Bandırma, bir arada bulundurduğu kara, deniz, demir ve hava yolu ulaşım olanakları ile, hızlı ve rahat bir ulaşım ağına sahiptir.
Karayolu ile Balıkesir üzerinden Ege’ye ve güneye, Bursa üzerinden tüm Anadolu’ya ve İstanbul’a, Çanakkale üzerinden de Trakya’ya, kısaca yurdumuzun her yanına kolay ulaşım olanağı olan bir kenttir.
Bandırma’nın çevresindeki bazı il ve ilçelere olan karayolu uzaklıkları şöyledir:
Bandırma – Balıkesir 99 km
Bandırma – Bursa 108 km
Bandırma – Çanakkale 162 km
Bandırma – İzmir 272 km
Bandırma – İstanbul 351 km
Bandırma – Ankara 490 km
Bandırma – Erdek 20 km
Bandırma – Manyas 37 km
Bandırma – Gönen 41 km
Bandırma – Karacabey 41 km
Deniz yolu ulaşım olanakları konusunda da Bandırma, önemli bir potansiyele sahiptir. Gelişmiş ve donanımlı limanı ile Marmara Bölgesi’nin denize açılan bir kapısı özelliğini taşımaktadır.
1998 yılında başlatılan İstanbul-Bandırma arasındaki hızlı feribot ve deniz otobüsü seferleri, Bandırma-İstanbul arasındaki ulaşımda büyük kolaylık sağlamıştır. Yaz aylarında karşılıklı altı seferi bulan yoğun taşıma programı ile, iki saat gibi kısa bir sürede, üstelik rahat bir yolculukla İstanbul’a ulaşmak mümkündür.
Bandırma-İstanbul arasındaki uzaklık 64 mildir.
Ayrıca Bandırma’dan düzenli olarak her gün Tekirdağ ve İstanbul'a roro gemisi seferleri yapılmaktadır. Üç ayrı firma tarafından Bandırma-Ambarlı arasında, 1 firma tarafından da Bandırma-Tekirdağ arasında düzenli roro gemisi seferleri gerçekleştirilmektedir.
Demiryolunu tercih edenler için ise; her gün karşılıklı yapılan Bandırma-Balıkesir-İzmir arasındaki düzenli tren seferleri, farklı bir ulaşım alternatifi sunmaktadır.
Bandırma-İzmir arasındaki demiryolunun uzunluğu 341 km’dir. Fransızlar tarafından yapılan bu hat, 1911 yılından beri hizmet vermektedir.
İzmir-Bandırma demiryolu hattının yenilenme çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Çalışmalar nedeniyle durdurulan Bandırma-İzmir arası tren seferleri kısa sürede tekrar başlayacaktır.
Ülkemizin önde gelen askeri hava üslerinden birine sahip olan Bandırma’daki 6. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait hava alanı, gerektiğinde her türlü uçağın inip kalkmasına olanak sağlayacak bir altyapıya sahiptir.
|