Şifrem?
174 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Termik Santral Tehlikesi Ortadan Kalkıyor
Dünyada yüzyıllardır çözümü bulunamayan kömürle çalışan termik santrallerin kül atıkları, yıllardır Türkiye’deki 25 üniversite ile ortak çalışmalar yapan Türk bilim adamı Faruk Durukan tarafından faydalı hale getirildi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Yüzyıllardır, kullanılmayan taşkömürü atığı kömürleri yakıt olarak kullanan termik santrallerin açığa çıkardığı ve dökecek yer bulamadıkları zararlı atık küller artık sorun olmaktan çıkıyor. Atık küllerin doğayı büyük ölçüde tahrip etmesinden dolayı çevre örgütleri sık sık tepki eylemleri yaptı ve soruna bir türlü çözüm bulunamadı. Çevreye zararlı atık küllerle ilgili Balıkesir’in Edremit ilçesindeki şirketinde bulunan gelişmiş laboratuar ve tesislerinde incelemelere başlayan Türk bilim adamı Faruk Durukan, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Edremit Meslek Yüksek Okulu (MYO) Zeytincilik Bölümü’nden de destek aldı.
Yaklaşık 2 ay süren çalışmalar neticesinde Faruk Durukan ve ekibi, kömürle çalışan termik santrallerin atık küllerini ayrıştırmayı başardı ve bununla da yetinmeyerek küllerden elde ettiği Potasyum Hidroksit ile gıda, ilaç ve kozmetik alanında yeni bir çığır açtı. Geçtiğimiz yıl yaptığı başarılı çalışması ile dünyanın zeytincilik sektöründe 3 bin yıldır çare bulamadığı zeytin kara suyunu ayrıştırarak bir çok alanda kullanılabilen faydalı ham maddeler haline getiren Türk bilim adamı Durukan, bu çalışmasıyla da dünya bilimini hayretler içinde bıraktı.

“ÇEVRE ÖRGÜTLERİ BU BULUŞA KULAK VERMELİ”
Tüm dünyaya problem olan kömürle çalışan termik santrallerin atığı olan kömür külü atığının artık problem olmaktan çıktığını söyleyen Faruk Durukan, “Atık kömür küllerinin yağmur suları ile akar sulara ve denizlere karışması sonucunda akar sular ve denizlerimizde Bazik oluşuyor, yer altı ve denizlerimiz kirleniyordu. Ayrıca doğanın dengesi de tahrip oluyordu. Yaptığımız çalışmalar sonucunda hem çevre felaketi önlenmiş oldu, hem de gıda, ilaç ve kozmetik alanlarında ham madde olarak kullanılabilecek KOH (Potasyum Hidroksit) maddesini elde ettik. Dünyanın en gelişmiş laboratuarlarında bile yapılan çalışmalarda, dünyanın 3 bin yıldır baş belası durumunda olan zeytin kara suyu problemini de geçtiğimiz yıl çözmüştük. Kara suyu imha etmekle kalmayıp, içinden farklı sektörlerde kullanılabilen faydalı ham maddeler çıkartıp insanlığa sunmuştuk. Bizim bu çalışmaları yapmaktaki amacımız Türk AR-GE’sinin önünü açmak ve tüm dünyaya Türk AR-GE’sinin dünyadaki önemini anlatabilmektir. Bu sayede de insanlığa yüzyıllardır çözülemeyen sorunların ülkemizde çözüme kavuşturulduğunu anlatabilmektir. Artık termik santral atıklarından korkulmayacak. Bilinmelidir ki, atık kömürlerle çalışarak çevre felaketi oluşturan termik santrallerin atık külleri bundan sonra ülkemizde faydalı hale getirilebiliyor. Dünyada bu sorunla ilgilenen çevre örgütlerinin de bu araştırmamızı incelemesini istiyoruz. Bu buluşumuz tüm insanlığa armağan olsun. Çalışmalarımızda bize destek sağlayan Balıkesir Üniversitesi ve kollarına da teşekkür ediyoruz” dedi.

ÇALIŞMALAR ÜNİVERSİTE DESTEĞİ ALINARAK YAPILDI
Konuyla ilgili görüşlerini bildiren BAÜ Edremit MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı, Faruk Durukan’ın çalışmalarına sürekli destek verdiklerini ve kömürle çalışan termik santrallerin zararlı kül atıkları çalışmasında da Edremit MYO’nun destekleri olduğunu söyleyen Varlı, “Kül atıkları ayrıştırıldığında, bu atıktan elde edilen KOH (Potasyum Hidroksit) ile zeytinyağı sabununun kalite ve etki alanında bile artış gözlendi. Zeytincilik bölümümüzdeki laboratuarlarda yaptığımız çalışmalarda, kozmetiğin yanı sıra ilaç sanayi ve gıda alanlarında da faydalı ham maddelerin bulgusuna rastlandı. Daha onlarca buluşa ve araştırmaya imza atan Faruk Durukan’ı bu başarılı çalışmasından dolayı kutluyorum” dedi.
Taşın suyunu çıkartarak yanmayan malzeme teminini kolaylaştıran, dünyadaki zeytin üreticilerinin 3 bin yıldır çözüm bulamadığı ve nereye dökeceklerini bilemedikleri zeytin kara suyunu insanlığa faydalı hale getirmeyi başaran, bitki özlerinden dünya biliminin yüzyıllardır elde edemediği farklı ve faydalı ham maddeleri üretmeyi başaran, bitki özlerinden kök boya üretimi yaparak tekstil sanayinin çırpınışını durduracak formülü bulan, çöpe dökülen zeytin çekirdeğinden Aktif Karbon üretmeyi başaran, yakılmaya terk edilen zeytin yapraklarından ‘Oleuropein’ ve zeytin yaprağı çayı üreten ile bunun gibi daha onlarca insanlığa faydalı buluşları bulunan, Türkiye’nin ilk ve tek bitki özü (Ekstrakt) üretim tesisinin kurucusu ve sahibi olan Faruk Durukan, buluşlarından bir tanesi ile de bilim dalında ‘Nobel’ ödülüne aday gösteriliyor.

31.07.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Termik Santral Tehlikesi Ortadan Kalkıyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi