Balıkesir'in Manyas ilçesinde, daha önce yakılan çeltik sapları artık biokütle enerji üreten bir fabrikada değerlendiriliyor.
Manyas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ramazan Alan, geçen yıllarda yasaklara ve denetimlere rağmen yakılan çeltik saplarının topraktaki minerallere zarar verdiğini söyledi.
Yakılan çeltik saplarının binlerce canlının da yanmasına yol açtığını belirten Alan, "Artık çeltik sapları biokütle enerji üreten bir tesiste değerlendirilerek, ekonomiye kazandırılıyor. Bu tesis sahipleri, Manyas'ta büyük bir alanda çeltik ekimi yapıyor. Bunun yanında diğer çeltik tarlalarının da saplarını rulo balya haline getirerek, fabrikalarına naklediyor. Böylece artık çeltik sapları yanmıyor, değer kazanıyor." dedi.
Çeltik saplarını balya haline getiren ve bunları Karacabey'de bulunan at çiftliklerine satan Kızıksa Mahallesi'nden Mehmet Gacal da, "At çiftlikleri, bizden çeltik sapı talep ediyor. Balya makinemle bağladığım balyaların tanesini 9 liradan satıyorum. Böylece hem para kazanıyorum, hem de sapların yakılarak çevre kirliliği yapmasını önlemiş oluyorum." diye kullandı.
19.09.2017