Şifrem?
191 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Edremit Körfezi'nde Uçakla İlaçlama Yapılacak
Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde 2 yıl aradan sonra bu yıl uçakla zeytin sineği ilaçlaması tekrar yapılacak.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Körfez yöresindeki ilçelerde, Tarım Müdürlüklerince zeytinliklerde sinek sayımına başlanırken, Balıkesir Büyükşehir Belediye’nin temin ettiği 41 ton ilaç da Burhaniye’ye geldi. Yaklaşık 11 milyon dolayında zeytin ağacının bulunduğu Edremit körfezi yöresinde, Tarım Bakanlığı’nın uçakla ilaçlamaya sıcak bakmaması üzerine, yıllardır hizmet veren Körfez Zeytin ve Hastalıkları ile Mücadele Birliği tasfiye edilirken, 2 yıldan bu yana da uçakla zeytin sineği mücadelesi yapılmıyordu. Bu sene ise, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin mücadele için uçak kiralaması ve 41 ton ilaç göndermesi zeytin üreticilerini sevindirdi. 3 kamyon ile ilçeye gelen 41 ton ilaç, belediye itfaiye garajına yerleştirildi. Mücadelenin Ağustos veya Eylül aylarında yapılması bekleniyor. Büyükşehir belediyesine teşekkür eden Ziraat Odası Başkanı Ali Duman, “İlaçlama 2 senedir yapılmadığı için rekolte düştü. Ama, bu sene yeni Büyükşehir Belediye başkanı el attı. İlaçlarımız geldi. Çiftçimiz çok sevinçlidir. Tarım ilçe müdürlüğü tuzaklara devam ediyor. Kontrolde belirli sayıda çıkınca ilaçlama yapılacaktır. Bundan çiftçilerimiz sevinçlidir. 2 senedir ilaçlama olmadığından zararımız çok. İlaç atılacağı için çiftçimiz sevinçlidir. Daha da, zeytincimize yardımlarını el uzatmalarını bekliyoruz iktidar partisinden. Teşekkür ederim” dedi.

Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Yahya Ağacık da, “Körfez de zeytin zararlısı ile mücadelenin en büyük hedefi, Akdeniz sineği denilen zeytin sineğine karşı toplu mücadeledir. Ferdi mücadele başarılı olamıyor. Siz ilaçlama yapsanız bile, komşunuz yapmıyorsa, ilacın süresi geçince zararlı sizin zeytinliğinize geliyor. Ferdi olarak ilaçlama, hem pahalı, hem de toplu ilaçlama gibi etkili değil. Hem de çevreye çok zarar veriyor. Çünkü dekar başına 4 kat daha fazla ilaç atılıyor bir defada. Uçakla yapılan ilaçlama en çok 3 defa oluyor. Bazen bir veya iki ilaçlama da popülasyon imha edilebiliyor. Ferdi ilaçlama da bu 6 ve 7’ye kadar çıkıyor. Ve değimiz gibi her ilaçlama anında 4 misli ilaç kullanıyor. Hem pahalı, hem de etkili değil. Hem de çevre açısından daha zararlı. Para toplanamaması yüzünden 2 senedir ilaçlama olmuyordu. Bu ilaçlama olmaması da sinek popülasyonunun artmasına neden oluyordu. Çünkü her sene sinek popülasyonu kırılıyor. Arka arkaya yapıldığı için popülasyon kırılmaktaydı. . 2 sene olmaması nedeniyle geçen sene baya tahribat yaptı. Bu sene hava şartları daha uygun. Daha çok tahribat yapabilirdi. Çok teşekkür ediyorum ilaçlar geldi. Sevinç içindeyiz. İnşallah, böyle bir problemle karşılaşmamak için ilaçlamanın nasıl olacağını tartışmadan Büyükşehir her sene bunu yapmalı. Veyahut da, buna başka bir çözüm bulup her sene bunu tekrar masaya getirmeden çözümü sağlamak zorundayız. Çünkü 3 veriyoruz. 103 geri alıyorsunuz. Yani piyango gibi bir şey. Neden, yüzde 60-70’ lere varan kalite bozukluğu yapıyor. Ayrıca bir de randıman da kaybediyorsunuz. Çünkü sinek girdiği zaman zeytinin etenini yiyor. Hem kaliteyi bozuyor. Yenen etende yağ bitiyor. Özet olarak şöyle diyeyim. 8 liraya satacağın sızma yağ yerine 3 buçuk liraya satacağın rafine sabunluk yağ elde ediyorsunuz. Yani sinekle mücadele körfezin olmazsa olmazıdır. Büyükşehir belediye başkanı sözlerini yetine getirdiği için teşekkür ediyorum” dedi.

14.07.2014

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Edremit Körfezi'nde Uçakla İlaçlama Yapılacak

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi