Başkan Kafaoğlu, beraberinde Altıeylül Kaymakamı Bayram Gale, İlçe Tarım Müdürü Alper Bilir, Pamuçku ve Aslıhanetepecik Ovası Sulama Birliği Başkanı ve Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Çoban ile projesi 2013 yılında Pamukçu ve Aslıhantepecik Ovası Sulama Birliği tarafından yapılan ve GMKA tarafından desteklenen Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali’ni ziyaret etti.
Türkiye’de 600 adet olan ve Balıkesir’de sadece Pamukçu’da bulunan güneş panelleri hakkında bilgiler veren Birlik Başkanı ve Başkan Yardımcısı İsmail Çoban "Birliğimizin 2 bin 830 tane üyesi var. Birliklerin enerji sorunları oldukça fazla. Elektrik borçlarından dolayı tabi ki . Bu sistemi bir defa kurduktan sonra kendi kendini ödeyen ve 7-8 yıl içinde kendini amorti edebilen bir sistem. Tarım Bakanlığının’da bir çok desteklemeleri var. Önümüzdeki yıl Tarım Bakanlığı TÜBİTAK’ın Kırsal Kalkınmayı Destekleme Fonu’nun ciddi destekleri olduğunu söylüyor. İnşallah öyle olursa bu tür yatırımlarında önü açılmış olacak" şeklinde konuştu.
"EN FAZLA GÜNEŞ ENERJİ PANELİ OLAN İL OLMALIYIZ"
Panellerin yaygınlaştırılmasının öneminden bahseden Başkan Kafaoğlu "Güneş Panellerinin aynısını Almanya’da biz de gezdik. Aynı şekilde bizim de Pamukçu Mahallemizde bulunmakta. Kendi ilçemizde bir sulama birliğinin proje hazırlayıp Güneş Enerji’sinden istifade ederek 15 kw’lık bir sistem kuruldu. Pamukçu Ovası Sulama Birliği’nin 3 tane pompa istasyonu var. Bu pompa istasyonlarının enerjisini karşılamak için yapıldı. Emeği geçen Sulama Birliği Başkanı aynı zamanda Başkan Yardımcımız İsmail Çoban’a ve Sulama Birliği ekibine teşekkür ediyorum. Örnek bir tesis yapmışlar. Türkiye’deki sulama birlikleri içerisinde bu tür enerji üreten tesisi kuran tek sulama birliği. Bu yönden de anlamlı buluyorum. Ülkemiz Almanya’ya göre çok daha fazla güneş alan bir ülke. Onun için mutlaka bunlardan istifade etmemiz ve yaygınlaştırmamız lazım. Yasalar da artık yeniden düzenlendi ve fazla ürettiğiniz enerjiyi sisteme dahil edip para kazanma şansınız bile var. Güneş panellerinin yaygınlaşması için elimizdeki bu bilgileri bu sistemi kurmak isteyenlere vereceğiz. Yaygınlaşması için yerine göre seminer çalışması yapacağız. Ciddi bir kaynak kullanılmış oluyor. Enerjiyi önemsiyorum. Bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması için çok önemli. Gördüğünüz gibi bu enerjiyi üretirken çevreye zararınız yok. Çevreyi kirletmiyorsunuz. En temiz yenilebilir enerji Balıkesir bu rüzgar gülleri konusunda ciddi bir mesafe aldı. Türkiye’de en fazla rüzgar gülünün olduğu iliz. En fazla Güneş Enerji Paneli olan il olma yönünde de bunu bir başlangıç olarak kabul ediyorum. İnşallah bunu yaygınlaştırırız. Tekrar emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.
Yapılan paneller hakkında izlenim ve memnuniyetini dile getiren Altıeylül Kaymakamı Bayram Gale ise "Yenilenebilir enerji türleri ülkemizde yaygınlaşıyor. Enerji Bakanlığımız çok güzel çalışmalar yapıyor. Enerji yüksek maliyetli bir yatırım ve ihtiyaç. Bu tür tesislerin ilçemizde yapılmış olması bizleri mutlu ediyor. Bir de Sulama Birliği vasıtasıyla yapılmış olması çok önemli. Yüksek enerji tüketen bir yapı içerisinde ve bunlar da çiftçilere maliyet olarak yansıyor. Sulama Birliği bunu yaparak tüketeceği enerjiyi kendi imkanlarıyla karşılamış oluyor. Çiftçimizin ucuz enerji ile birlikte ucuz su kullanmasına ucuz girdi elde etmesine yol açıyor. Altıeylül İlçesindeki çiftçilerin de bu bölgedeki sulama birliğinden yararlanan çifçilerin de rekabet şartını ve şansını arttırıyor. Bu açıdan baktığımızda da büyük bir görev ifa ediyor. Başlangıç için küçük bir proje. Bunu yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapacağız."dedi.
13.10.2014