Balıkesir bugün 11 tane artçı depremle sallandı. Balıkesir’de son yıllarda deprem yoğunluğunda artış olduğunu belirten Jeoloji Mühendisi Levent İme, dün Balıkesir merkezde 3.8 büyüklüğünde meydana gelen depremin artçı sarsıntıları da tetiklediğini söyledi. İme, MTA Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılı itibariyle diri fay haritasına Balıkesir il sınırları içerisinde bilinen mevcut aktif fay hatlarına iki yeni ve önemli fay hattı ilave edildiğini de belirterek bunların Havra-Balya Fay Zonu ve Balıkesir Fayı olduğunu söyledi.
Son depremlerin Balıkesir Fayı çevresinde yoğunlaştığını vurgulayan Levent İme “Havran’ın güneyinden başlayıp Balya’nın güneyinden devam ederek, Şamlı’nın güneyi ile Balıkesir il merkezinin kuzeyine kadar devam eden Havran-Balya Fay Zonu doğrultu atım karakterlidir. İvrindi’nin kuzey doğusundan başlayarak Gökçeyazı merkezinden geçerek Balıkesir il merkezinin birkaç kilometre kuzeyinden geçerek Kepsut’un güney doğusuna kadar uzanan Balıkesir Fayı da yine aynı doğrultu atım karakterlidir. Ancak fay haritalarında mevcut fay hatlarının fay boyu uzunluklarının bu kadarla kalmayıp doğu ve batı yönünde uzantılarının olması durumunda olası bir depremin büyüklüğünün ve meydana getireceği yıkımın çok daha yüksek olması ihtimali büyüktür. 2011 yılında eklenen bu yeni fay hatlarına ait eldeki verilerin kısıtlı olması, bu fayların karada olası devamlarının henüz araştırılmamış, yer bilimciler tarafından yeterince tartışılmamış olması şehirleşme ve yapılaşma planlarında dikkate alınmamış olmaları Balıkesir ilindeki deprem kaygılarını arttırmaktadır. Zira söz konusu fay hatları Balıkesir halkının yaşam alanlarının çok yakınındadır” dedi.
Balıkesir merkezde mevcut olabilecek bilinmeyen fayların da unutulmaması gerektiğini ifade eden İme, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yapılması gerekenler yapılmamakta olup, hiçbir araştırma değerlendirme çabası içerisinde olmayan Balıkesir yerel yönetimleri bunun yanında TMMOB denetlemelerinin kaldırılmasıyla durum daha vahim hal almış durumdadır. Oda denetimlerinin kaldırılması çok yanlış bir uygulama. Balıkesir fayı gerçekten uzun zamandır uyuyan bir fay zonu yüz seneyi aşkın zamandır hiç büyük hareket göstermemiştir. Gerçekten büyük risk teşkil etmektedir. Halk tarafından bilinen yanlış bir kanı var. ’Ufak depremler olduğunda enerjisini atıyor’ sözü değişmeli. Çünkü ufak depremler enerjinin atılmasının işareti değil enerji potansiyelinin yer altında büyük artışların olduğunun işaretidir. Her an her şeye hazırlıklı olmalıyız. Halkımız deprem ile yaşamayı öğrenmeli. Çünkü depremin ne zaman olacağı belli değil."
30.06.2015