Şifrem?
116 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Deprem Uzmanı Gündoğdu Deniz Çekilmelerini İnceledi
Marmara Denizi'nde Bandırma ve Erdek sahillerinde meydana gelen deniz çekilmelerini inceleyen deprem uzmanı Oğuz Gündoğdu, deniz çekilmelerinin sıradan bir med cezir olayı olmadığını belirterek, Marmara Bölgesi'nin 7 şiddetinin üzerinde bir deprem üreteceğini söyledi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

   Marmara Denizi'nde Bandırma ve Erdek sahillerinde meydana gelen deniz çekilmelerinin ardından bölgede incelemelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, deniz çekilmelerinin sıradan bir med cezir olayı olmadığını belirterek, mutlaka konunun uzmanları tarafından araştırılması gerektiğini söyledi. Gündoğdu, Marmara Bölgesi'nin 7 şiddetinin üzerinde bir deprem üreteceğini de bildirdi.
   Bandırma 911 Arama Kurtarma Derneği'nin davetlisi olarak bir konferansa katılmak üzere Erdek'e gelen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Erdek Düzler mevkisinde 2 aydır süren deniz çekilmelerinin yaşandığı bölgede inceleme yaptı.

   Marmara Denizi'nde birçok bölgede yaşanan deniz çekilmesi olaylarının sıradan bir meteorolojik olay olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirten Gündoğdu, "Erdek ve Bandırma körfezinde çekilmeler var. Aynı şekilde Silivri, Büyükçekmece taraflarında da çekilmeler yaşanıyor. Bunlar
ortak bir etki sonucu olan olaylar. Bunu med cezir yada ayın etkisiyle ifade etmemiz mümkün değil. Med cezirde sular en fazla 8 saatte geri gelir. Burada uzun süren bir çekilme var. Depremin öncü belirtisi olarak düşünmek için bu kadar büyük deformasyon oluştuğu takdirde başka yerlerde ve biçimlerde de belirtiler vermesi lazım. Endonezya depreminin ardından oluşan tsunaminin ardından çok ciddi şekilde deniz seviyelerinde çekilme oldu. Bana balıkçılar deniz çekilmelerinin daha önce de olduğunu ancak hiç bu kadar uzun ve fazla sürmediğini söylediler. Bizim üzerinde duracağımız konu, eğer bu kadar olmuyorsa bunun üzerinde durup, bunun nedenini açıklamak uzmanlara düşer: Uzmanlar bu konuda çalışıp, araştırıp insanları tatmin eden sonuçları açıklamak zorundadır. Bu konuda çalışan üniversiteler ve uzmanlar çalışmalıdır. Ancak ay tutulması olaylarıyla aynı zamanlarda oluşan depremler tesadüften başka bir şey değildir. Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi'nde 3,3 şiddetinde bir deprem oldu. Bu bizim için önemli değil ama bundan daha önce ardı ardına 4 deprem gerçekleşti. Art arda gerçekleşen bu 4 deprem bizim için daha önemli ve incelenmeye değer" dedi.

"MARMARA BÖLGESİ 7'NİN ÜZERİNDE DEPREM ÜRETECEK"

   Marmara bölgesinin güney kısımlarında 7 şiddetinde depremler üretebilecek diri faylar olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, buna rağmen Marmara'nın güneyinde ciddi deprem çalışmasının yapılmadığını kaydetti. Bölgedeki Edincik fayının da diri olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Edincik'ten geçen fay diridir. Marmara'da güney tarafında iyi çalışma olmadı. Bu bölgede oluşan depremler 17 Ağustos'taki depremden sonra gerilen fayın ürettiği depremlerdir. Karakteristik bir şey ifade etmiyor" diye konuştu.

   Marmara Bölgesi'nde kısa vadede deprem tehlikesinin olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Marmara'da yakın bir tehlike var, bize göre 30 senelik sürede yakın kavram. Marmara 7 şiddetinin üzerinde bir deprem üretecek. İçinde enerji biriken fay zamanı geldiğinde kırılarak deprem üretir. Marmara'nın güneyinde de aktif faylar var. Nasıl 1953'de 7.4 ve 7.1 yaptığı gibi Biga fayı arkadaki bunun benzeridir böyle bir potansiyel gösterebilir" şeklinde konuştu.

   Geçtiğimiz günlerde Erdek sahillerinde çekildiği iddia edilen bir ufo görüntüsü hakkında sorular üzerine görüşlerini açıklayan Yrd. Doç Dr. Oğuz Gündoğdu, "Görülen ışık deprem öncesi veya sonrası beliren ve deprem ışığı olarak adlandırdığımız olay olabilir. Deprem ışıklarının görülmesi için deprem olması da gerekmez. Bu ışıklar fay hatlarında meydana gelen değişimler sonucu ortaya çıkabilir ve insanlarca görüldüğünde bir takım cisimlere benzetilebilir" dedi.

25.02.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Deprem Uzmanı Gündoğdu Deniz Çekilmelerini İnceledi

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi