Balıkesir'in Karesi ilçesi Jandarma Komutanlığında görevli 72 erkek personele komutanlık yapan 2 çocuk annesi Teğmen Refika Taş, toplumda erkek mesleği olarak bilinen subay üniformasını giymenin onurunu yaşıyor.
Küçük yaştan beri asker üniformasına olan ilgisi hiç kaybolmayan Taş, babasını kaybettiği 12 yaşında subay olmaya karar verdi. Çevresinin önceleri çocukluk hevesi olarak gördüğü subaylığı aklından hiç çıkarmayan Refika Taş, ailesinin desteğiyle subay oldu.
Refika Taş, sadece erkeklerin yapabileceği bir iş olarak görülen askerliği binbaşı eşinin de etkisiyle yaşamının her anında yaşar hale geldi.
Karesi Jandarma Komutanı olarak emrindeki 72 personeliyle ilçenin huzuru için mesai mefhumu gözetmeden çalışan 33 yaşındaki Taş, mesleğini severek yapmanın hazzını yaşıyor.
Balıkesir'in Karesi ilçe Jandarma Komutanı Refika Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içinde vatan aşkı olan herkesin cinsiyet ayrımı olmaksızın kolluk kuvvetinde görev yapabileceğini söyledi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün başka ülkelerde cinsiyet, Türkiye'de ise ana olarak yüceltildiğini belirten Taş, "8 Mart kadınların toplumda var olduğunun ve farkındalığının kat kat artırıldığı bir gündür. Kadınlar, halkın en fedakar, çalışkan ve üreten bireyleridir. Diğer toplumlara bakıldığında hırpalanan, kötü davranılan ve aşağılanan birey olan kadın, ülkemizde ana olarak yüceltilip hak ettiği değeri görmektedir." diye konuştu.
Taş, küçük yaştan beri asker olmak istediğini ifade ederek, çevresindekilerin çocukluk hevesi olarak gördüğü bu mesleği yapmaya babasını kaybettiği 12 yaşında karar verdiğini kaydetti.
- "Mesleğin katı kuralları bulunuyor olsa da bu gönül işidir"
Taş, "Ailemde hiç kolluk kuvveti mensubu yoktu. Resmi üniformayı çok seviyordum, hep jandarma olmak istiyordum. Yapım itibarıyla olsa gerek, hırçın ve tuttuğunu koparan bir yapıya sahip biriydim. Ailemin ve kardeşimin desteğiyle jandarma subayı oldum." dedi.
Refika Taş, şöyle devam etti:
"Aile dendiğinde, öncelikle aklımıza anne, baba ve çocuklardan oluşan bir topluluk gelmektedir. Oysaki benim için aile, mensubu olduğum ve onurla, şerefle üniformasını taşıdığım Jandarma Genel Komutanlığıdır. Bu meslek, cesaret, kararlılık ve dayanıklılık ister. Ziyaret ettiğim köy kahvehanelerinde vatandaşlar, şaşkın gözlerle bakıp ne diyeceklerini, nasıl hitap edeceklerini şaşırıyorlar. 'Kadından İlçe Jandarma Komutanı olur mu?' diyerek aralarında hatta yanımda bulunan personelime sorduklarına şahit oldum ancak bir süre sonra bu düşüncelerinden vazgeçiyorlar. Benim gitmemi istemiyorlar."
"Bu üniformayı giyince cinsiyetinizden çok işiniz ön plana çıkmaktadır." diyen Taş, "Kolluk kuvveti mensubu olmayı seçtiyseniz tüm zorlukları kabul ettiniz demektir. Bunun yanı sıra toplumumuzda genel kanı olarak erkek egemenliğinde ve erkek işi olarak görülen bu işi yapmaya kalkışmak da bir kadın subay olarak cesaret ister. Benim açımdan bu meslek çok zor değil, yüreğinde vatan sevgin varsa çok kolay. Mesleğin katı kuralları bulunuyor olsa da bu gönül işidir." ifadelerini kullandı.
İki çocuk annesi Taş, şunları söyledi:
"Eşim Hava Kuvvetlerinde binbaşı. 5 yaşında kızım ve 2 yaşında oğlum var. Bazen çocuklarıma fazla vakit ayıramıyorum. Çocuklarımız da bu hayatı bizimle birlikte paylaşıyor. Her sabah evimden işe giderken, 5 yaşındaki kızım 'Anne bu akşam eve erken gel' der. Tabii mesleğimiz gereği 24 saat esasına göre çalışan bir kolluk kuvveti olduğumuz için mesai mefhumu yoktur. Prensibim şudur, 'Söz konusu vatansa gerisi teferruattır.' Hem annelik görevini eksiksiz bir şekilde yerine getiriyorum hem de evimin temizliğini, düzenini ve tertibini sağlıyorum. Her iki görevimi de yapmaktan gurur duyuyorum. Pes etmeyi hiçbir zaman düşünmedim."
Komutasındaki 72 personelle Karesi ilçesinin kırsal bölgesinde halkın huzur ve güveni için mesai yaptıklarını anlatan Refika Taş, mesleğini tüm kadınlara önerdiğini sözlerine ekledi.
Balıkesir Haberleri
08.03.2018