Şifrem?
282 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Hipertansiyonun İlacı Siyah Çikolata
Siyah Çikolata Hipertansiyon Üzrinde Olumlu Etki Yapıyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto


Sakarya'da Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyolji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, siyah çikolatanın hipertansiyon üzerinde olumlu etki yaptığını söyledi.

Doç. Dr. Ökmen, yapılan araştırmaların çikolatanın hipertansiyona iyi geldiğini ortaya koyduğunu belirterek, "Ancak siyah çikolata olması ve tüketirken aşırıya kaçılmaması şartıyla. Hatta fındık ve fıstıklı dahi olabilir" dedi.

Yüksek tansiyonun en önemli sebebinin yanlış beslenme alışkanlıkları ve şişmanlık olduğunu ifade eden Ökmen, "Aşırı tuzlu yiyecekler tüketmek de tansiyonun yükselmesine neden olur. Çünkü tuz damarlarda büzücü ve kasıcı bir özellik oluşturur. Damarların büzülmesiyle de tansiyon yükselir. Stresli bir hayat, hareketsizlik, diyabet hastalığı ve genetik özellikler yine hipertansiyona neden olan faktörler arasında yer alıyor. Ayrıca yaş ilerledikçe kişilerin tansiyonu da yükselir. Hipertansiyon hastaları
özellikle renkli sebze ve meyve tüketimine dikkat etmelidir. Yüksek kalorili, yağlı hayvansal gıdalardan da uzak durmalıdır. Kilo yapan her türlü gıda hipertansiyon hastaları için tehlikeli madde grubunu oluşturmaktadır" dedi.

Ökmen, özellikle havuç, portakal gibi renkli sebze ve meyvelerde bulunan flavanoidin hipertansiyona çok iyi geldiğini vurgulayarak şunları söyledi; "Flavanoid, damarları genişleten bir maddenin vücuttu salgılanmasını sağlıyor. Damarlar genişleyince de tansiyon düşüyor. Antioksidan da denilen bu madde, kakaonun içinde oldukça yüksek miktarda bulunuyor. Bu miktar, sebze ve meyvelerdekinden dahi daha fazla. Bu nedenle kakao oranının yüksek olduğu siyah çikolata, hipertansiyona çok iyi gelen bir yiyecek."

Bilimsel bir örnek veren Ökmen, "Kakaonun tansiyonu düşürdüğü, Panama açıklarındaki Kuna Adası'nda yaşayan yerlilerin şehre göç etmesiyle ortaya çıkıyor. Kakao tüketiminin çok fazla olduğu ada yerlileri, şehre göç etmelerinin ardından yüksek tansiyon problemiyle karşılaşıyor. Buradan yola çıkarak kakaoyu inceleyen bilim adamları, içinde yüksek miktarda bulunan flavanoid maddesinin tansiyonu düşürdüğünü ortaya koyuyor" diye konuştu.

Tansiyon hastalarının çikolatayı iyi seçmeleri gerektiğini belirten Ökmen, "Çikolata aslında kilo aldıran bir yiyecek. Yüksek kilo da tansiyon nedeni. O nedenle tansiyon hastalarının, kendilerine iyi gelen çikolatayı çok dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekiyor. Öncelikle tüketilmesi gereken kesinlikle siyah çikolata. Beyaz ve sütlü çikolatada kakao oranı çok düşük olduğu ya da hiç bulunmadığı için tansiyonu düşürmede herhangi bir etkisi bulunmuyor. Zaten yapılan araştırmalar da bunu kanıtlıyor. Siyah
çikolatayı alırken içindeki kakao oranına dikkat etmek gerekiyor. Yararlı olması için siyah çikolatadaki kakao miktarının en az yüzde 60 ve üzeri olması gerekiyor. Ayrıca fındık, fıstığın, flavanoidden bağımsız olarak vücuttaki yağ faktörüne olumlu katkısı olduğu için çikolatanın içinde bulunmasının hiçbir sakıncası bulunmuyor. Bilindiği gibi fındık, fıstık ve ceviz gibi yiyecekler kolesterolü düşürmede ve vücuttaki yağ oranını dengelemede oldukça faydalı yiyecekler" dedi.

Günde iki parça çikolatanın hipertansiyona iyi geleceğini ifade eden Ökmen, hastalara uyarıda bulunarak, "Çikolata çok sevilen bir yiyecek olduğu için aşırı tüketim tehlikesi bulunuyor. Bu nedenle çikolata yeniliyorsa diğer tatlıların tüketimi mutlaka azaltılmalı. Yapılan araştırmalarda, kişilere günde 20 gram ve 100 gram bitter çikolata verilmiş. Her iki grubun tansiyonunda da düşme saptanmış. Ancak bu noktada kilo artışı gündeme geldiği için tüketimin sınırlı olmasının önemine dikkat çekiliyor. Hekim olarak yüksek tansiyon hastalarına günde, bar halindeki bir bitter çikolatanın iki karesini tüketmelerini öneriyoruz" diye konuştu.

20.11.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
03.05.2024 Tarihli Haberler
02.05.2024 Tarihli Haberler
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Hipertansiyonun İlacı Siyah Çikolata

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi