Şifrem?
123 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Engelliliğin Farkına Vardılar
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp ile AK Parti Balıkesir Milletvekili Adayı Hilal Demirözer, Aktif Sosyal Tüm Engelli Dostları (ASTED) ile bir araya gelerek ilginç bir engelli farkındalığına imza attılar.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel’in öncülüğünde, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlikte, Kayaalp ve Demirözer önce bir tekerlekli sandalyeye bindi ve ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanında, tekerlekli sandalye mahkumu engellilerin her gün yaşadıkları mimari ve fiziki koşullarla yüzyüze geldi. Tekerlekli sandalyelerinde önlerine çıkan sadece 10 santimlik setleri bile aşamayan Kayaalp ve Demirözer’in daha sonra gözleri bağlandı ve ellerine de bir beyaz baston verilerek, kendi başlarına caddede yürümeleri istendi. Ancak görme engelliliğin son derece güç koşullar da her gün ayakta kalabilme savaşı verdikleri olumsuz koşullara her ikisinin de yenik düştüğü gözlendi.

Engelliliğin farkındalığına yönelik gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, gerek tekerlekli sandalyesiyle, gerekse gözleri kapalı halde yürümeye çalışan AK Parti Balıkesir Milletvekili Adayı Hilal Demirözer’in engelli bireylerin her gün yaşadığı olumsuzluklara sadece birkaç dakika bile dayanılmasının son derece güç olduğunu söylemesi dikkat çekti.

Sadece birkaç dakikalığına da olsa engellilerin zorluklarını yaşayarak hissetmesi nedeniyle, engellilere yönelik bakış açısının bir anda değiştiğini ifade eden Demirözer, “Gerçekten de engelli olup, ayakta kalabilmek inanılmaz güç. Bizim engellilerin bu yaşamsal zorluklarını toplum olarak kesinlikle ortadan kaldırmamız gerekiyor. Onların yaşam standartlarını daha rahat hale getirmemiz gerekiyor. İktidar partisi olarak bizim engelli vatandaşlarımızın bu olumsuzluklarını ortadan kaldırmak adına çalışmalarımız oluyor ama tabiki kentlerdeki cadde ve sokakların engellilerin de rahatlıkla kullanabilecekleri koşullarla kavuşturulması biraz da belediyelere düşüyor. Gerek kaldırımlar, gerekse, görme engelliler için cadde ve sokaklara yerleştirilebilecek sarı zeminlerin yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi.

Genç bir siyasetçi olarak TBMM’ye girmesi halinde; engellilerin en önemli sorunları olan istihdam, eğitim ve psikolojik destek başta olmak üzere mimari engellerin ortadan kaldırılabilmesi için çalışmalar yürütmek istediğini söyleyen AK Parti Balıkesir Milletvekili Adayı Hilal Demirözer, engelliliğin farkındalığı için ise toplumun bilinçlendirilip engellilere yönelik empati kurabilmesi için de toplumsal eğitimlerin önemine işaret etti.

ASTED’in engelli farkındalığı çalışmasına tabi tutulan AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp ise, engelli bir birey olarak yaşamanın gerçekten zor olduğunu vurgulayarak, “Bu hissiyat bile insanı aciz duruma düşürüyor” dedi.

Engellilerin yıllardır haklarını talep etmelerine yönelik haykırışlarına hak vermemenin mümkün olamayacağını kaydeden Kayaalp, “Düşünün evinizdeki elektrik enerjisi kesiliyor. Su kesiliyor. O an ne sanki yaşamsal alanda bir uzvunuzu yitirmiş gibi hissedebiliyorsunuz bazen. Yürüyememek, görememek ve bunların yanı sıra birçok şeyi yapamamak gerçekten çok zor” ifadelerini kullandı.

Muhabirimizin henüz siyasetin en başında olan ve gelecek vaat eden bir politikacı olarak siyasette hedeflediği noktaya ulaştığında engellilere yönelik bakış açısının da değişmesiyle bu konuya daha fazla eğilip, eğilmeyeceğine ilişkin yönelttiği soruyu da cevaplayan Hakan Kayaalp, “Biz evveliyatımızda da engelliler konusunda bu insanlarımızın sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini düşünüyorduk. Bugün de bu şekilde düşünüyoruz, yarında bu düşüncemiz değişmeyecektir” diye cevap verdi.

ASTED’in görme engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel ise, Kayaalp ve Demirözer’in birkaç dakikalığına da olsa yaşadıkları engelliliğin sonrasıyla ilgili muhabirimize yaptığı açıklamada, “Özellikle Hilal hanım bu çok kısa sürelik engellilik sırasında yaşadıklarından dolayı bir nevi şok oldu. Çünkü böyle bir şeyi beklemiyordu. Engelliğe dışarıdan görmekle, içinde yaşamak arasındaki farkı görmüş oldu. Tekerlekli sandalyeye oturup, gözleri bantlı şekilde yürümeye çalışmakla bir anda engellilere yönelik bakış açısı değişti. Engellilerin yaşamlarının gerçekten çok zor olduğunun farkına vardı. Toplumsal olarak ve fiziki olarak eksiklikleri de birebir yaşamış oldu. Ben, Sayın Hakan Kayaalp ile Sayın Hilal Demirözer’in bundan sonraki çalışmalarında, engellilere yönelik daha farklı ve kapsamlı olarak projeler üretip, bunları hayata geçireceklerine inanıyorum” diye konuştu.

AK Partili Hakan Kayaalp ve Hilal Demirözer daha sonra Birlik Ortopedik Engelliler Derneği’nin engelli kursiyerlerinin bulunduğu iş atölyesine geçerek bir süre engellilerle birlikte onların yaptıkları el işi çalışmaları inceledi ve onlarla sohbet etti.

13.05.2015

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Engelliliğin Farkına Vardılar

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi