Şifrem?
188 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Edremit Belediye Meclisinde Su Tartışması
28 gündem maddesinin görüşüldüğü Edremit Belediye Meclisi'nin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı'nda içme suyu polemiği yaşandı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

3 saat süren toplantıda yaklaşık 2 saat su tartışmaları yapıldı.
Edremit Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 25 ana gündem maddesine ilave olarak 3 ek gündem maddesi ile birlikte toplam 28 adet gündemle oturumu açılan toplantıyı Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Av. Tuncay Kılıç yönetti. Toplantının önemli gündem maddeleri arasında yer alan 2009 mali yılına ait idare ve kesin hesaplarının görüşülmesi konusu görüşüldükten sonra, başkan Tuncay Kılıç, vergi tahakkukları yapılmış, ama tahsilatları yapılmamış ve nereye harcandığı belli olmayan bağışların artık belediye kasasına aktarıldığını söyledi.

Meclis toplantısının 7. ana gündem maddesi olan 4086 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Araştırılması hakkında kanunun değiştirilmesi yönünde tavsiye kararı alınması konusu görüşüldü ve konuyla ilgili olarak Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, görüşlerini ve belediye adına yaptığı çalışmaları aktardı.

“ZEYTİNLİK ALANLARIMIZ İMARA AÇILMAMALI”
Geçtiğimiz gün Ankara’ya giderek, dönemin milletvekili Melih Pabuçcuoğlu’nun da mücadele gösterdiği konu olan zeytinlik alanların imara açılmaması konusunda kararlılığını gösteren Kılıç, “Geçtiğimiz gün Kaz Dağları ve Marda Dağı Belediyeler Birliği toplantısı yapıldı ve toplantıda Burhaniye Belediye Başkanı da konuyu anlattı. Ben de, bu işi öncelikle Ziraat Odaları, Ticaret Odaları, Borsaları, Zeytincilik sektörüyle ilgilenen kuruluşlar ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) sahiplenmesi gerektiğini söyledim. Atalarımızdan miras kalan zeytinlik alanlarımızın imara açılmasına gönlümüz razı gelmez ve gelmemelidir. Fakat bu konuda belediyelerin üzerine vazife olan bir durum yoktur. Yani belediyelerin görevleri arasında zeytinlik alanları korumak diye bir şey bulunmamaktadır. Bu nedenle bir de belediye meclisi olarak şimdilik tavsiye kararı alabiliyoruz. Konuyla ilgili olarak Ankara’da Vakıflar Genel Müdürü Yusuf bey ile görüştüm” dedi.

“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI, TEPKİ GÖSTERMELİ”
Edremit Körfezi’nin sıkıntılarını da Ankara’da bölge milletvekilleriyle görüştüğünü söyleyen başkan Tuncay Kılıç, “Yat Limanı Projesi ile ilgili, bakanlıktan talimat gelirse 2010 programına konunun alınması cevabını aldım ve dosyayı Başbakan’a sundum. Yani yat Limanı Projesini bizzat teslim ettim. Milletvekilimiz İsmail Özgün ile yollarımızın durumunu görüştüm. Engellerini aştığımız Çevre Yolumuzun hiç olmazsa tek şeritli olarak hizmete açılması gerektiğini ilettim. Zeytinlik alanlarda çalışmalar yapılacakmış.

Çanakkale ve Nevşehir Milletvekilleriyle, Balıkesir’in hemen hemen tüm milletvekilleriyle görüşmeler yaptım. Daha sonra MHP Lideri Sayın Dr. Devlet Bahçeli ile görüştüm. Türkiye’nin sadece yüzde 2’si zeytinlik alandır. Öncelikle kırsal ve boş alanlarımızda maden aranmalıdır. Eskiden Etibank, altın işlerdi. Ama tavsiye edildi. Oradaki yönetici ve çalışanlar özel sektörde çalışmaya başladı. Maden lobisi artık ziraat alanlarında maden arar oldu. İlgili komisyonda bizim 3 milletvekilimiz bulunuyor. Gümçed Başkanı da bu toplantıda konuştu. Bende kendisine üyelerin kadar konuş dedim. Bildiğiniz gibi Havran’daki yarasa konusunda da başarısız oldular. Gümçed ile aramızda böyle tatsız bir tartışma yaşandı. Bu konunun birinci derecedeki muhatapları, söylediğim gibi Ziraat Odaları vb. alanlardır. Onlardan sonra sivil toplum kuruluşları ve çevreciler gelmelidir. Kim ne yaptıysa mükafatını ve cezasını bulur. Zaten UZZK Başkanı Sayın Mustafa Tan da gerekli mücadeleyi gösteriyor. Zeytinciliğin kaderi belediyelere bırakılamayacak kadar önemlidir. Bu konuda belediyelerden hiçbir tepki de görmedim. Bölgemizde ve özellikle Altınoluk, Güne ve Zeytinli’de belediyelere ait çok miktarda zeytinlik imara açıldı. Bizler Edremit’in bir metre zeytinliğini bile imara açmadık. Ama bizden önceki belediye yönetimi, çok miktarda alanı imara açtı. Siyasi partiler bu konuda neden sessiz kalıyor? Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tepkimi dile getiriyorum. Herkes elini taşın altına koymalıdır” diye konuştu.
Konuyla ilgili olarak meclis üyeleri Ali Yılmaz Diker ve Dr. Yücel Güner de söz alarak görüşlerini belirtti.

REKLAM TABELASI VERGİSİ ÖDEMELERİNDE TAVİZ YOK!
Belediye Meclisi’nin ana gündem maddeleri arasındaki esnafların reklam tabelası vergileri konusunda görüşlerini açıklayan başkan Av. Tuncay Kılıç, bu konuda zabıtalara müdahale etme yetkisinin olmadığını, kanunun uygulanması yönünde de zabıtalara elinden gelen yardımı yapacağını söyledi. Görüşlerini belirten meclis üyesi Yücel Güner ise, “Reklam tabelaları yönetmeliği tam olarak uygulanırsa belediye ihya olur. Dosyayı 2 günde zor okudum. Çok teferruatlı bir uygulama. Bunların hepsini zabıta memurlarının ezberleyip uygulaması güç olur” dedi.

Daha sonra konuşan başkan Kılıç ta, zabıta memurlarının hepsinin bu dosyayı ezberlemesinin şart olduğunu ifade ederek, “Bu yaptırımları uygulamayan zabıta personellerimize de gerekli cezaları uygulatacağız. Bu konuda keyfiyet söz konusu bile olamaz. Başkan isterse vergi alınmaz diye bir söylenti ve rahatlık var son günlerde ve kapımızı aşındıranlar oluyor. Böyle bir yetkiye sahip değilim. Göz göre göre hak yedirtmem. Ben kanun koyucu değilim. Bu uygulamanın tam manasıyla işlemesi için elimden geleni de yapacağım. Bu vergilerden diğer belediyeler çok paralar kazanıyor. Bununla birlikte asıl amaç, ilçemizin çehresini değiştirip, çevre kirliliğini ortadan kaldırmaktır. Bu çerçevede, belediyemizden alınacak karar ile, tüm reklam tabelalarına tek tip model zorunluluğu bile getirebiliriz. Bu da benim bir teklifimdir ve ilerleyen meclislerde bunu ciddiyetle görüşelim. Yeni iş yeri açan tüm esnaflarımız öncelikle belediyemize gelip reklam tabelası konusunu görüşecek ve daha sonra tabelacıya gidecek. Böyle olduğunda itirazlar da ortadan kalkacaktır” diye konuştu.

“ŞEHİRLER ARABALAR İÇİN DEĞİL, İNSANLAR İÇİNDİR”
Özellikle ilçe merkezinde trafik keşmekeşi yaşandığına dikkat çekerek, meclisin park yasağı uygulamaları ile ilgili gündem maddesini ele alan Meclis ve Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, “Şehirler arabalar için değil, insanların rahatlığı için oluşturulmuş yerleşim yerleridir. Arabaların mutluluğu diye bir şey olamaz, insanların mutluluğu kavramı asıl olandır. Öncelikle Edremit belediyesi yetkilileri yaya kaldırımlarını temizleyip, yayaların rahatını sağlayacaktır. Sonra, araç sahipleri de canlarından bezdirecek değiliz. Belediyemizin bile önünde araç keşmekeşi yaşanıyor. Bazen makam otomobilimi kendim kullanıyorum ve belediyenin önüne geldiğimde kafam karışıyor ve aracı park edecek yer bulamıyorum. Hiçbir esnaf kendi dükkanının önüne araç park ettirmiyor. Ama aynı esnaf hiç çekinmeden kendi aracını başka bir esnafın dükkanı önüne rahatça bırakıyor. Böyle bir anlayış olamaz” dedi.

Meclis gündeminin 11. maddesi olan belediyeye ait zeytinlik alanların belediyeye gelir amaçlı olarak icara verilmesi konusu görüşüldü. 300 dönümlük bir alanı kiraya vereceklerini söyleyen başkan Kılıç, “Bizim kiraya vereceğimiz alan miktarının 2 katı kadar zeytinliği binden önceki belediye yönetimi satmış bile. Ayrıca biz bu kiralama işlemlerinde tapuya şerh koyduracağız ve zeytinlik başına ihale yapacağız” diye konuştu.

ŞEHİR ŞEBEKE SUYU TARTIŞMASI 2 BUÇUK SAAT SÜRDÜ
Edremit Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı’nın 2. ek gündem maddesi olan mevcut şehir şebeke suyunun gün yüzü görmeden ve kaynağından bağlantı yapılarak halka verilmesi konusu tartışmalara neden oldu.

Şehir şebeke suyunun, çok büyük bir sorun doğurmamakla birlikte içilebilirliğinin uygun görülmediğini ifade eden başkan Tuncay Kılıç, “Yapılan tahlillerde, Kaz Dağları eteklerinden aktarılan şehir şebeke suyumuzun içime uygun olmadığı sonucu çıkmıştır ve ben de şehir şebeke suyunu içmiyor, şişe suyu içiyorum. Bu proje, bizden önceki belediye idaresinin projesidir. Bu kadar masraflar yapılarak hizmete konulan bu sistemi kullanmak durumundayız. Daha önce biz Edremit’e Pınar Su firmasını getirmek istedik. Bu kaynağı kullanacaktık. Ama şirkette yönetici değişiklikleri yapıldığından dolayı beklemeye bırakıldık. Şu anda su kaynağımız açıktadır ve gün yüzü görmektedir.

Allah korusun bu suya bir canlı düşse saygın hastalık riski ortaya çıkabilir. Halkı tedirgin etmek istemiyorum ama suyun da içilmesini pek tavsiye etmiyorum. Bu nedenle belediyemiz bu suyu ana kaynağından almalı ve bu sayede de su gün yüzü görmeden halka ulaşmalıdır. O zaman suyumuzda hiçbir risk olmayacaktır. Ben musluklara filtre takın gibi komik bir açıklama da yapmıyorum, eski başkan gibi. 15 günde bir Sağlık Grup Başkanlığımız suyu tahlil ettirmektedir ve herhangi bir risk durumunda suyu hemen keseceğiz ve Emin Kuyu’da hazırda beklenen sisteme geçeceğiz. Şimdi suyun kaynağından alınması için belediyemiz maliyet hesabı çıkartacaktır” dedi.

MECLİS ÜYELERİ ARASINDA FİKİR AYRILIKLARI YAŞANDI
Konuyu ayrıntılarıyla anlatarak halkı paniğe itmemek için yoğun çaba sarf eden Belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç, daha sonra görüş beyan etmek isteyen Belediye Meclis Üyeleri’ne söz verdi. AK Partili Meclis Üyesi Dr. Yücel Güner, başkan Kılıç’ın aksine suyun içilebilir düzeyde olduğunu öne sürerek kendisinin de şehir şebeke suyu tükettiğini söyledi. Güner, “Bu suyu uzun zamandır içiyorum ve benimle birlikte halkımızın çoğunluğunun içtiğini sanıyorum. Şimdiye kadar bir sıkıntı olmadı diye de, bundan sonra olmayacak denilemez. Tabi ki, risk vardır. Suyun açıktan gelmesi tehdit unsurudur ve kaynağından aktarılması konusunu onaylıyorum” diye konuştu. CHP’li Belediye Meclis Üyesi Şakir Uyar ise, suyun kaynağından alınarak halka aktarılması için beklenecek olan zaman zarfında halka Emin Kuyu’daki tesislerden su verilmesini talep etti.

Belediye ve Meclis Başkanı Tuncay Kılıç ise, “Her ay belediye bütçesinin yüzde 15’i yeni belediye binası ve bu su projesi için İller Bankası’na aktarılıyor. İktidarın bizden önceki belediye yönetiminin borçları bizim üzerimizdedir. Eski başkanın yaptığı ve şu anda ortada olmayan Yılmaz Akpınar Bulvarı’ndaki havuzların elektrik borçları olan 295 bin TL’lik ödeme için belediyemize haciz geldi. Girişi 2 metre olan, girişinde insanların kolonlarla karşılandığı bir belediye sarayı inşa ettiler. Adliye Sarayı binasını da bildiğiniz gibi sel bastı. Altyapı nerede? Edremit’in her tarafını sel götürür olmuş” diye konuştu.

“SEN DEVLET MEMURU MUSUN, SİYASETÇİ Mİ?”
Şu anda Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Altınoluk’taki tesislerde memur olarak görev yapan Eski Belediye Başkanı Yunus Bozbey’in icraatlarını da eleştiren Başkan Av. Tuncay Kılıç, bir devlet memurunun siyaset yapamayacağını hatırlatarak, “Yalan ve iman yan yana bulunmaz. Maf ettiler Edremit’i. En büyük günah kul hakkıdır. Ben Edremitlinin hakkını yedirtmem. Kim olursa olsun karşısında dikilirim ve onunla uğraşırım. Benim şimdiye kadar uğraştığım herkes zararlı çıktı ve ben eski başkan ile uğraşacağım. Akşama kadar kahvehanelerde tavla oyna, halka siyasi nutuklar at ve ay başı geldiğinde de devletten maaşını al. Bütçenin ne olduğunu bilirler mi acaba? Şimdi de milletvekili olmak istiyor. Tabi bu sayede açıklar kapanacak. Bu belediyeyi onlara ben teslim etmiştim.

Benin eski dönemimde o belediyede memurdu. O başkanken ben meclis toplantılarına katıldım ve kendimi savunarak yanlış kararlara karşı geldim. Ben son 1 yıldır onu toplantılarımıza davet ediyorum, ama gelmiyor. Benim söylediklerimin aksini ispat edebilirse ben bu makamı terk edeceğim. Jeotermali de satmıştın ve ben gelip itiraz etmiştim hatırlarsan. Sen şimdi kahvaltılı basın toplantıları düzenliyorsun otellerde. Bu kahvaltıların faturalarını memur maaşı ile nasıl ödeyebiliyorsun? Babanın mandalina bahçesine su götür, kapısının önüne katar asfalt hizmeti götür. Ben avukatlık büromdaki Kaancım ile 8 tane daire alamadım. Bize para bıraktın da, biz hizmet yapmadık mı?” dedi.

MECLİS SALONUNDAKİLERE ŞEHİR ŞEBEKE SUYU İKRAMI
Başkan Tuncay Kılıç’ın sert konuşmalarının ardından, meclis toplantısını radyoları başından canlı olarak dinleyen bazı vatandaşlardan belediye santrallerine telefonlar geldiği söylendi ve başkan Kılıç, istek ve önerileri meclis salonunda yoruma açtı. Su tartışması ile ilgili basın mensuplarına ve dinleyicilere de söz hakkı veren başkan Kılıç, “Edremit’e şehir şebeke suyu nedeniyle bağırsak enfeksiyonları ve mide rahatsızlıklarından dolayı hasta artışı olup olmadığının araştırılmasını istiyorum. Bunu Edremit Devlet Hastanesi’nden öğreneceğiz ve durumun ciddiyetini de ortaya çıkartacağız. İnşallah bir artış olmamıştır” dedi.

Başkanın bu açıklamasının ardından söz alan Meclis Üyesi Dr. Yücel Güner ise, yaz aylarına girildiği şu günlerde olası mide ve bağırsak rahatsızlıklarının zaten artış göstereceğini hatırlattı. Bazı esnaflar ise, şehir şebeke suyu ile ekmek bile ilam edemediklerinden yakınırken, meclis salonunda meclis üyeleri ve misafirlere ikram edilen suyun da şehir şebeke suyu olduğu öğrenildi. Bunun üzerine meclis salonunda esprili su atışmaları yaşandı. Başkan Kılıç, kendi masasında bulunan suyun şişe suyu olduğunu söyledi ve atışmalı sohbet yaklaşık 2 saat sürdü.

05.05.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Edremit Belediye Meclisinde Su Tartışması

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi