Şifrem?
72 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Balıkesir Söğüt'te İlgi Odağı Oldu
Balıkesir Oğuz Boyları Karesi Turizm ve Kültür Derneği, bu yıl 727.'si yapılan Bilecik'in Söğüt ilçesindeki, 'Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'nde Balıkesir'i başarıyla temsil ettiler.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

İlgi odağı olan Balıkesir Yörüklerinin çadırını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e dernek ikinci başkanı Nail Akkeçi tarafından çiçek verildi. Balıkesir çadırını MHP ve BBP liderleri ile çok sayıda vatandaş ziyaret etti.

ŞENLİKLERİN TARİHÇESİ

Moğol istilasıyla birlikte Batıya sürüklenen Türk boylarından Kayı boyu Karakeçili aşireti, 13. yüzyıl sonlarında Söğüt - Domaniç bölgesine gelir ve yerleşirler. Beyleri Ertuğrul Gazi komutasında bölgede, ''Önce toprak, sonra bayrak' 'felsefesiyle yurt tutmaya çalışırlar. Her yıl yayla olarak yazları Domaniç'e giderler ve Eylül ayı itibariyle Söğüt'e geri dönerler.

Ertuğrul Bey yaylağı Domaniç'ten kışlağı Söğüt'e salimen dönmelerini, ahalisine 'etli bulgur pilavı' 'ikram ettiği bir toy ile kutlar. 727 yıl önce Ertuğrul Bey'in sağlığında başlayan bu adeti Kayı Boyu, O'nun ölümünden sonra da "Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenliği'' (Yörük Bayramı, İhtifal) gibi adlarla anılan bu toyu büyük kadirşinaslık örneği göstererek ülkenin her yöresinden her yıl Eylül ayının ikinci hafta sonu Söğüt'e gelerek devam ettirmiştir. 1984 yılından itibaren kurulan Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri Vakfı, bu geleneği sürdürme görevini üstlenmiştir. 727. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşkuyla kutlandı. Türkiye'deki Yörükler, kuruluş ve kurtuluşun beşiği Gazi Ertuğrul'un toprağı Söğüt'te bir defa daha buluştular.

Bir hafta önce gerçekleşen Söğüt Şenlikleri yine görkemli geçti. Ertuğrul Gazi Mescidi ve Çelebi Mehmet Camiinde Ertuğrul Gazi ve Türk büyükleri adına okunan mevlitten sonra halk oyunları gösterileri yapıldı.

Şenliğin ikinci günü de, Yörüklerin karşılanması, halk oyunları gösterileri, cirit oyunları, geleneksel şifalı pilav ikramı, sanatçılar Serdem Coşkun ve Orhan Hakalmaz'ın katıldığı şenlik konseri etkinlikleri yapıldı. Söğüt'teki şenliğin son günü ise başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere siyasi partilerin genel başkanlarının ziyareti ve resmi geçit programı gerçekleşti.

Söğüt Şenliklerinde en fazla ilgili gören çadırların başında Balıkesir geldi. Balıkesir Oğuz Boyları Karesi Turizm ve Kültür Derneği'nin başkan ve yöneticileri ile birlikte yaklaşık 40 kişiden oluşan Balıkesir kafilesi, tören geçişi sırasında tribünlerdeki vatandaşlar tarafından sevgi gösterisi ile alkışlandı. Merkezi Balıkesir'in Ayvatlar köyünde bulunan derneğin faaliyetlerini Ertuğrul Gazi felsefesiyle sürdürme gayreti içinde olduğunu belirten Nail Akkeçi, "Amacımız, öncelikle Ayvatlar köyünde ve Balıkesir yöresinde yaşamakta olan Oğuz boyları Yörük ve Türkmenlerin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatlarını dünyaya tanıtmak, Türk boylarının birlik ve beraberlik duygularını yükselterek sosyal dayanışmanın geliştirilmesine katkı sağlamaktır" dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL BALIKESİR ÇADIRI'NDA

Söğüt'teki Ertuğrul Gazi'yi anma etkinliklerine Ayvatlar köyü halkı olarak yıllardır katıldıklarını belirten Nail Akkeçi, bu sene de Federasyon 2. Başkanı ve Kocaeli Yörükleri İl Beyi Mehmet Özer ile birlikte Balıkesir Oğuz Boyları karesi Turizm ve Kültür Derneği başkanı Mustafa Akkeçi, yönetim kurul üyeleri Kerim Telli ve Nail Akkeçi başkanlığında 40 kişilik bir heyetle 727. Ertuğrul Gazi'yi Anma etkinliklerine resmi katılımcı olarak halk oyunları ekibinden başka en fazla katılımcı ile Balıkesir'i Söğüt'te başarıyla temsil ettiklerini söyledi.

Söğüt şenliklerine ev sahipliği yapan Bilecik Valisi Musa Çolak ile Söğüt Kaymakamı Yakup Canbolat, Belediye Baºkanı Halil Aydoğdu ve Söğüt halkının Yörük derneklerini ve Balıkesir ekibini coşku içinde çiçeklerle karşıladıkları bildirildi. Nail Akkeçi, "Çadırımızı Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül bizzat gelerek onurlandırdı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Balıkesir halkına selam ve sevgilerini getirdik. Ayrıca.CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve çok sayıda devlet erkanı, siyasi parti temsilcisi ile Yörük Türkmen Konfederasyon ve Federasyon başkanları ile dernek başkanları çadırımızı ziyaret ederek bizleri onurlandırdılar.

Balıkesir milletvekili İsmail Özgün, AK Parti Balıkesir İl Başkanı Adil Çelik şölen boyunca bizleri yalnız bırakmayıp büyük moral verdiler. Her yıl olduğu gibi derneğimizin Söğüt'e gidip gelmesinde ulaşım desteği sağlayan Balıkesir Belediye Başkanı sayın Sabri Uğur'a, Oğuz Boyları Karesi Turizm ve Kültür Derneği ve Ayvatlar köyü adına şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

20.09.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Balıkesir Söğüt'te İlgi Odağı Oldu

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi