Panel ve Çalıştaya, Balıkesir genelindeki İmam Hatip Ortaokulu ve Anadolu İmam Hatip Liselerinde görev yapan 20 ilçeden 40 idareci ve öğretmenin yanı sıra Selçuk Üniversitesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden 11 eğitmenin katıldı. 2 gün sürecek olan Çalıştayda, imam hatip liselerinin misyonu ve vizyonu, öğretmen kalitesi ve öğrenme ortamı kalitenin artırılması için öneriler, müfredat ve ders içerikleri kalitenin artırılması için öneriler başlıkları altında konular masaya yatırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, TİMAV Genel Başkanı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, okul müdürleri ve öğretmenlerin katılımıyla start aldı.
Açılışta konuşan TİMAV Genel Başkanı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, imam hatip liselerinin Cumhuriyet tarihinde Türkiye’nin önemli okullarından biri olduğuna işaret ederek, “İmam hatipler, velilerimizin çocuklarının din eğitimini almaları, dinini öğrenmeleri üzerine inşa ettikleri bir okuldur. Yıllarca bu okullarımıza farklı bir okulmuş gibi bir algı oluşturuldu. Türkiye belki tarihinde eğitim alanında çok önemli yenilikler önemli ilkler yaşıyor. Sadece İmam Hatip olarak değil tüm eğitim alanındaki yenilikler ve güzelliklerdir bunlar. İmam Hatip Ortaokullarının yeniden açılması ve ülkemizdeki öğrencilerimizin dinini doğru yerden öğrenmeleri doğru kaynaktan öğrenmelerini imkan sağlayacak seçmeli din derslerini icra edilmeye başlanması önemli unsurlardır. Din öğretimini önemsiyoruz. Bu bağlamda büyük çaba sarf eden çalışanlara kendisi de bir İmam Hatip mezunu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a vakfımız ve İmam Hatipliler olarak şükranlarımı sunuyorum. Bu panel ve çalıştay ile okullardaki eğitimin kalitesinin artırılmasını hedefliyoruz” dedi.
Siyasetçilerden bilim adamlarına, akademisyenlere ve mühendis, tıp alanından iş adamına kadar imam hatip okullarından çok büyük değerlerin yetiştiğini belirten Yusuf Cengiz, “Bu konunun en büyük zirvesi çok değerli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu konuda 19. Milli Eğitim Şurasında da alınan kararlar ekseninde çok önemli çalışmalar olacağına inanıyorum. 12 yıllık zorunlu eğitim yasasının çıkmasından sonra İmam Hatip Orta Okullarının açılması ve Kur’an-ı Kerim ile Siyer-i Nebi derslerinin diğer okullarda da seçmeli ders olarak okutulması Türkiye’deki eğitim hayatında bir devrimdir. İmam Hatip Liseleri de bu süreçte yerlerini alıyorlar. Balıkesir’de daha önce 13 İmam Hatip Lisemiz varken bugün 27 İmam Hatip Orta Okulu, 15 İmam Hatip Lisesi ve Bağımsız olarak 1 tane Kız İmam Hatip Lisesi bulunmaktadır. Yine 2014-2015 devlet yatırım programlarında da 6 tane İmam Hatip Lisesi programa alındı. 9 tane imam hatip orta okulu inşaatına da başladık. Bu yıl bunların da inşaatına başlayacağız. Asla taassup içinde olamayan, fikirleri konuşabilen, tartışabilen, diyalektiğini yapabilen, tartışıp konuşmadan analiz etmeden sentez etmeden ön yargı sahibi olmayan bir nesle ihtiyacımız var. Ana hedefimiz Mehmet Akif’in tasavvur ettiği, ‘Asım’ın neslidir.’ Ayrıca Necip Fazıl’ın kim var dediğinde bir anda ayağa kalkıp ‘Ben varım, ben varım, ben varım’ dediği bir nesildir” dedi.
Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit başkanlığında gerçekleştirilen panelde, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, TİMAV Genel Başkanı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aydemir konuşmacı olarak katıldı. Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit’in açılış konuşmasının ardından, panelistler yeni eğitim sistemi ve İmam Hatip Okulları istatistikî bilgiler ışığında çeşitli yönlerden değerlendirerek, katılımcılara bilgiler verdi.
01.06.2015