Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Manyas Gölü yakınlarındaki Daskyleion Antik Kenti'nde 2017 dönemi kazı, koruma ve onarım çalışmaları başladı.
Kazı Başkanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan İren, yazılı açıklamasında, 37 kişilik kazı ekibi tarafından yürütülen çalışmaların ağustos ayı sonuna kadar süreceğini belirtti.
Ekipte, Muğla Sıtkı Koçman, İstanbul, Mehmet Akif Ersoy, Ege ve Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrencilerinin bulunduğunu aktaran İren, "Bu kazı sezonundaki çalışmalar, Akropolis ve Nekropolis'te devam etmesi planlanıyor. Daskyleion'da sadece arkeolojik kazılar değil, jeolojik ve jeofizik çalışmalar da yürütülecek. İlk Çağ kentinin o dönemdeki coğrafi görünümünü anlamak ve toprak altındaki yapıları saptamak amacıyla yapılan bu ölçümler, bize son derece önemli bulgular sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.
İren, öncelikle Ergili Mahallesi olmak üzere bölge halkının kültür varlıklarını koruma bilincini geliştirmek için faaliyetler gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede, 2017 sezonu içinde Daskyleion Çocuk Çalıştayı'nın üçüncüsünün düzenlenmesi planlanıyor. Her sene olduğu gibi 2017 kazı sezonunda da restorasyon ve konservasyon çalışmalarında mahalledeki kadınların istihdam edilmesi düşünülüyor. Bandırma'da 1954'te başlayan, belirli dönemler ara verilen Daskyleion arkeolojik kazıları, bu sene kesintisiz geçen 30. yılını kutlayacak. Ana sponsorumuz, Daskyleion kazılarına her yönden destek olan Kültür ve Turizm Bakanlığından, Daskyleion kazısı 2017 sezonu için Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ve Bandırma Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğüne şu ana kadar ulaşan toplam ödenek miktarı 92 bin 600 lira. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, Ünal Çiftliği, Birka Hijyen Malzemeleri ve Yücel Kerestecilik de Daskyleion kazılarını madden destekliyor."
Balıkesir Haberleri
11.07.2017