefliyoruz.
- İnsanlar neden sizi tercih ediyor?
- Karşımızdaki insana güven vermek zorundayız. Yenilebilir Enerji Uzmanlık Belgesi sahibiyiz. Bu bir yeterlilik belgesidir. Katıldığımız kurslar var. Ankara'da Hollandalı uzmanlardan eğitim gördük. Ayrıca bizim ve çalıştığımız firmaların referansları söz konusu. 50 yıl üretim garantili cihazlar bunlar. Mühendisleriyle ve teknik ekibiyle birebir iletişim halindeyiz.  
 

Yazı Boyutunu Değiştir 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto


Yorumlar   Yorum Ekle

Murat / Balıkesir
Bırakın Bu İşleri
Tayfun Günay kardeşim keşke Turizm sektöründe birşeyler deneseydin.Memlekette bir to Elektrik Mühendisi ve Teknikeri varken bu sektöre girmişsin buraya kadar güzel ama milleti yanlış yönlendirmeyin, Bu işler zor işler. O kadar kolay değil.
10.04.2013 15:55:02
Ferit G. / Balikesir
Tebrikler
Tebrik ederim...
22.02.2013 12:30:48
Tayfun GÜNAY / balıkesir
teşekkür
Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim .Detaylı bilgilendirme için ofisimize bekleriz .
15.02.2013 14:16:40
yilmaz akmar / berlin
enerji
bende bu islerle ilgileniyorum Almanya da dediginiz gibi isler öyle degil yani kisitlamalar söz konusu.Bu isler hem öyle basit olmamasi gerek ben bunun üzerine tam 3,5 yil egitim gördüm yani ne bilim dediginiz gibi bir kac kurslarla oluyorsa cok güzel yinede basarilar dilerim
14.02.2013 17:50:27
Fatma Açıkgöz / Balıkesir
Tebrikler
Genç kardeşimi tebrik ediyorum
12.02.2013 21:26:05

Diğer Röportajlar

Bir Başarı Hikayesi: Emine Erdem Şömineli Evlere Doğru
'Kendi Elektriğinizi Kendiniz Üretin' Çiftçi 'IPARD' İle Hayat Bulacak
Erdek'te Parlayan Yıldız: Elit Makine Çok katlı yaşam alanlarına ihtiyacımız var
Genç Girişimci Halil Köylüceli'nin Hikayesi Bir Başarı Hikayesi: Esengül Yıldırım
Röportaj: Birol Demirel






Son Günlerin Haberleri
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir 'Kendi Elektriğinizi Kendiniz Üretin'

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi