Mustafa Avcı'ya ait beş dekarlık tarlayı on eşit parçaya bölerek Trakya Araştırma Enstitüsü tarafından çeltik çeşit denemesi yapılan arazide yapılan çeltik hasat günü, Manyas, Gönen Kaymakamlıkları ,ilçe Tarım Müdürlükleri ve Ziraat Odalarının ortaklaşa düzenledikleri çeltik hasat gününe Manyas Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Gönen Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Balıkesir Tarım İl Müdürü Engin Şancı, Trakya Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Müdürü Dr.Halil Sürek, Manyas Belediye Başkanı Hasan Kahraman, Kızıksa Belediye Başkanı Yüksel Zeki, Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özyurt, Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez ile Manyas ve Gönen İlçe Tarım Müdürlükleri personeli katıldı.
Çeltik hasat gününde konuşan ilk konuşmayı yapan Manyas Ziraat Odası Başkanı, çeltik için olumsuz bir yaz sezonu geçirdiklerini belirterek, verimde yüzde 20 oranında kayıp olduğunu açıkladı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Beşer yaptığı konuşmada ülke genelinde bir milyon dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını söylerken, amaçlarının hastalığa dayanıklı çeltik üretimi konusuna ağırlık verileceğini, çeltik, buğday ve ayçiçeği konusunda tohum araştırmaları yapıldığını belirtti. Beşer, enstitü olarak 30'a yakın çeltik tohumu ürettikelrini vurguladı.
Balıkesir Tarım İl Müdürü Engin Şancı, deneme ekim sahasında on çeşit çeltik çeşidinin demastrosyon çalışmasının yapıldığını belirtirken,Manyas Kaymakamı Fatih Ürkmezer ise , Manyas'ta 70 bin dekarın üzerinde çeltik ekimi yapıldığını ancak hiçbir çeşitte Manyas adının olmamasının kendisini üzdüğünü söyledi. Gönen Kaymakamı Bekir Dınkırcı konuşmasında Türkiye'de ki çeltik üretiminin yüzde14'ünün Gönen ve Manyas ovalarında yapıldığını iki ilçenin toplam ekim alanının 160 bin dekar civarında olduğunu vurguladı. Dınkırcı, toprağın bin yılda oluştuğuna dikkat çekerek, sahip çıkılmasını ve doğru tohum seçimi ile toprak tahlillerine önem verilmesini istedi.
Dr.Halil Sürek ise, deneme ekimi kapsamında, Edirne, Neğiş, Halilbey, Kırkpınar, Kızıltan, Durağan, Tunca, Gönen, Osmancık-97 ve Şumnu çeltik çeşitlerinin ekildiğini ve hasadının yapılacağını söyledi. Dr.Sürek, bölgede aşırı sıcaklardan dolayı çeltikte yanma olduğunu bununda verimi olumsuz etkilediğini vurguladı. Konuşmalardan sonra tarama ile biçiçm yapan ve sıfır tane kaybı olan biçerdöğer ile deneme ekim sahasında çeltik hasadı yapıldı. Çeltik tarla gününde katılımcılara ikramda bulunuldu.
23.09.2010