- Sektöre nasıl başladınız?
Uludağ Üniversitesi’nde Ziraat Mühendisliği okudum. Okulun 3. yılında 1 yıl ara vermek zorunda kaldım.. Bu arada, o bir yıllık boşlukta hem İngilizce kursuna gittim, hem de çevre danışmanlığı konusunda çalışan özel bi firmada işi öğrenmek adına ücretsiz olarak çalıştım. Okulu bitirdikten sonra ilk olarak elime geçen ilk parayla kendime kartvizit bastırıp sektörümle ilgili her yere dağıttım. Bütün ilçelerin esnaf odalarına, Sağlık Müdürlüklerini gezdim. 5 firma ile anlaştım. Üretim izni aşamasındaki firmalarla evrak takip işi yapmaya başladım. Diğer kartvizit dağıttığım yerlerden de dönüşler olmaya başladı. İlçelerden gıda üzerine üretim yapan birçok firmanın Balıkesir merkezde olan resmi işlerini yapmaya başladım.
- Tüm bu üretime yönelik işlerinden ardından Pozitif İlaçlama'ya nasıl bir süreç oldu?
- O dönem Tarım Müdürlüğü firmalara ilaçlama zorunluluğu getirdi. Balıkesir'deki firmalara ilaçlamacılar hep dışarıdan gelirdi. Birçok kişi memnun değildi. İzmir'den ve İstanbul'dan gelen firmaların devamlılığı yoktu ve çağırıldıklarında gelinmemesi bir güvensizlik yaratmıştı. Nihayet 2009 yılının Ağustos yılında kendi ilaçlama firmamı kurdum.
"Babam ‘kızım böcekten para mı kazanılır?’ demişti. Ama şimdiki başarımı görünce mutlu oluyor"
- Firmanızı kurarken süreç nasıl ilerledi?
- Aile şirketimiz. Araçlarımızı aldıktan sonra KOSGEB desteği için projelerimizi sunduk. Mühendislik ve danışmanlık hizmetleri ana başlığı altında hizmet vereceğimizi belirterek başvurduk. 30 bin TL KOSGEB desteği ile belirterek başvurduk. 30 bin TL KOSGEB desteği ile ekipmanlarımızı tamamladık. Teknik servisimizi oluşturduk ve 7/24 hizmet vermeye başladık.
- Sektörü nasıl görüyorsunuz?
- Öcelikle firma çok. Ama takip sıkıntısı var. Firmanın en ufak sorununa müdahale etmek gerekiyor. Firmadan kaynaklı sorunlar olabiliyor. İş yaptığımızda o işin arkasında durmak gerek. Bir kere ilaçlandı diye umursamamazlık yapamayız. İlçeler dahil 18 ilaçlama firması var. Ama güven ve takip çok önemli. Elemanlarımıza eğitim veriyoruz ve doğru insanı bulup o şekilde personel istihdam ediyoruz. Çünkü ilaçlama konusu ciddi bir konu.
- Zorluklar yaşıyor musunuz peki?
- En büyük dezavantajım bayan olmam. Ve de genç olmam.. İş dünyasının sosyal yapısı yüzünden bu sorunu malesef yaşıyorum. Göz teması bile kurmuyorlar. İş görüşmesi yapmaya gidiyorum, ben firma sahibiyim ama müşteri beni iş yapamaz olarak değerlendiriyor ve yanımdaki personelime konuyu anlatıyor. Bu ironik bir durum. Ama avantajları da var. Daha dürüst olduğumuzu düşünüyorlar ve daha iyi iş yapacağımı biliyorlar. Bir kere iş yaptıktan sonra durumu daha iyi anlıyorlar.
- Bir kadın olarak istediğiniz başarıyı yakaladınız mı, iş hayatı beklediğiniz gibi mi?
- Ben başarıyı seven bir insanım. İşe başlarken dediklerimi 10 yıl içinde yaptım. Koyduğum hedefleri gerçekleştirdim. Sektörde şu an firmamız bir numara. Kadın olarak birçok şeyi yapabileceğimi ispatladım. Yapamaz diyenlere kendi gücümü gösterdim. Ben bir bireyim. Ben bir kadınım ve her kadın inanırsa tuttuğunu koparır.
- Bu işi büyütmeyi ve geliştirmeyi düşünüyor musunuz?
- Şu günlerde şubelik sistemi düşünüyoruz. İlaçları ve faturayı merkezden göndereceğiz. Çevre illerde sınırlı sayıda şu an çalıştığımız firmalar var ama talepler fazlalaşmaya başladı. Manisa gündemimizde çok fazla yer tutuyor.
- Neden Manisa peki?
- Manisa'ya ilaçlama firmaları İzmir'den geliyor. Ama bize ulaşan ihtiyaç sahiplerinin en büyük şikayeti takibinin yapılmaması. Ayrıca 'vurkaç' yöntemi dediğimiz, işi savsaklama ve geçiştirme olayı çok fazla. Manisa, şu anki Balıkesir'in 2009 yılındaki hali. Bu konuda çok mağdur. Artık ilaçlama hizmeti almak isteyen işyerleri bu konuya çok hassas yaklaşıyorlar. Bizi duyduklarında ve güvenilir bir şekilde çalıştığımızı öğrendiklerinde çalışmak istiyorlar.
- Şehir dışından da müşterileriniz olduğunu söylemiştiniz..- Çanakkale ve Bursa'da çok müşterimiz var. Site ve villa ilaçlamaları yaz aylarında çok fazlalaşıyor.
- İlaçlama konusu sadece gıda sektörü için geçerli değil yani.
- Elbette. Giyim mağazaları ve arşivi olan devlet kurumları ile büyük şirketler de ihtiyaç duyuyor. Seramik teşhir mağazaları bile sineklere karşı ilaçlama için bize gelebiliyor.
- Bir kadın yönetici olarak başka hedefleriniz var mı?
- 2007 yılında Ziraat Mühendisleri Odası yönetiminden teklif geldi. Kabul ettim ve 2 yıl saymanlık yaptım. Şu anda yönetim kurulunda devam ediyorum. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Başkanlık seçimine katıldım ve 1 oyla kaybettim. İnşallah seneye başarırım.
- Yöneticilik kabiliyetinizi nasıl değerlendirirsiniz?
- Ben hep kendimi geliştirmeye çalışırım. Yapım gereği kendimle yarışırım. Mühendis olarak ve yönetici olarak sürekli gelişmeleri takip etmek zorundayım. Bununla ilgili liderlik ve yönetim becerileri eğitimine gittim. Müşterilerimle daha rahat kurmak için diksiyon eğitimi aldım. Sayılı birkaç kişide olan Fumigasyon Operatör belgem var. Bunun yanısıra Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi, Belediye GSM Ruhsatı, Mesul Müdür Belgesi ile Tarım ve Gıda Danışmanlığı belgelerim var. Ama en çok işe yarayan ve belgesi olmayan şey sektörel tecrübe.
Esengül YıldırımKadın GirişimciBaşarı Hikayesi
|