AMETİST
AMETİST: Negatif elektrik yükü taşıdığı için, insanlarda bulunan fazla elektriği alma özelliği vardır. Arındırıcı bir enerji yayar. Mükemmelliği temsil eder
KALSEDON: Hata yapma riskini en aza indirir. Kalsedon takan insanların, kısa sürede zengin olacağına inanılır.
KRİSTAL KUVARS: Ortamdaki tüm negatif enerjiyi geri iter. Yaşlanmayı geciktirir. Meditasyon için çok uygun olduğundan, bütün çakra odaklarında kullanılabilir
BİR KRALİYET MORU: Eski Yunanca bir kelime olan “ametistos” en basit biçimde “sarhoş olmayan, ayık” olarak çevrilebilir. Ametistin, sarhoşluğa karşı çok güçlü bir antidot olduğu düşünülmüş, bu nedenden ötürü şarap kadehleri genellikle bu taş oyularak yapılmıştır. Taş halihazırda ayıklık ve ağırbaşlılığın sembolü olmaya devam etmektedir.
Ametistin kökeni hakkındaki efsane Yunan mitlerinden gelmektedir. Sarhoşluk tanrısı Dionysius bir ölümlünün kendisine hakaret etmesine sinirlenir ve yoluna çıkan ilk ölümlüden intikam alacağına dair yemin eder ve dileğini gerçekleştirmek için vahşi kaplanlar yaratır. Hiç birşeyden habersiz, genç ve güzel bir kız olan Ametist, tanrıca Diana’ya adak adamaya giderken, kaplanlar ile karşılaşır. Diana kaplanların acımasız pençelerinden korunması için Ametisti saf kristal kuarzdan bir heykele dönüştürür. Dionysius bu harikulade heykeli gördüğünde, yaptığından vicdan azabı duyarak şarap gözyaşları döker. Tanrının gözyaşları kuartzı mora dönüştürür ve bugün bildiğimiz taşı yaratır.
Mor çok uzun yıllar boyunca bir kraliyet rengi olarak değerlendirilmiştir. Ametistin en güzel örnekleri İngiliz Kraliyet taçlarında kullanılmıştır. Ayrıca bu taş Büyük Katerina’nın ve Mısır hanedanın da favori mücevher taşı olma özelliğine sahiptir. Ametist, yani şeffaf mor kuartz, mücevherde kullanılan en yaygın kuartz türüdür
Leonardo Da Vinci eserlerinde ametistin zekayı ilerlettiğini ve şeytani düşünceleri yok ettiğini yazmıştır. Din adamlarına getirilen evlenme yasağına uyma konusunda cesaret verdiği ve dindarlığı sembolize ettiği düşünüldüğünden ametist orta çağda kendine, katolik kilisesinin ve diğer kiliselerin takılarında çok önemli bir yer bulmuştur. Tibet’te, ametist Buda’ya özgü kutsal bir taş olarak kabul görmüş ve Budist tespihleri bu taştan yapılmıştır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Kimyasal Formül: Si02
Bileşim: Silikon dioksit. Ametiste mor rengini, demir ya da manganez bileşiklerinin mineralin saflığı bozucu etkisi vermektedir.
Renk: Ametistin renk skalası soluk mordan, koyu mora doğru gider. Kimi zaman ametistte mor ve beyaz iç içe geçerken, kimi zaman ise renksiz kaya kristali (saydamkuartz) ile bazı yerlerde de kahverengi- sarımsı sitrin ile karışmaktadır. Soluk renkler “Rose de France” olarak adlandırılmakta ve Viktorya dönemi mücevherlerinde görülmektedir. Koyu renkli, özellikle açık pembe parıltıları olan zengin mor, ametistin en değerli olanıdır.
Damar: Beyaz
Sertlik: 7
Kristal Biçimleri: (Heksagonal) Ametist minerali jeot bir tabanda, çıkıntı yapan parlak piramitler olarak meydana gelir. Bu piramitler oldukça büyük olabilmektedir. Ayrıca uzun prizmatik kristaller ya da kısa ve küt kristaller olarak oluşmaktadır. Kristaller genellikle ufuksal çizgilidir ve zaman zaman bir asa biçiminde büyüme gösterirler.
Şeffaflık: Amestistin şeffaflık skalası, şeffaftan yarı şeftafa değişiklik gösterir.
Özgül Ağırlık: 2.6 - 2.7
Sağlamlık: Kırılgan
Diğer Kimlik işaretleri: Kısadalga morötesi ışıkta krem ya da beyaz florasan etkisi söz konusudur.
AMETİST TÜRLERİ
Ametist Kuartz: Ametist ile saydam kuartzın karışımıdır. Üst kısmı mor, alt kısmı ise beyaz ya da saydamdır. Ayrıca mor ile beyaz iç içe geçmiş olabilir.
Ametrin: Ametist ile sitrinin karışımıdır. Kısmi olarak mor, kısmi olarak ise turuncu-sarıdır. Renk alanları keskin biçimde bölünmüştür.
Kanada Ametisti: İçi kırmızı hematit ile kaplanmış olan ametisttir. Dünya üzerinde yalnızca Ontaryo’da Fırtına Körfezinde bulunmaktadır.
Levander Ametist: Ametistin soluk mor olan biçimi.
VeracruzAmetjst: Meksika – Veracruz’da bulunan uzun, prizmatik ametist kristalleridir.
Grup: Silikatlar, tektosilikatlar, silika grubu. Ayrıca bir oksid olarak sınıflandırılabilir.
BENZER MİNERALLERDEN AYIRICI ÖZELLİĞİ
Garnet: Ametistten çok farklı kristaller içerisinde meydana gelir.
Florit ve Apatit: Ametistten çok daha yumuşaktır. (4-5)
Spinel: Ametistten farklı ve çok daha sert (7.5-8) kristaller içinde meydana gelirler.
YATIK
Yatık; yakın tarihe kadar su kabı olarak kullanılan, hammaddesi karaçam özü ve ardıç ağacı olan bir el sanatıdır. Yapımında doğal ağaç özleri kullanılmakta olup yapıştırıcı vb. kimyasal madde kullanılmamaktadır. Kabın içine konan sıvı maddeye, doğal ağaç kokusunu vermektedir ve uzun süre bozulmadan saklamaktadır.
Eski el sanatlarından “Yatık” günümüzde hediye ve süs maksatlı olarak halen yaşatılmaktadır.
|