Şifrem?
98 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Balıkesir Halk Kütüphanesi, Kitap Sayısında Türkiye'de İkinci
Balıkesir İl Halk Kütüphanesi, 107 yıllık geçmişi ile kente kültür hizmeti vermenin onurunu yaşıyor. Geçen haftalarda düzenlenen törenle yeni hizmet binasının açılışı gerçekleşen kütüphane, 1901 yılında bir cami avlusanda birkaç dolaptan ibaret kitaplık olarak kurulmuşken bugün 136 bin kitap mevcudiyeti ile yüz binlerce okura hizmet veriyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir İl Halk Kütüphanesi'nin yeni hizmet binası, Vali Selahattin Hatipoğlu, Milletvekili İsmail Özgün, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatih Kambak'ın katıldığı tören ile açıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı törende konuşan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatih Kambak, kütüphanelerin halkın üniversiteleri olduğunu söyledi. Milletvekili İsmail Özgün ise, öğrencilik yıllarından beri hayalini kurduğu güzel bir kütüphane dileğinin bugün gerçekleşmesini görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu tarihi ve bugünüyle ilgili genel bilgiler de verdiği il halk kütüphanesinin kent için çok büyük önem taşıdığını kaydetti.

   Milletçe sahip olunan kültürel birikimin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında kütüphanelerin hayati önem taşıdığını kaydeden Vali Hatipoğlu, "Her yaş ve seviyedeki vatandaşlarımızın bilgi edinmek, kendilerini eğitmek ve boş zamanlarını değerlendirmek için kitaplardan serbestçe ve hiçbir zorluğa uğramadan yararlanmalarını temin etmek amacıyla kurulmuş olan halk kütüphanelerimiz, basılı, görsel-işitsel düşünce ve sanat ürünlerini toplayan, düzenleyen ve bu ürünlerin insanlar arasında paylaşılmasını sağlayan kuruluşlardır. Kütüphanelerin tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanların bildiği ve bulduğu bilgileri kayıt altına almaları ile birlikte kitaplar oluşmuştur. Bu bilgilerin gerek muhafazası gerekse gelecek nesillere aktarılması amacı ile kütüphanelerin kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Balıkesir İl Halk Kütüphanesi 1901 yılında Karesi Sancağı Mutasarrıflarından Ömer Ali Bey tarafından kurulmuş ve Hacı Ali Camii bahçesinde bulunan, zamanın medrese odalarından birinde birkaç dolaplık küçük bir kütüphane olarak faaliyete geçmiştir. Zamanla okuyucuların büyük ilgisi nedeniyle kitap sayıları artırılmış ve yapılan çalışmalar sonucunda kütüphane, günümüzde, 'Evlere Ödünç Kitap Verme Servisi' olarak kullanılan binaya kavuşmuştur. Balıkesir İl Halk Kütüphanesi günümüze kadar dört ayrı binada okuyucularına hizmet vermiş ve bugün resmi açılışını yapmakta olduğumuz bu bina, Tekel Yaprak-Tütün İşletmesi'nin özelleştirilmesi sonucunda İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığımıza tahsis edilmiştir. Onarım ve tadilat işlerinin gerçekleştirilmesinin ardından İl Halk Kütüphanemiz kısa sürede yeni hizmet binasına taşınarak okuyucularına hizmet vermeye başlamıştır" dedi.

   Balıkesir İl Halk Kütüphanesi, kurucusu Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından 107 yıl önce dönemin Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit Han'dan izin alınarak, 'Hamidiye Kütüphanesi' adı ile kurulmuş, 1908 yılından itibaren, 'Maarif Kütüphanesi' ve 1922 yılından itibaren de, 'Vatan Kütüphanesi' adlarıyla anıldı. Kütüphanenin adı, VII. Milli Eğitim Şurası kararına dayanılarak 1962 yılından itibaren, 'İl Halk Kütüphanesi' olarak değiştirildi. Kütüphanede halen 73 bin 225 adet kayıtlı eser mevcut. Bunların 1.451 adedi çok kıymetli el yazması eserlerden oluşmaktadır. Dijital ortama aktarılan el yazması eserler, Türkiye'nin her yerinden başvuruda bulunulması halinde CD'leri temin edilebiliyor.

   Balıkesir İl Halk Kütüphanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yayınlanan 2006 yılı Kültür Envanteri'ndeki verilere göre mevcut kitap sayısı bakımından Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'nden sonra 73 bin 225 adet kitap ile 81 İl Halk Kütüphanesi arasında 2. sırada yer aldı. Yine 2006 yılı Kültür Envanteri verilerine göre 'il geneli' hesap edilerek yapılan sıralamada, Balıkesir İli 347 bin 3 adet kitap ile 81 il arasında 7. sırayı aldı. Bunda İl Genel Meclisimizin kitap alımlarında gösterdiği ilginin payı kadar İl Özel İdaresinin verdiği 50 bin YTL'lik ödenek ile kitap alımı yapılıp kütüphanenin zenginleştirilmesinin önemi büyük.

HALK ŞUBELERİ VE ÇOCUK KÜTÜPHANELERİ

   Armutalan Şubesi: Balıkesir'e 35 km. uzaklıkta bulunan Armutalan Köyü'nde hizmet vermekte olan bu kütüphane, ihtiyaca uzun yıllar cevap verebilecek nitelikte bir binaya sahip. 1968 yılında hizmete açılan kütüphane binasının alt katı uzun yıllar ilköğretim okulu olarak kullanıldı. Mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait olan üst katın kullanım hakkı ise Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'ne verildi. 2007 yılı istatistiklerine göre kütüphanede 12 bin 34 adet kitap mevcut olup, aynı yıl içinde kütüphaneden 753 okuyucu yararlandı.

   Pamukçu Şubesi: Balıkesir'e 13 km. uzaklıktaki Pamukçu beldesinde hizmet veren kütüphane, ilk olarak 23 Nisan 1967 tarihinde Büyükbostancı Köyü'nde hizmete açıldı. Ancak, mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait binanın onarımı mümkün olmayınca, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü tarafından 1986'da Pamukçu'ya nakledildi. Pamukçu Belediye Başkanlığı'nca kullanım hakkı 49 yıllığına Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'ne verilen yeni hizmet binasında 11 bin 405 adet kitap mevcut. 2007 yılında kütüphaneden 7 bin 123 okuyucu yararlandı.

   Gaziosmanpaşa Şubesi: Merkez Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde hizmet veren kütüphane şubesi uzun yıllar ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte bir binaya sahip. Binanın mülkiyeti İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait. Kullanma hakkı süresiz olarak Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'ne verilmiş olan kütüphane 1973 yılında hizmete açıldı. 2007 yılı istatistiklerine göre, kütüphanede, 12 bin 681 adet kitap mevcut olup, aynı yıl içinde kütüphaneden 14 bin 450 okuyucu yararlandı.

   Şamlı Şubesi: Balıkesir'e 30 km. uzaklıkta. Kütüphane, personeli bulunmadığından okuyucu hizmetine açılamıyor. 2005 yılı istatistikleri'ne göre kütüphanede 2 bin 219 adet kitap mevcut.

   Altıeylül Çocuk Kütüphanesi: 1955 yılında hizmete açılan çocuk kütüphanesi, Altıeylül İlköğretim Okulu Bahçesi'ndeki binasında hizmet verirken, binanın yeniden yapımı için yıktırılması üzerine 1982'den itibaren merkez Kayabey İlköğretim Okulu'nda faaliyetini sürdürüyor. 2007 yılı istatistiklerine göre kütüphanede 9 bin 268 adet kitap mevcut. Aynı yıl içinde kütüphaneden 18 bin 431 okuyucu yararlandı.

   Atatürk Çocuk Kütüphanesi: 1957'de Atatürk İlköğretim Okulu bahçesindeki binasında hizmete açılan kütüphane, binası tadilat için yıkılınca 1995 tarihinden itibaren DSİ 25. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde tahsis edilen yerde faaliyetini sürdürdü. 2003 yılı başında ise yeniden Atatürk İlköğretim Okulu'ndaki yeni binasına taşındı. 2007 yılı itibariyle kitap mevcudiyeti 10 bin 478 adet kitap. 2007 yılında 13 bin 894 okuyucu bu kütüphaneden yararlandı.

   Ece Amca Çocuk Kütüphanesi: Merkez Karaoğlan Mahallesi'nde hizmet vermekte olan Ece Amca Çocuk Kütüphanesi, ihtiyaca uzun yıllar cevap verebilecek nitelikte bir binaya sahip. Bina, Emekli Topçu Binbaşı Ali Saip Ece (Ece Amca) tarafından belediyeye bağışlanmış, kullanım hakkı ise Belediye Meclisi'nin aldığı karar ile Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir. 1984'de hizmete açılan kütüphanede 5 bin 374 adet kitap mevcut olup, aynı yıl içinde kütüphaneden 11 bin 913 okuyucu yararlanmıştır.

   2007 yılında, Balıkesir İl Halk Kütüphanesi ile buna bağlı şube halk ve çocuk kütüphanelerinden 129 bin 337 okuyucunun yararlandığı, mevcut kitap sayısının ise 136 bin 310 adede ulaştığı bildirildi. İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ercan Tığ, Balıkesir İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü ile kendilerine bağlı olarak hizmet vermekte olan Armutalan, Pamukçu, Gaziosmanpaşa şube halk ve diğer çocuk kütüphanelerinden 2007 yılı içerisinde 65 bin 993 erkek, 63 bin 344 bayan olmak üzere toplam 129 bin 337 okuyucunun yararlandığını açıkladı. Tığ, 2007 yılı istatistiklerine göre 136 bin 310 olan mevcut kitap sayısının bugün itibariyle 140 bine yaklaştığını kaydetti.

   Kütüphanelerin, düşünce üretiminde ve bilginin yaygınlaştırılmasında olduğu kadar demokratik, kendine güvenen, sağlıklı bireylerden oluşan bir topluma ulaşılmasında da ilk başvurulacak kuruluşlar olduğunu belirten İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ercan Tığ, "Bir başka deyişle, kütüphaneler düşünce özgürlüğünün kaynağıdır. Kütüphanelerin, demokrasiye açılan kapı olduğu düşünüldüğünde, kitapla bütünleşmiş bir hayatın, demokratikleşme açısından taşıdığı anlam büyüktür. Kültürel ve bilimsel düşüncenin üretilmesi için de kütüphanelerin geliştirilmesi ve yurt düzeyinde yaygınlaştırılması zorunludur. Yurdumuzda ilk olarak Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından 1964 yılında başlatılan Kütüphane Haftası, her yıl artan bir ilgi ile tekrarlanarak bugün güzel kültür geleneklerimizden biri durumuna gelmiştir. Kitap ve kütüphanelerden yararlanmak, her şeyden önce bir alışkanlık ve beceri işidir. Okuyucu ve araştırıcıların kütüphanelerden yararlanırken uydukları düzen ve sisteme, 'Kitap ve Kütüphaneleri Kullanma Alışkanlığı ve Becerisi' denir.

   Bu alışkanlığın temelini, kütüphanenin sessizlik ve düzenine uymak, kitaplara gereken özeni göstermek, kütüphaneden en pratik ve en sağlıklı bir şekilde yararlanmak teşkil eder. Kütüphanelerden yararlanırken bu, 'Bilgi Evi'nin de bazı kuralları olduğu unutulmamalıdır. Kütüphanelerden yararlanacak öğrenci ve yetişkinler, açık adreslerini belirten kimlik kartlarını yanlarında taşırlar. Kütüphaneye girişte bu kart görevliye gösterilip, okuyucu veya araştırmacının adı Günlük İstatistik Çizelgesi'ne yazılır. Kütüphaneye girilirken tüm alışkanlık ve gösterişler dışarıda bırakılır. Kütüphaneye mabede girer gibi girilir. Kapılar yavaşça açılır, yavaşça örtülür. Ayak sesi duyulmaz ve masalar arasında dolaşılmaz. Kütüphane konuşma yeri değildir. Kütüphanelerin en büyük özelliği tek başına ve sessiz çalışılan yerler olmasıdır. Okuma Salonları'na şapka, torba ve çanta ile girilmez. Kütüphanede sakız çiğnemek, çekirdek ve benzeri şeyler yemek, gruplar halinde ve sesli çalışmak, uygar insana yakıºmayan davranışlardır. Kütüphane evimiz, sınıfımız ve ibadet yerimiz kadar temiz ve sessiz olmalıdır. Kitaplar alçak sesle ve rica edilerek istenir. Kitaplar raflardan alınırken gelişi güzel çekilmez, sırtlarından hafifçe tutularak çekilir. Kirletilmez, çizilmez, sayfaları bükülüp ıslatılmaz, kesilmez ve koparılmaz. Ödünç olarak alınan kitaplar gününde tertemiz ve yıpranmamıº olarak geri getirilir. İyi niyetli ve kitabı seven her okuyucu kütüphaneden yararlanmaya hak kazanır. Kütüphanelerimizin ve kütüphaneciliğimizden öğretmen, öğrenci, yetişkin ve kütüphaneci işbirliği ile daha çok gelişeceğine gönülden inanıyorum" dedi.

17.04.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Balıkesir Halk Kütüphanesi, Kitap Sayısında Türkiye'de İkinci

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi