Şifrem?
106 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Köylüler Ölümle Burun Buruna
Askeriyenin Atış Sahası ile Komşu Olan Köyde, İnsanlar Ölüm Korkusuyla Yaşadıklarını, Tek Çarenin İmar ve İnkanr değişikliği Yapılarak Taşınmak Olduğunu Söylediler.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto


   Balıkesir'de, merkeze bağlı Karamanköy halkı, askeri atış sahasının bitişiğindeki ikametlerinden taşınmak istediklerini dile getirdi. Askeri üssün atış alanı ile adeta iç içe olan yerleşim yerindeki vatandaşlar, gerek uçakları atış talimi gerekse miadı dolan mühimmatların imhası sırasında zor anlar yaşıyor.

   İmha edilen mühimmatlardan kopan şarapnel parçaları köydeki evlere isabet ederken, Sadettin Alkan isimli şahıs, evinin bahçesindeyken bir şarapnel parçasının başına isabet etmesinden saniye farkıyla kurtulduğunu, hışırtı sesi duyunca kendini ahıra atıp ölümden döndüğünü söyledi. Köylüler, yıllardır süren bu soruna kimsenin çare bulmadığını, tek çarenin köyün başka bir yere taşınması olduğunu belirterek, yetkili makamların seslerine kulak vermesini istediler.

   Karamanköy'de ikamet eden vatandaşlardan Sadettin Alkan, "Evin avlusuna girdim, traktörden indim bir hışırtı sesi duydum, korktum, kendimi hayvan damına atmamla beraber bir gürültü koptu. Az önce durduğum yerden dumanlar çıkıyordu, bir şarapnel parçası olduğunu gördüm. Saniye farkıyla kafamı sıyırdı, isabet etse şu anda ölmüştüm belki" diyerek yaşadığı korkuyu anlattı. Evdekilerin de büyük korku yaşadığını söyleyen Alkan, yaklaşık 1.5 kiloluk demir parçasını göstererek, "Buna insan dayanır mı? Mümkün değil. Kalp rahatsızlığım var, şok oldum. Çocuklar da korkudan çığlık attılar. Başka evlerin de çatıları delinmiş" dedi.

   Sadettin Alkan'ın komşusu da her gün aynı korkuyu yaşadıklarını belirtti. İçinde bomba ve roketlerin de bulunduğu son kullanım tarihleri dolmuş olan mühimmatların imhası sırasında yaşanan patlamaların huzursuz ettiği Karamanköylüler, "Köyde patlamadan önce, mesela, 'Saat 11.30'da herkes uyanık olsun' diye anons yapılıyor. Sonra, atış yapılıyor yada mühimmat imha ediliyor. Şarapnel parçaları, patlamanın çıkardığı sessin etkisi evlere de zarar veriyor. Çocuklarımız hep korku içindeler" diyerek çaresiz
olduklarını dile getirdiler. Ölümden dönen Sadettin Alkan, "Hani, 17 Ağustos'ta deprem nasıl oldu? İşte, bu bombalar patladığı zaman bu şekilde sallanıyoruz" dedi.

   Bir başka vatandaş ise kendisi evde olmadığı sarada evin çatısına düşen şarapnelin çatıyı deldiğini, patlamadan korkan ev halkının korkudan evden kaçtıklarını anlattı. Bazı vatandaşlar ise küçük yaştaki çocuklarının patlamalardan çok korktuklarını, korku sendromu içinde büyüdüklerini söyleyerek şikayetlerini dile getirdi. 49 yaşındaki Sadettin Alkan, yaklaşık 35 yıl önce, 15'li yaşlarında yine aynı evde bir uçağın kanadındaki benzin deposunun evlerine düştüğünü, sonra askerlerin depoyu alıp, geçmiş olsun
dileğinde bulunup gittiğini anlattı.

"ASKERİMİZ GÖZBEBEĞİMİZ"
Evinin çatısına büyük bir şarapnel parçası isabet eden Mustafa Ayaz isimli vatandaş da, yaşadıklarını anlatırken, askerden Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) bir şikayetlerinin olmadığını, ancak, sorunlarına da bir çare bulunması için kendilerine yardım edilmesi gerektiğini söyledi. Bu tür imhaların başka alanlarda yapılabileceğini belirten Karamanköylüler, yıllardır sahipsiz bırakıldıklarından yakındı. "Askerimize sözümüz yok" diyen Sadettin Alkan, "Askerimiz başımızın üzerindedir, bizim askerimize bir
sözümüz yok. Ancak, burada rahatsız oluyoruz, huzurumuz kalmadı. Yıllardan beri kaç insan sakatlandı, patlamalar yüzünden. Kiminin parmağı koptu, kiminin kolu koptu, kimi kafayı yedi. Gerekli tedbir alınmalı. Evimin bahçesine düşen parça başıma isabet etseydi beni kimse kurtarabilir miydi? Burada bir ocak sönerdi" dedi.

"KÖYÜMÜZÜ TAŞISINLAR"
Köyün yaşlılarından Mustafa Ayaz'ın evinin çatısını delip içeriye giren şarapnel parçasını gören komşusu, "Eve gelirken o parça öyle bir ses yaparak geldi ki, parçayı gördüm, bir insana gelse anında götürür" diye tanık olduğu olayı anlattı. Mustafa Ayaz ise, "Benim askeriyeden bir şikayetim yok, yalnız bunu burada patlatmasınlar. Bunları uçaklar atmıyor. Bunları burada patlatıyorlar. Patlatılan bombaların parçaları yağmur gibi üzerimize yağıyor. Askeriyeden falan şikayetim yok. Yalnız, buna önlem
alsınlar. Bir insanın yüzüne gelse ne olurdu? Açık denizler var, daha geniş yerler var, oralarda patlatsınlar. Başka yerde patlatılmasını rica ediyoruz, orada ekinler yanar diyorlar, ekinler yanarsa yansın kardeşim, insan öldükten sonra. Yağmur yağar gibi bomba patlıyor, onun evine düşüyor, bunun avlusuna düşüyor. Bana tazminat verse ne yapayım? Ben öldükten sonra neye yarar ki? İsterse bana Türkiye'yi bağışlasınlar. Bu nasıl iyi olacaksa öyle yapsınlar. Bizi koruma altına alsınlar" diye konuştu.

   Onlarca seneden beri atış sahasındaki patlamalara alışkın olan Karamanköylüler, artık buna dayanamadıklarını, tek çarenin köyün imar ve iskan olarak bir başka bölgeye taşınması gerektiğini, böylelikle, atış sahasının da genişleyeceğini, insanların da her an ölüm korkusundan kurtulup huzur içinde bir hayata kavuşacaklarını belirterek, yetkili makamlardan yardım beklediklerini kaydettiler. Balıkesir'de, kısa geçmişte baraj kenarındaki Selimiye köyü, su altında kalma riskine karşılık boşaltılmış, insanlar
bir başka yerleşim alanına yeniden inşa edilen köylerine yerleştirilmişti. Karamanköylüler, Selimiye köyü gibi taşınabilmeyi umuyor.

09.07.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler



















Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Köylüler Ölümle Burun Buruna

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi