Şifrem?
85 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Grizu Faciasının Yaraları Sarılıyor
Dursunbey ilçesinde kömür madenindeki grizu patlamasında 14 işçinin hayatını kaybetmesi sonucu yaşanan acılar yürek dağlarken, ölen ve yaralanan işçilerin ailelerine devlet tarafından gerekli yardımlar anında yapıldı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Devletin yaraları sardığı Dursunbey'de Başbakanlık tarafından gönderilen 400 bin liralık acil yardım Balıkesir Valiliği ve Dursunbey Kaymakamlığı aracılığı ile ailelere ulaştırıldı. Bu arada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in de talimatıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü yetkilileri madendeki patlamada ölen işçilerin ailelerini tek tek ziyaret ederek sosyal güvenceye alınmalarıyla ilgili işlemler için talepleri aldı.

Dursunbey''in Kavacık köyündeki Serkan Aydın'ın babası Kemal Aydın'ı ziyaret eden SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, aileye cenaze yardımı yapılacağını ayrıca anne ve babanın sosyal durumlarının inceleneceğini, ilçe idare kurulu tarafından yapılacak olan tespit ile hak edilmiş bir durum var ise kendilerine sosyal güvenlik imkanlarından yararlandıracaklarını anlattı. Baba Kemal Aydın'a taziyede bulunan İsmail Sevinç, "Durumunuzu incelememiz gerekiyor. Anne babaya da aylık bağlanması mümkün ama Bağ-Kur, SSK gibi sosyal güvence varsa bu mümkün olmuyor. Durumunu inceleyelim, il, ilçe idare kurullarından alınacak bir rapor ile yapılacak tespit neticesi başvurunuzu değerlendireceğiz. İlçe idare kurulunun raporu gerekiyor, bu rapor ile yapacağınız talebi inceleyip değerlendirebiliriz" dedi.

2006'DA KARDEŞİNİ, SON OLAYDA OĞLUNU KURBAN VERDİ
Bir ayağı sakat olan baba Kemal Aydın, acısını yüreğine gömdüğünü söyledi. Yaşananların Allah'ın takdiri olarak değerlendirdiklerini belirten Kemal Aydın, madenin kapatılmaması gerektiğini, tutuklanan iş yeri sahibi Erhan Ortaköylü'nün de bir an evvel serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi. Erhan Ortaköylü'ye sahip çıkan Kemal Aydın, her imkanı seferber ettiği halde böyle talihsiz bir kazanın yaşanmasından Erhan Ortaköylü'yü sorumlu tutmadıklarını, ondan razı olduklarını belirtti. Yaşanan acının büyük olduğunu da vurgulayan baba Kemal Aydın, şunları söyledi;

"İş yeri sahibine söyleyecek hiçbir sözüm yok. Biz ondan çok memnunuz, ondan çok razıyız. Ona bir şey dediğimiz zaman nankörlük yapmış oluruz. İş yeri sahibine hiç kimse bir şey diyemez. O bize ekmek verdi, ekmek veren insana kötü diyemezsin ki. O benim çocuğumu zorla tutup kaçırıp da benden izinsiz çalıştırmadı. Biz yeri geldi, çocuğumuzu, kardeşimizi işe koymak için araya insanlar koyduk, 'ağabey bizim çocuğumuzu işe al' diye yalvardık. Erhan Ortaköylü işçilerine kendi çocuğundan daha fazla değer veriyordu. Bu civarda kime sorarsanız sorun, bir Allah'ın kulu ona kötü diyemez. Ben tutuklanmasına çok üzülüyorum. Çünkü adamın bir suçu yok, ekmek vermiş adam. Bunun altında bir ihmal aramak da yanlış. Her türlü imkanını ocak için seferber etmiş. Benim çocuğum gitti, kardeşim gitti diye bu memleketin çocuğu da işsiz kalmasın yani. Herkes buradan ekmek yiyor.

Bu memlekette Erhan beyin ocağında çalışan da çalışmayan da, hayvancılık yapan da, tarımla uğraşan da herkes bu adamdan yararlanıyor. 2006'da ben kardeşimi kaybettim, bu sefer kendi çocuğumu kaybettim. Ama, iş işte bu. Piyasada iş bulunuyor mu, kolay mı? Erhan beyin ocağında çalışan bir işçinin maaşı, bordrosu, sigortası tabandan değil, tavandan yatıyor. Aldığı maaş kadar da sigortası var. Var mı böyle bir işyeri? Yok. Bu adama nasıl kötü diyelim. Takdiri ilahi. Bir insanın yazısı dünyaya gelirken yazılır, ne varsa onu görecek. Bunun önüne geçemez kimse, var mı geçen? Yok. Allah'ın takdiri bu. Doğduğuna sevindik ya, öldüğüne de inanacağız. Elbette, geride kalanlara Allah böyle bir acıyı bir daha göstermesin, çok zor bir durum. Allah kimseye göstermesin."

YARALAR SARILIYOR
SGK Balıkesir İl Müdürü İsmail Sevinç beraberinde müdür yardımcısı Ahmet Örcün olduğu halde Dursunbey ve köylerini ziyaret ederek ölen işçilerin ailelerini tek tek dolaşıp taziyede bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in de taziyelerini ileten SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, Süleler köyünde Ali Yaran'ın eşi Hanife Yaran ile de görüştü. Devlet yetkililerinin bu kadar kısa sürede yaralarını sarma gayretlerine teşekkür eden 2 çocuk annesi Hanife Yaran, "Bana ne fazla mal lazım ne de para lazım. Eşim 9 senedir çalışıyordu. Biz bunca sene madenden yedik içtik. Birşey diyemem ki, Allah'tan gelene razıyız. Çocuklarıma bakacak kadar olsun yeter. Sağolun Allah razı olsun ayağımıza kadar geldiniz, teşekkür ederiz" dedi.

SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, aileye ölüm aylığı, iş göremezlikten gelir aylığı bağlanacağını, ayrıca cenaze yardımı yapılacağını açıkladı. Sevinç, "Burada merhumun eşinin talebini aldık, Hanife hanımın eşine iş kazası sonucu bir gelir bağlayacağız. Aynı zamanda da kendisine ölüm aylığı bağlayacağız, kalanlara. Yine bir cenaze yardımı ödememiz olacak. Bu aylık ve gelirlerin hangisi yüksek ise onun tamamını, diğerinin de yarısını vereceğiz. Cenaze yardımı ise cenazenin kaldırılmasına ilişkin maktu bir ödeme. Bu şekilde sosyal güvenlik yardımı olacak. Ailenin alacağı aylık tahmini olarak toplamda bin TL'nin altında olmayacaktır" dedi.

BABASI İÇİN OKUYUP HEMŞİRE OLACAK
Dursunbey'in Kavacık köyünde ikamet eden İsmail Görlen'in 13 yaşındaki kızı Zeynep Görlen, babası için okuyup hemşire olacağını söyledi. SGK İl Müdürü İsmail Sevinç aileye taziye dilerken, sosyal güvenlik ve cenaze yardımıyla alakalı taleplerini aldı. Ölen İsmail Görlen'in eşi Ayşe Görlen, "Sabah kahvaltı yaptık, yattı uyudu. Kalktığında öğleyin de güzelce birlikte yemeğimizi yedik. Saat 14.00'ten sonra evden çıkıp işe gitti. Çocuğunu çok seviyordu, ona ev yaptırdı. Okuyup hemşire olmasını istiyordu" dedi. Görlen'in çok sevdiği biricik kızı Zeynep ise, "Babam beni hemşire yapacaktı. Babam için okuyacağım" diyerek onun maneviyatı önünde söz verdi.

EVDEN HELALLEŞİP ÇIKTI, "BANA YASİN OKUYUN" DEDİ
Odaköy'deki maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının yol açtığı faciada kaybolan hayatlardan çıkan yaşam hikayeleri yaşanan dramı daha da derinleştiriyor. Dursunbey ilçe merkezinde ikamet eden ölen Süleyman Duman isimli işçinin eşi Fatma Duman, olay günü eşinin olacakları hissettiğini anlattı. Eşinin evden çıkarken hiç yapmadığı halde o gün vedalaşıp helalleştiğini, arkasından Yasin okumalarını isteyip çocuklarını daha çok sevdi. Eyinden iki çocuk kalan acılı eş Fatma Duman, o günü şöyle anlattı;
"O gün işe giderken evde bizimle helalleşti, hiç yapmazdı. Çocukları defalarca öpüp sevdi. Arkamdan Yasin okuyun dedi. Çocuklara iyi bak dedi. 'Dalga geçme' dedim, bana şaka değil esas söylüyorum dedi.

Neşeli neşeli gitti. Evin önünde taksisi vardı, üç dört defa taksiye bakmış. Kapıdan çıkınca genelde bakmayıp giderdi, o gün 6-7 defa dönüp geriye baktı, geldi tekrar gitti. Hiç ölecek gibi değildi. Bir gün öncesi de zehirlenmişlerdi, iyi değilim dedi. İlaç içmişti. Ocak hava aldı, çok hava kaçırdı hepimiz zehirlendik demişti."

SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, Fatma Duman'a ölen eşiyle ilgili iş kazasından dolayı gelir bağlayacaklarını, ayrıca cenaze yardımı yapacaklarını belirtti. Sevinç, "Fatma hanım ve çocukları için yardım kollarından geçimlerini sağlayacak kadar bir gelir bağlanacak" dedi. Aile devlet yetkililerine dua ve teşekkür etti.

SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, madendeki patlamada hayatını kaybeden işçilerden Mustafa Demirel'in ailesine de taziye ziyaretinde bulundu. Ölen işçinin eşi Zahide Demirel'e baş sağlığı ve sabır dileyen İsmail Sevinç, Zahide Demirel7e sosyal güvenlik imkanı olarak eşinden dolayı bağlanacak aylık gelirlerle alakalı bilgiler verip müracaatlarını aldı. Birbuçuk yaşındaki kızı Merve ile çekilen fotoğrafları hatıra olarak kalan Mustafa Demirel'in babası ve kayınpederi devletin acılarını paylaşmasından büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, "Allah devletimizden bin kere razı olsun, Allah devletimize zeval vermesin" diyerek dua ettiler. SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, iki ekip olarak ilçedeki bütün köyleri, Kemalpaşa'nın Yaylaçayır köyündeki aileler de dahil olmak üzere 13 aileyi tek tek dolaşıp taleplerini aldıklarını, gerekli aylıkların Mart ayında almaya başlayacaklarını, cenaze yardımlarının da ailelere derhal ulaştırılacağını bildirdi.

Öte yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ailelere ilk etapta toplam 400 bin TL para yardımı yapıldı. Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük, ölen işçilerin ailelerine her biri için 10 bin TL, hastanelerdeki yaralılara 7 bin TL ve geriye kalan diğer işçilere de 5 bin TL olmak üzere paraları hesaplarına yatırıldığını ailelerin de haberdar edildiğini, toplam 48 işçiye acil yardım ödeneğinden belirlenen miktarların dağıtıldığını bildirdi.

01.03.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Grizu Faciasının Yaraları Sarılıyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi