Balıkesir Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu'nda, "baz" istasyonları tartışıldı.
Bu konuda görevlendirilen Türk Telekominikasyon Kurumu İzmir Bölge Müdürü L. Namık Aşıla, "baz" istasyonlarının kamuoyunda zannedildiği gibi insan sağlığına herhangi bir zararının bulunmadığını, bu istasyonların yaydığı elektro manyetik dalgaların günlük hayatta her an kullanılan birçok elektronik cihazın yaydığı etkinin kat kat altında olduğunu söyledi.
Namık Aşıla, İzmir bölgesinde 5 bin 11 adet baz istasyonunun aktif olarak çalıştığını, bunlarla ilgili 7 binin üzerinde kontrol gerçekleştirdiklerini, 4 bin 374 tanesine, "kati sertifika" verildiğini açıkladı. Balıkesir merkez ve ilçelerinde ise toplam 433 adet baz istasyonu bulunduğu, bunlardan 383 adedinin sertifikasının katiye çevrildiği bildirildi. Balıkesir kent merkezindeki baz istasyonlarının sayısının ise yaklaşık 200 adet olduğu kaydedildi.
Nisan ayında çok geniş bir coğrafyaya sahip olan Balıkesir bölgesindeki baz istasyonlarının merkez ve tüm ilçeleriyle birlikte yeniden taranacağını belirten Namık Aşıla, genellikle baz istasyonlarındaki ölçüm değerlerinin 2 wolt metreyi geçmediğini söyledi. Yaklaşık 2 saat süren ve basına açık olarak yapılan MÇK toplantısındaki sunumda bölge müdürü Aşıla, kendisine yöneltilen soruları da cevaplandırdı.
TELEKOMÜNİKASYON'UN KARARI BAĞIMSIZ
Vali Selahattin Hatipoğlu, vatandaşların bu kadar büyük tepkisine yol açan baz istasyonlarının kurulmasında MÇK'nın verdiği rapor ve kararların ne kadar etkisi olduğunu sordu. Telekomünikasyon yetkilisinin cevabı ise herkesi şaşırttı. Telekomünikasyon'un herhangi bir baz istasyonu için verdiği onayın hiçbir karar ile bozulamayacağını ve sonuçta kendi kararlarının geçerli olduğunu açıklayan İzmir Bölge Müdürü Namık Aşıla, ilgili mevzuata göre MÇK'ya görüş sorulan baz istasyonlarıyla ilgili en geç 8 hafta içinde cevap gelmez ise Telekomünikasyon Kurumu'nun bunu beklemeden ilgili baz istasyonu için onay verdiğini, normalde de kendilerini valiliklerin veya MÇK'ların ya da belediyelerin vereceği olumsuz görüşlerin bağlamadığını, çünkü, baz istasyonlarının MÇK'dan ve İmar Kanunu'ndan muaf tutulduğunu bildirdi.
Mevzuat oluşturulurken Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda baz istasyonu kurulmaması yönünde görüş belirtmesi üzerine hiçbir okulda yasa gereği baz istasyonu kurulmadığını belirten Aşıla, "Keşke okullarda da baz istasyonu olsa. En azından okullara maddi katkı sağlanıyor olurdu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yönde olumsuz görüş bildirmesinin sebebi toplumda oluşan sosyal baskı neticesidir" dedi.
Türk Telekomünikasyon İzmir Bölge Müdürü Namık Aşıla, "Baz istasyonlarıyla ilgili olarak cep telefonlarıyla yapılan görüşmelerde belki de sakınılması gereken, dikkat edilmesi gereken husus şu olabilir, cep telefonu şebekeyi maksimum güçte arar. Şebekenin cep telefonu ile yaptığı haberleşme İstanbul ve bölge merkezlerinde birçok kontrolden geçer. Çalıştırma başlarken 30 voltmetre olan değer, konuşma başladıktan sonra 3 voltmetrelere düşüyor. Baz istasyonlarının şehirden çıkması mümkün değil, hatta daha da artması gerekmektedir. Herkesin cep telefonu ile konuşabilmesi için bu şart, birçok dünya ülkesinde olduğu gibi. Eğer Balıkesir'de şehir dışında sadece bir baz istasyonu olsun dersek, o zaman şehirde sadece 21 kişi cep telefonu ile görüşebilir, diğerleri görüşme yapamaz. Önceden cep telefonlarında antenler vardı, bugün antensiz görünümdeki cihazlarda da saklı olarak anten var. Günümüzde GSM operatörlerinin teke inmesi mümkün değil, aksine yenileri ilave olacaktır. Üçüncü nesil GSM'ler piyasaya giriyor, daha önce iptal edilen ihale önümüzdeki günlerde yeniden yapılacak. İki tarafında kamera olan cep telefonlarıyla video-konferanslar yapılabilecek. Cep telefonlarında cihazın SAR değeri ne kadar düşük olursa kullanımı da o derece sağlıklı olur, SAR değerinin düşük olması çok önemli" dedi.
(SAR -Specific Absorbtion Rate- Özgül Soğurma Oranı: Vücudun 1 kg'ının sıcaklığını 1 santigrat derece yükselten elekromanyetik enerji miktarı)
LİNÇ EDERLER
Türkcel, Avea ve Vodafone yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda, halkın baz istasyonlarıyla ilgili yanlış bilgi sahibi olduğu öne sürülürken, bu hususta gazetecilerin sorduğu sorulara ise cevap verilemedi. Baz istasyonlarıyla ilgili vatandaşların tepkilerinin genelde ön plana çıktığı haberlerle konunun kamuoyuna yanlış aktarıldığı iddiasına, "O halde, neden sadece bu tür toplantılarla kısıtlı kalınıyor? Hiçbir mahalleye gidip de vatandaşları bu konuda ikna edebilecek eğitici çalışmalar, bilinçlendirme toplantıları neden düzenlenmiyor?" şeklindeki sorular cevapsız kaldı.
Bölge müdürü Namık Aşıla'nın, "Ben böyle bir açıklama yapmak istesem beni linç ederler" şeklindeki cevabı herkesi şaşırttı. Aşıla, Nisan ayında Balıkesir'e gönderecekleri bir ekibin merkez ve tüm ilçeleri tarayıp, baz istasyonlarıyla ilgili bilgi ve teknik güncelleme yapacağını söyledi. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, baz istasyonlarının gerçekten zararsız ise halkın endişesini giderecek çalışmalar yapılması gerektiğini, buradaki en büyük sorumluluğun da Türk Telekomünikasyon'a düştüğünü belirtti.
"YİNE DE DİKKAT" UYARISI
Türk Telekomünikasyon İzmir Bölge Müdürü Aşıla, bazı verilere de yer verdiği sunumunun sonunda Elektromanyetik Işınım konusunu işlerken "Yine de cep telefonu kullanırken dikkat edilmesinde yarar var" diyerek uyardı. Cep telefonu kullanırken özellikle, "kısa konuşulması, ancak ihtiyaç durumunda kullanılması, kitlerden faydalanılması, cihazın vücuttan uzak tutulması, vücudun hassas organlarının üzerinde taşınmaması, seyir esnasında kullanılmaması, SAR'ı küçük olan cep telefonu kullanılması (0,08 w/kg sınırının altında)" hususlarına çok dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
15.03.2008