Şifrem?
110 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Parşömenin Sanata Yolculuğuna Tanıklık Ettiler
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odası tarafından bu yıl 11.si düzenlenen Zeytin Hasat Günleri kapsamında organize edilen ‘Parşömene Yolculuk’ adını taşıyan sergiye ilgi yoğun oldu.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’nın yanı sıra Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Gülçin Nazlı, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker, Ayvalık Ticaret Odası yöneticileri ve çok sayıda sanatseverin katıldığı Macit Gönlügür’ün hazırladığı sergide yer alan parşömen kağıdı üzerine akrilik ve kök boyalarıyla yapılan eserler katılımcıları adeta büyüledi.

Muhip Özyiğit Sanat Galerisinde gerçekleşen sergide katılımcılara derinin parşömen olma yolculuğunu anlatan Macit Gönlügür, M.Ö 2400 yıllarında en önemli yazı maddesi olarak papirüsün ortaya çıktığını ve papirüsün Nil nehri kıyılarında yetişen, yapraksız üçgen gövdeli kamıştan yapılmış olup, çok uzun yıllar süresince de kitapların bu yazı maddesi üzerinde yazıldığını anlattı.

Eski Mısır’ın İskenderiye kentindeki kitaplıkla, bir milyona yakın papirüs tomarının bulunduğunu kaydeden Gönlügür, “M.Ö. II. Yüzyıla gelindiğinde, İskenderiye Kütüphanesi ile Bergama Akropol Kütüphanesi arasında bir tür zenginlik savaşı ile beraber rekabet başladı. O dönemde en kullanışlı yazı malzemesi papirüstü ve bu madde de Mısır’da üretilmekteydi. Atina’da Neleus kendi arşivindeki ünlü kitaplarını açık arttırma ile satışa çıkardı. Bu açık arttırmaya İskenderiye Kütüphane Müdürü ile Bergama Akropol Kütüphane Müdürü katıldı. Bu rekabetin sonucunda Bergama Kütüphane Müdürü kitapların ağırlığı kadar altın vererek kitapları satın aldı. Bu olay, hem Yunan, hem Mısır, hem de Anadolu’da büyük ses getirdi. Mısır Krallığı bu rekabetten aldığı ağır yaranın sonucunda, kendileri için çok büyük gelir kaynağı olan papirüsün Bergama’da satışını yasaklayarak, İskenderiye Kütüphane Müdürünü görevden aldı. Bergama ise bu durumda yazı materyali açısından zor durumda kalmış olup, önemli bir krize girdi. Bu krizi önlemek için Bergama Kralı II. Eumenes yeni bir yazı malzemesi bulunmasını emrederek, Papirüse alternatif bir madde bulanı ödüllendireceğini açıkladı. Çok geçmeden Sardesli sanatçı olan Krates, krala dişi buzağı derisinden özenle bir biçimde hazırlanmış, üzerine yazı yazılabilir bir örnek getirdi. İstenilen kullanışa elverişli görülen bu kâğıtlar daha sonra bilim dünyasının yolunu ışıtacak olan parşömen adını almıştır. Krates’in yardımcısı İrokidos ise derileri daha ince bölümlere ayırarak istenildiği gibi kullanılacak duruma getirdi. Bu kâğıda da ‘Bergama Kâğıdı’ adı verildi” dedi.

İlk parşömenlerin Oğlak derisinden yapıldığını anlatan Gönlügür, “Parşömenler, daha sonraları ölü doğmuş ve anne karnından alınan oğlak ya da kuzu derisinden yapılmıştır. Bergama kâğıdı denince parşömen, ilk çağ kitaplığı denilince akla Bergama kütüphanesi çağrışım yapar” diye konuştu.

Derinin tuvale döndürülmesinin en güzel örneklerinin yer aldığı sergiye parşömen eserleriyle katılan ressam Cansu Sümer ise, derinin üzerine resim yapmanın son derece heyecanlı olduğunu belirtti.

Parşömen ile ilk karşılaştığında; dokusunun kendisini biraz korkuttuğunu ifade eden Sümer, “Ben genelde tuval üzerine resim çizmeyi tercih ederim. Parşömen üzerine de yağlıboya çalışması yapılamayacağını duyduğumda biraz ürktüm. Parşömen üzerinde daha çok su bazlı boyalar; guaş ve akrilik boyalarla çalışılabiliyor. Ama yine çok keyifli ve eğlenceliydi” dedi.

09.11.2015

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler



















Son Günlerin Haberleri
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Parşömenin Sanata Yolculuğuna Tanıklık Ettiler

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi