Balıkesir’in Edremit ilçesindeki ar-ge tesislerinde, Türkiye’deki 15 civarında üniversiteyle ortak bilimsel çalışmalar yürüterek, bitki özleri ve ilaç ham maddeleri üreten bilim insanı Faruk Durukan, dünya rezervinin büyük çoğunluğu Türkiye’de bulunan bor elementini kullanarak şaşırtıcı buluşlara imza attı. Ar-ge tesislerinde bor elementinden, sodyum pentaborat maddesi elde eden Durukan, bu maddeyi kullanarak dünyanın ilk radyasyon emici ve sızdırmaz betonunu üretti. Dünyada sodyum pentaborat ile çalışan ülkeler içinde ilk kez Türkiye’de Faruk Durukan, 7 su moleküllü sodyum pentaboratı üretmeyi başardı ve bu çalışmayla, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yılın bilim adamı ödülüne de layık görüldü.
Bu buluş ile dünya devi ülkelerin korkulu rüyası olan nükleer santrallerdeki sızıntılar durdurulabilecek. Buluşu incelemek ve bilgiler almak üzere, Çernobil faciasının doktoru olarak bilinen Dr. Anatoly Tkachuk da geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye gelmiş ve 1 ay süren temaslarda bulunmuştu.
Faruk Durukan’ın ar-ge tesislerinin son ziyaretçileri ise, Almanya’dan gelen parlamenterler heyeti oldu. Bazıları kimyacı, biyolog ve teknik insanlardan oluşan Sosyal Demokrat Parti, Hıristiyan Demokrat Parti, Sosyalist Parti, Yeşiller Partisi ve bağımsız parlamenterler, yaptıkları ziyarette radyasyon emici buluş ile alakalı bilgiler aldı. Parlamenterler heyetine tesisleri gezdiren Faruk Durukan, nükleer santralleri bulunan ve nükleer santral kurulacak olan ülkelerde mutlaka radyasyon emici beton kullanılması gerektiğini vurguladı. Durukan, “Bu buluşumuzu ilgili bilimsel kuruluşlar onayladı. Çernobil’in doktoru olan Dr. Anatoly Tkachuk da geçtiğimiz günlerde ziyarete gelip bizden bilgiler topladı ve tebrik etti. Ülkemizdeki siyasiler ve ilgili resmi makamlardan önce Alman parlamenterlerin konuya hassasiyetle yaklaşmaları ilgimi çekti. Kendilerine bilgiler veriyoruz. Nükleer santraller çok önemli ve büyük bir tehdit. Fakat buluşumuz sayesinde nükleer santraller tehlikeli olma durumlarından kurtuluyor. Tüm ülkelerde bu buluşun kullanılması hayati önem taşıyor” dedi.
Alman parlamenterler, Faruk Durukan’ın anlatımlarını dinledi ve tesisleri inceledikten sonra, Durukan ve ar-ge ekibine teşekkür etti.
17.06.2015