Türkiye'de üretilen zeytinin önemli bir kısmının yetiştirildiği Balıkesir'de, üreticilerin sağlıklı ve kaliteli ürünler elde edebilmesi için ağaçlar havadan ilaçlanıyor.
Üreticilerin sağlıklı ve kaliteli ürünler alabilmesi ürünlerini daha yüksek değerle tüketiciye satabilmeleri adına çalışmalar yürüten Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin gözetiminde tespit edilen zeytinlik alanlarda havadan ve karadan ilaçlama yapılıyor.
Anlaşma imzalanan bir firma tarafından temin edilen 5 ilaçlama uçağı, Balıkesir Koca Seyit Havalimanı'ndan gün boyu uçuşlar gerçekleştirerek Edremit Körfezi'ndeki zeytin ağaçlarını havadan ilaçlıyor. Aprona inen ilaçlama uçakları, ilaç ve yakıt ikmali yaparak gün boyu onlarca sorti gerçekleştiriyor.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, yaptığı açıklamada, havadan ilaçlamanın üreticiye büyük kolaylıklar sağladığını ve zeytin ağaçlarına ciddi faydaları olduğunu söyledi.
Zeytin hasada en yakın dönemde ortaya çıkan zeytin sineğine karşı mücadeleye başladıklarını belirten Diker, "Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un öncülüğünde her yıl bu konuda 3 milyon liranın üzerinde kaynak aktarmaktayız. Bu aktarılan parayla Güney Marmara Zeytin Zararlıları ile Mücadele Birliği ve Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yaptığı tespit ve kontrollerin sağladığı veriler neticesinde, zeytin sineği popülasyonunun yükseldiği dönemlerde uçakla mücadele çalışmaları yapmaktayız. İlk sene çok başarılı bir ilaçlama yaptık. Bu yıl, hava muhalefeti gibi farklı nedenlerle bugüne kadar ilaçlamaya başlanamamıştı ve bugün çalışmalara başlandı." diye konuştu.
Diker, zeytin sineği mücadelesinin üreticinin kaynaklarına çok büyük değer kazandırdığını vurgulayarak, "Üreticiler bu ilaçlamayı yer aletleriyle yapamamaktadır. Bu çok zordur. Bu sebeple zeytin sineği vurgununa yakalanan ağaçlardaki mahsulde hem kalite hem de dane kaybı yaşanmaktadır. Bu şekilde elde edilen zeytinyağları da yüksek asitli olmaktadır. Netice olarak ilaçlanma olmayan ağaçlar, ülke ekonomisine bir kayıp getirmekte ve piyasaya sağlıksız zeytinyağı gelmesine neden olmaktadır. Yer ilaçlamasıyla yapılan ilaçlamanın çevreye ve havaya zarar verdiği gözlenmektedir. Uçakla yapılan ilaçlamanın çevreye ve havaya çok daha az zararının olduğunu bilmekteyiz. İlaçlama çalışmalarının maliyeti tamamen belediye tarafından karşılanmaktadır. Üreticinin cebinden bir ücret çıkmamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Balıkesir Haberleri
03.10.2017