Schwabisch Hall ile kültürel bağların yanı sıra ticari bağlar kurmak isteyen Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve beraberindeki heyet, kardeş şehre 12-15 Ekim tarihleri arasında yapılacak ziyaret öncesinde Balıkesir Sanayi Odası ve OSB’deki bazı firmaları ziyaret ederek, bilgi aldı.Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, birim müdürleri ve meclis üyeleri ile Almanya’daki kardeş şehir Schwabisch Hall’e yapılacak ziyaret öncesinde Balıkesir Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan bazı firmaları ziyaret etti. Schwabisch Hall ile sadece kültürel değil ticari bağlar da kurmak istediklerini kaydeden Başkan Yılmaz, "12 Ekim’de gerçekleştireceğimiz Schwabisch Hall’e elimiz boş gitmek istemedik" dedi. Başkan Yılmaz ziyaret ettiği Sanayi Odası’nda OSB’ye yatırım yapan Çinli tekstil fabrikası Texhon’un yetkilisiyle de görüştü.
SANAYİ ODASI’NA ZİYARET
İlk olarak Balıkesir Sanayi Odası’nda Başkan İsmail Uğur ile toplantı yapan Başkan Yılmaz, 70 bin nüfusu olan Schwabisch Hall ile Balıkesir’in 14 yıldır kardeş şehir olduğunu ifade etti. Cirosu yıllık 700 milyon Euro olan Schwabisch Hall’in Almanya’nın en zengin kasabalarından biri olduğunu belirten Yılmaz, "Schwabisch Hall, enerji üzerine yatırım yapan, diğer belediyelere enerji satan bir belediye. Bin 300 Türk’ün bulunduğu kasaba, birlikte olmanın avantajlarından yararlanıyor" dedi.
"BOŞ GİTMEK İSTEMEDİK"
12 Ekim’de Schwabisch Hall’i ziyaret edeceklerini hatırlatan Başkan Yücel Yılmaz, kültürel gezilerin yanı sıra fabrikaları ve üretim tesislerini de ziyaret ederek, Balıkesir’deki fabrikalarla kıyas yapacaklarını dile getirdi. Schwabisch Hall Belediye Başkanı, Ticaret Odası Başkanı ve şirket CEO’larının da aralarında bulunduğu geniş bir heyetin 31 Ekim’de ilimizi ziyaret edeceğini kaydeden Başkan Yılmaz, Balıkesir’de de uluslararası standartlarda üretim yapan firmaların bulunduğunu belirterek, "Almanya’ya boş gitmeyelim, Balıkesir’deki sanayi faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olalım istedik" açıklamasında bulundu.
Balıkesir Sanayi Odası’nın 850 civarı üyesi olduğunu dile getiren Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, "Türkiye’de toplam 12 sanayi odası var, bunların biri de Balıkesir’de. Balıkesir OSB, Gönen, Bandırma, Burhaniye olmak üzere toplam 4 OSB var ve yaklaşık 6 bin kişi buralarda istihdam ediliyor" dedi. Balıkesir OSB’nin 5 milyon 700 bin metrekare olduğunu kaydeden Uğur, sanayinin ihtiyacı olan kalifiye eleman bulmakta zorluk çektiklerini söyledi. Uğur, sanayide çalışacak teknik eleman ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
İHTİYAÇ ANALİZİ YAPILACAK
İlçeye yapılabilecek yatırımlar hakkında BSO Başkanı İsmail Uğur ile görüş alışverişinde bulunan Başkan Yücel Yılmaz, Karesi Belediyesi’nin istihdam açıklarını gösterip çocuklarını o alanlara yönlendirmeleri için eğitimler verebileceğini söyledi. Başkan Yılmaz, çocukların meslek liselerine yönlendirilmesi gerektiğini vurgu yaptı. Ocak ayına kadar Balıkesir’deki eleman ihtiyacını tespit etmek için ihtiyaç analizi çıkaracaklarını kaydeden Başkan Yılmaz, işe başvuranları özelliklerine göre yönlendireceklerini belirtti.
Başkan Yılmaz ve beraberindeki heyet BSO’nun ardından OSB içerisindeki 1976 yılında kurulan Yarış Kabin’i ziyaret etti. Başkan Yılmaz ve beraberindeki heyete firmayla ilgili bilgi veren Yarış Kabin Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Yarış ve Volkan Altınöz, Brezilya, ABD, Fransa, Hindistan ve Balkan ülkelerine ihracat yaptıklarını söyledi. Yıllık cirolarının 120 milyon Euro olduğunu ve bu cironun yüzde 60’ını ihracatın oluşturduğunu belirten firma yetkilileri, günlük ortalama 200 kabin ürettiklerini ifade etti.
Başkan Yücel Yılmaz ve heyet daha sonra günde ortalama 50 ton üretim yapan ve 50 personelin çalıştığı Aygören Süt İşleme Tesisi’ni ziyaret ederek, firma sahibi Halil Aygören’den bilgi aldı. Ziyaretin ardından kısa bir değerlendirme yapan Başkan Yılmaz, Almanya’da kurulacak olan diyaloğun çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "10 yılların ilişkisini bizim devam ettirmemiz gerekiyor. Herkes kendi ilgi ve sorumluluk alanına göre iletişim kurabilir" açıklamasında bulundu.
09.10.2014