Ustam Şömine’nin sahibi Umman Polat, röportaj sırasında ekibimize Showroom’da bulunan şömine hazneleri ile soba çeşitlerini anlattı.
- Bize önce kendinizi ve Ustam Şömine'yi tanıtır mısınız?
- Ben aslında diş teknisyeniyim. 10 yıl dişçilik yaptım. Babam inşaat sektöründe çalışırdı. Müteahhitlere malzeme temin eder, iş alır yapardı. Bir nevi yapı malzemeleri firmasıydı. Bende bu sektöre adım atınca İsmimizi Ustam Yapı olarak değiştirdik.Ben Şömine işine ise çok meraklıydım ve bu işe girdik. Yaklaşık 10 yıldır şömine konusunda kendimizi geliştirdik şömine konusunda faaliyetlerimizi artırdık. Balıkesir’de Körfez bölgelerimizde yoğunolarak çalışıyoruz. Ama merkez olarak Balıkesir'de üslendik.4 yıldır Balıkesir’de de şömine satış ve uygulamaları yapıyoruz.
- Evine şömine yaptırmak isteyen bir insan ne yapmalı?
- Öncelikle şömine yapılacak evinin baca çıkışı olmalı. Baca çıkışı olduğunda biz şömine yapacağımız dairede veya villada keşif yapıyoruz. Ne tür bir şöminen bu yapıya uygun olacak konusunda müşterilerimizi bilgilendiriyor ve uygun şömineyi seçip müşterimizle karar vererek kısa sürede şömine yapımını gerçekleştiriyoruz.Günümüzde bazıyapılarda baca çıkışı çok,Teknik olarak her binanın baca çıkışı olmasına rağmen doğalgaz ile ısınma gerçekleştiği için bina yapımı sırasında gizlenebiliyor. Ama bacasız şömine seçeneklerimiz de mevcut. Sıvı yakıt ile kullanılan, duman, is, koku olmayan bir sistem. Ayrıca sulu şömine sistemi dediğimiz şömine tipleri evin tümünü ısıtabilir.
- Sulu sistem Şömine ile tüm evi nasıl ısıtabiliriz?
- Bu sistemde şömine ısısıyla tüm peteklere ısı verilebilir. 300 m²'ye kadar rahatlıkla uygulanabilen bir sistem. Günümüzde izolasyonsistemlerinin de geliştiğini düşünürsek, bu sistem doğalgazlı sistemden daha tasarruflu bir hale geliyor. Körfez bölgelerimizde bu sistem çok kullanılır, inşallah Balıkesir'e de bu alışkanlığı yerleştireceğiz.
- Hangi bölgelerde daha aktifsiniz?
- İzmir Dikili'den Çanakkale Ayvacık'a kadar bir çok ev ve villaya şömine kurduk. Hatta Gökçeada ve Bozca-ada'yı da dahil edebiliriz. Bu çalışmalarımız esnasında birçok sanatçı, sporcu ve gazeteci gibi ünlü isimlere bile şömine kurduk.
- Şöminenin görsel bakımdan verdiği keyif malum. Isıtma bakımından avantajı nedir?
- Şimdi olaya en başından bakarsak, evlerin metrekarelerini değerlendirmek lazım.. Bizde eskiden gelen büyük ev alışkanlığı var halen. Müteahhitlerimiz de 3+1 veya 4+1 daire yapıyor. Ancak günümüzde çekirdek aile yapısı daha da küçülüyor. İnsanlar yalnızlaşıyor ve hane nüfusu küçülüyor. 2 kişi yaşayan ya da 1 çocuğu olan aile sayısı çok fazla. Balıkesir'de evlerin büyüklüğü ortalama 120 m² ve üstü. Bu durumda 1 çocuklu bir aile o evin tamamını kullanamaz. Yani kısacası evin genelini kullanmadığımız halde bize fazla gelecek evlerde yaşıyoruz. Bu nedenle gelen ısınma faturaları fazla oluyor. Halbuki Avrupa'da veya diğer dünya ülkelerinde daire metrekareleri daha ufaktır ve evi tam anlamıyla kullanmaya açık tutarlar. Bizlerde çoğu evde kullanılmayan bir oda muhakkak vardır. Sizin sorunuza gelirsek; ev büyük de olsa küçük de olsa sulu şömine sistemi ile ısınma doğalgazdan daha kârlıdır.
- Balıkesir'de şömine kullanma alışkanlığı neden yok?
- Eski Türk filmlerinde de görürsünüz, şömine zenginliğin ve ihtişamın bir göstergesiydi. Şömine yanan büyük bir salon ev sahibinin zevkini ve mevkiini belirlerdi.
Balıkesir’de şimdiye kadar Lüks kavramının içinde şömine yer edinmemiş, fakat biz Balıkesir bölgesinde şömine satışına başlayınca, özellikle villalarda ve bazı dairelerde şömine yeri düşünülmeye ve projelerde yer almaya başladı. Yakın zamanda saire satışı sırasında daire özellikleri anlatılırken “ebeveny banyolu, ankastreli, Isı camlı” gibi özelliklerin yanında “şömineli “ daireler olarak anlatıldığını göreceksiniz.
Bu şömine kültürünün benimsenmesinde önemli bir süreç olacaktır. Şömine bazılarına göre lüks bazılarına göre olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.2,500 TL bile şömine olduğunu düşünürsek pahalı zevk olmadığını görürüz. Her zevke hitabeden bir şömine modeli mutlaka mevcuttur.
|