Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından ülkemizin ortak kültür hazinesine katkıda bulunmak için restore edilerek müzeleştirilen Taksiyarhis Kilisesi (Aya Nikola), açıldığı mayıs ayından bu yana 50 bin ziyaretçiyi ağırladı. Ayvalık’ın başyapıtlarından biri olarak nitelendirilen Taksiyarhis Kilisesi’nin uzun süredir harap edilmiş bir durumda bulunmasının ardından kilise, Rahmi M. Koç Vakfı restorasyon uzmanları, sanatçılar ve mühendisler tarafından insanlığın bilimsel ve teknolojik belleğini, yerli-yabancı ziyaretçilerin incelemesine sunarak endüstriyel mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla yeniden canlandırıldı.
Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi, Alibey adasında Mermer işçiliği, tavan süslemeleri ve değerli mimari yapısıyla dikkat çeken müzenin koleksiyonu İstanbul ve Ankara Rahmi M. Koç Müzeleri envanteri esas alınarak oluşturuldu. Müzede eski otomobillerden bisikletlere; buharlı iş makinelerinden bebek ve çocuk oyuncaklarına kadar geniş bir koleksiyon ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’nın kültürel mirasımıza en yeni armağanı olan Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi’nin binası, Alibey-Cunda adasının anıt yapılarından kabul edilen 1873 tarihli kilise. Taksiyarhis Kilisesi, 1927-1944 yılları arasında cami olarak kullanılmış ve 1944 depreminde gördüğü hasardan sonra kaderine terk edilmiş. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, harap haldeki kiliseyi 2012’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden 49 yıllığına kiraladı ve 22 ay süren bir restorasyonun ardından müzeye dönüştürdü.
Öte yandan önceki gün müzenin 50 bininci ziyaretçisi olduğu belirlenen Adalet Füsun Gündür adlı vatandaşa ise bu özel gün anısına Rahmi M. Koç Müzesi yöneticisi Zehra Jale Güven tarafından ‘Anıtsal Bir Binanın Yeniden Hayat Buluşu’ adını taşıyan ve kilisenin müzeye dönüş hikayesini anlatan müzenin kitabı hediye edildi.
29.09.2014