Uşak Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin Desteklediği ve Proje yürütücülüğünü Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Aktaş'ın üstlendiği Projede, Uşak Üniversitesinden Arş. Gör. Ersen Balcıoğlu, Balıkesir Üniversitesi Edremit MYO'dan Yrd. Doç. Dr. Raif Sakin ve Öğr. Gör. Akif Dumanay araştırmacı olarak görev aldılar.
Yorulma Test Cihazı tasarımı ve imalatı tamamen Edremit Meslek Yüksekokulu atölyelerinde, Edremit MYO öğretim elemanları, elektrik teknikeri Şaban Gülşen ve Edremit MYO öğrencilerinin gayretli çalışmaları ile hayat buldu. Konu ile ilgili bilgi veren Edremit MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Raif Sakin, Test cihazının özel olarak farklı ortam şartlarında bekletilmiş karbon fiber, cam fiber ve karbon/cam hibrittakviyeli kompozit plakaların, standart eğmeli yorulma testini yapabilmek için tasarlandığını dile getirdi. Ayrıca imal edilen yorulma test cihazının; aynı anda on numunenin yorulma testini yaparken, her bir numune için test frekansı, test zamanı, eğme kuvveti, rijitlik kaybı, yük tekrar sayısı, kırılma çevrim sayısı gibi bütün parametrelerinonline olarak takip edilebilmesine imkân verdiğini ekledi. Sistemin hem PC ekranından hem de web üzerinden takip edilebilecek şekilde tasarlandığını dile getiren Sakin, ayrıca şunları ekledi “Yorulma testleri çok uzun ve zahmetli bir süreç olduğundan, sistemin online web üzerinden takip edilebilmesi araştırmacılar açısından büyük kolaylık sağlayacaktır. Her hangi bir numune kırıldığında araştırmacının cep telefonuna veya e-maline test sonunda kırılan parça hakkında anında bilgi vermektedir. Şu ana kadar dünya literatüründe bu amaç için tasarlanan ve bu özelliklere sahip bir test cihazı bulunmadığından, patent alma çalışmalarına başlanmıştır.
Yorulma Test Cihazı şu anda Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Laboratuarında Arş. Gör. Ersen Balcıoğlu'nun kontrolünde çalışmakta ve Türk Bilim dünyasına hizmet vermektedir.”dedi. Tasarım ve üretim sürecinde verdiği emeklerden dolayı sayılan isimlere teşekkür eden Yüksekokul Müdürü Yard. Doç. Dr. Raif Sakin, “Yüksekokulumuzda çok güçlü bir bilimsel altyapı ve proje kültürü oluşturma yolunda büyük adımlar atıyoruz. Teknik bir okul olarak bu kültürü ve bilimsel altyapımızı güçlendirmek için elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyuyoruz” diyerek, sunulan imkânlar ve destekleri için Balıkesir Üniversitesi Yönetimine teşekkürlerini sundu.
21.12.2015