Gıda maddelerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV’de yapılan yüzde 10 oranındaki indirimin, Kurban Bayramı ve yılbaşı sonrasında esnafa ikinci bir bayram yaşattığını belirten Gençdemir, “Bu düzenleme lokantacılarda büyük memnuniyet yarattı. Vatandaşlar artık fiyat tarifesi üzerinden yemeklerini yüzde 10 indirimli yiyebilecek” dedi. L
okantacı esnafın en büyük sorununun yüzde 18 oranında uygulanan KDV olduğunu belirten Gençdemir, “Yüzde 18 KDV, yıllardan bu yana haksız vergi olarak uygulanıyordu. Basit usulde vergi ödeyen esnafla, gelir vergisine tabi esnaf arasında haksız bir rekabet oluşmasına sebep oluyordu.” Diyerek KDV’nin inmesiyle esnafın yüzünün güldüğünü vurguladı.
Lokantacıların en önemli sorununun çözüldüğünü, esnafın diğer sorununun ancak ticari ve ekonominin durgunluğundan kaynaklanan sıkıntılar olabileceğini kaydeden, aynı zamanda kendisi de Zaman Aile Lokantası’nın sahibi olan Gençdemir, Lokantacılar Federasyonu’nda da görevli olduğunu belirterek, “Uzun yıllar verginin indirilmesi için çok uğraştık. Sonunda gerekli indirim yapıldı. Ancak indirim sadece gıda ürünlerinde değil, diğer tüm ürünlerde yapılmalı.” dedi.
KDV indiriminden önce lokantacıların kullandığı belli başlı birçok malzemeye zam geldiğini belirten Gençdemir, “Lokantalar, odamıza kayıtlı olarak hizmet vermekte ve odanın hazırladığı fiyat tarifesini uygulamak zorunda. Bizler Lokantacılar olarak esnafımızın ihtiyaç duyduğunu düşündüğümüz zamanlarda fiyat tarifesinde artırıma gidiyorduk. Kullanılan başlıca malzemelere her zam gelişinde ise tarife yenileyemediğimiz için lokantacı esnafımız mağdur oluyordu.” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
“En son 2007’nin Kasım ayında yenilediğimiz fiyat tarifesi üzerinden 18 ay geçmişti. Artık esnafımız eski tarife üzerinden aldığı fiyatlarla, yapılan zamların getirdiği yükü karşılayamıyordu.” diyerek yapılan vergi indiriminin gerekliliğini belirten Gençdemir, “Önceden 28-33YTL olan ayçiçek yağının tenekesi 40-50 YTL arasında değişiyor. Un 30 YTL’ydi yaklaşık yüzde 25 zamla 37-40 YTL arasında satılıyor. Tüp fiyatlarına Temmuz ayında zam geldi, 36 YTL’den 43 YTL’ye yükseldi. Et fiyatları ise son 18 ayda 2 kez zamlandı. Kiralar iki defa arttı, asgari ücret, stopaj vergileri, SSK, Bağ-Kur primleri ve sebze fiyatları arttı. Biz de Kasım ayında tarifemizi yeniledik ve ardından vergi indirimi geldi. Yani bu yeni tarife üzerinden müşteriler yemeklerini yüzde 10 indirimli yiyebilecekler. Hükümet bu konuda da adaletli davranmıştır. Bu hükümetin vatandaşa indirimidir. Yetkililere teşekkür ediyoruz ve denetimlerin devam etmesini istiyoruz.” dedi.
Devletin vatandaşın lehine yaptığı vergi indirimine müşterilerin kendisinin de sahip çıkmasını isteyen Gençdemir, “Bu indirim tüketiciye de olumlu yansıyacaktır. Her müşterinin lokantada asılı olan fiyat tarifesi üzerinden yüzde 10 indirim isteme hakkı var. Bunu lütfen kimse göz ardı etmesin. Tüketicinin her konuda bilinçli olması gerekiyor” dedi. Lokantacının işyerinde fiyat tarifesi bulundurmazsa yaklaşık 100 YTL para cezasına çarptırıldığının altını çizen Gençdemir, “Lokantacılar, odamız yeni fiyat tarifesi çıkarmadan fiyat tarifesi değiştiremez ya da tarife dışında farklı bir ücret karşılığı satış yapamaz. Lokantacının fiyat tarifesi diğer listelere benzemez. Marketler aldığı malın fiyatına kar oranını da ekleyip ürünü rafa koyar. Ancak lokantacılar, odamız fiyat tarifesi çıkarmadan fiyatlarını değiştiremez. Lokantacı fiyat tarifesine uymadığı takdirde ve bunun belirlenmesi halinde doğrudan belediye encümenine gidiyor ve kapatma cezası dahi alabiliyor.” dedi.
Lokantacılar Odası olarak yemek yapılan işyerlerinin durumu konusunda oldukça titiz davrandıklarını vurgulayan Gençdemir, “Tüketicinin de bu konularda bilinçli olması gerekir. İşyerinin temizlik kurallarına uyup uymadığına dikkat etmesi gerekir. Hesap öderken fiyat tarifesine bakmalı. Kontrolü hiçbir zaman elden bırakmasınlar. Kontrol güvene engel değildir.” diyerek vatandaşları da yemek yedikleri yerler konusunda duyarlı ve dikkatli olmaya çağırdı.
08.02.2008