İlçe toprakları genellikle dağlıktır.Batısında Kaz Dağı , güneybatısında Madra Çayı bulunmaktadır. İlçemizin en önemli akarsuyu Kocaçay olup, Madra dağından çıkarak Güngörmez mevkiinde Dadalar çayı ile birleşip Manyas Gölüne dökülür. Bu çayların debisi düzensiz olup, yağışlara bağlı olarak kışın artar, yaz aylarında ise azalır veya kururlar.Dağlardan kaynaklanan suları , Madra Çayı toplar. Kocaçay , Madra Dağının alçak kesimlerinde vadisi genişleyerek verimli İvrindi Ovasını meydana getirir.İvrindi, Akdeniz İklim tipi görülmekle beraber Marmara Bölgesi içinde oluşu dolayısıyla bir geçit iklimi karakteri taşımaktadır.
Balıkesir'in Güneybatısında ve 37 km. mesafede olup Balıkesir- Edremit yolu üzerinde 35 km. den sonra 2 km. içeride kalmaktadır.Kuzeyinde Balya , güneyinde Manisa ve İzmir,doğusunda Balıkesir, Savaştepe , batısında Havran ve Burhaniye ilçeleriyle çevrilidir.
İlçe arazisi Madra deresinin iki yanındaki engebeli bir alanı içine alır. Derenin meydana getirdiği ova 200-300 metre yüksektedir. Etrafını 500-8000 m. yüksekliğinde tepeler kuşatmaktadır. Batı da Şap ve Kavsalar (910 m.) güneyinde de Madra dağı (1383 m.) önemli yükseltileridir. İlçe 751 kilometre kare yüzölçümüne sahip olup , denizden yüksekliği 190 metredir.
İvrindi, Balıkesir'e bağlı küçük bir ilçemizdir. Balıkesir'e uzaklığı 35 Km. olan ilçemizin Edremit'e uzaklığı 51 km. dir Yaklaşık 6 bin nüfusu olan ilçenin merkeze ve Körfez bölgesine yakınlığı ve anayol üzerinde yer alması avantajdır.
İlçemiz Balıkesir-Edremit Devlet karayoluna 2 Km. mesafededir. Balıkesir’e 37 Km., Havran’a 43 Km. Edremit’e 51 Km. ve Bergama’ya 70 Km.uzaklıktadır. Bu yolların tamamı asfalt kaplamadır.İlçemiz Balıkesir-Körfez (Edremit ) ana yolu üzerinde olması nedeniyle kara yoluyla ulaşımın oldukça kolay ve rahat olduğu bir nokta üzerindedir
İlçe merkezi ve beldelerimizin tamamının şehir içi giriş ve çıkışları ile şehir dışında ilçeye ve beldeleri ulaşım imkanını sağlayan yolların tamamı asfalt kaplı durumdadır.
İlçemiz Merkezi ile bağlı Beldeleri Korucu , Gökçeyazı , B.Yenice ve Kayapa’ ya giden yalnızca kara yolu bağlantıları mevcuttur. Deniz , Demiryolu ulaşım imkanları yoktur. Mevcut yolların tamamı asfalt kaplama olup , İvrindi merkezine 5 değişik ana yoldan giriş ve çıkış imkanı mevcut olup, Bunlar sırasıyla; Balıkesir Ana yolundan İvrindi’ye giriş , Edremit Körfez yolundan İvrindi’ye giriş, Bergama Yolundan (Korucu istikametinden) İvrindi’ye giriş, Karaçepiş-Bozören-Geçmiş güzergahından İvrindi’ye giriş , Kınık (Dadalar) yolundan İvrindi’ye giriş.
Şehir içi ve şehir dışı yolların durumu :İlçe merkezi ve beldelerimizin tamamının şehir içi giriş ve çıkışları ile şehir dışında ilçeye ve beldeleri ulaşım imkanını sağlayan yolların tamamı asfalt kaplı durumdadır. İlçe merkezindeki mahalleleler arasındaki yolların büyük bir bölümü asfalt kaplı olup, bir kısmı ise parke taşı ile döşenmiş durumdadır. İlçe merkezinin tamamında çıkmaz sokak sayısı az denecek kadar azdır. Bütün cadde ve sokakların giriş ve çıkışı mevcuttur. Sokak ve caddelerin tamamına araçlar rahat bir biçimde giriş çıkış yapma imkanına sahiptir. Olası bir afet anında itfaiye, ambulans rahat bir biçimde giriş çıkış yapabilecek durumdadır. Beldelerimizin tamamıda hemen hemen aynı şartları taşımaktadır.
|