Balıkesir'in Gönen ilçesinde, sosyal paylaşım sitelerinde videolarını izleyerek öğrendiği "amigurumi" tekniğiyle organik iplerden ördek, kelebek, ayı, kurbağa, maymun, cindy bebek, tavşan, kuzu oyuncakları ören 57 yaşındaki ev hanımı Derya Şallı, bunları yurt dışına da satmaya başladı.
Evli ve bir çocuk annesi Şallı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999 yılında bir süt fabrikasından emekliye ayrıldığını ve yaklaşık 2 yıl önce sosyal paylaşım sitelerinde videoları paylaşılan "amigurumi" örme tekniğine merak sardığını ve küçük çaplı hobi amaçlı olarak örmeye başladığını dile getirdi.
Şallı, evdeki boş zamanlarını değerlendirmek için başladığı bu örme tekniğini giderek geliştirdiğini anlattı.
Amatör olarak yaptığı oyuncakların çevresindeki tanıdıklarından ilgi gördüğünü belirten Şallı, şöyle konuştu:
"Yurt dışından internet üzerinden satın aldığım antibakteriyel yüzde 100 organik iplerden, ördek, kelebek, ayıcık, kurbağa, maymun, cindy bebek, Pepee, tavşan, kuzu, şeker kız, gelin ve damat oyuncakları yapıyorum. Birkaç ay önce internet üzerinden sosyal paylaşım hesabımdan satışına başladım. Bir süredir arkadaşımın kafeteryasında oluşturduğumuz küçük bölümde de sergiliyorum ürünlerimi. Antibakteriyel özellikli organik iplerden yapıyor olmamın da etkisiyle ilgi gördü. Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da talep alıyorum."
- Yurt dışına satmaya da başladı
Kendisine yurt içi ve dışından internet üzerinden ulaştıklarını dile getiren Şallı, "Almanya, İngiltere, Bulgaristan ve Türkmenistan'a da örgü oyuncaklardan satmaya başladım. Genellikle cindy bebek oyuncağı istiyor yurt dışındakiler. Bazen de oyuncak ayı talebi alıyorum. Yeni satışa başlamama rağmen yurt dışına şimdilik 7 oyuncak gönderdim. Tanesini 150 liradan sattım." dedi.
Örgü oyuncak bebekleri yaparken adeta çocukluğuna geri döndüğünü anlatan Şallı, "Sık iğne tekniğiyle örüp, içlerine elyaf dolduruyorum. Oyuncakları tanesi 20 ila 150 lira arasında değişen fiyatlardan satıyorum. Plastik ya da naylondan yapılan ucuz sağlıksız oyuncaklar yerine, el emeği organik oyuncakları daha iyi buluyor aileler." diye konuştu.
Oyuncaklarda kullanılan kilitli göz, örgü göz, küpe, kıyafet gibi aksesuarların da maliyeti ve satış fiyatını artırdığını vurgulayan Şallı, "Hobi amaçlı başladığım bu teknikte neredeyse eğitici konumuna geldim. Gönen Belediyesiyle görüşmelerimiz sürüyor. Planlanan kurs programıyla kadınlara amigurumi tekniğiyle oyuncak örgü eğitimi vereceğim." ifadesini kullandı.
Balıkesir Haberleri
27.11.2017