Şifrem?
129 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

AB Bakanı Çavuşoğlu: 'Türkiye'nin Kapıları Kırım Tatarlarına Her Zaman Açıktır'
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım Tatarlarının kendi vatanlarında, kendi topraklarında bağımsızca yaşamalarını tercih ettiklerini, ancak en kötü bir senaryoda Türkiye'ye gelmek zorunda kalan kırım Tatarlarına kapıların her zaman açık olduğunu söyledi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım Tatarlarının kendi vatanlarında, kendi topraklarında bağımsızca yaşamalarını tercih ettiklerini, ancak en kötü bir senaryoda Türkiye'ye gelmek zorunda kalan kırım Tatarlarına kapıların her zaman açık olduğunu söyledi.

Bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Balıkesir'e gelen AB Bakanı Mevlüt Şavuşoğlu, valiliği ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Ukrayna'da 16 Mart tarihinde Kırım ile ilgili yapılacak referandum ve Kırım'ın Avrupa Birliği'ne üyeliğe daha sıcak bakmasıyla ilgili soruya cevap veren AB Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ukrayna'nın bağımsızlığından yana olduğunu, Kırım Tatarlarının da kendi vatandaşlarında, kendi topraklarında kalmasını istediklerini söyledi. Ukrayna konusunda hem Rusya hem de Batı’nın sağduyulu hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Ukrayna halkı zaten Avrupa Birliği sürecine inanan bir halk, biz de yakından tanıyoruz. Sadeci Kırım Tatarları değil, etnik olarak Rus, Gagavuz, Ukrayna veya farklı dini gruplardan kim olursa olsun hepsi Avrupa Birliği ile bütünleşmeyi istiyor. Ukrayna'nın Batı'ya da açılmasını istiyor ama aynı zamanda da Rusya ile çok iyi komşu olarak ekonomik ve siyasi ilişkilerin pekişmesini istiyor. Böyle bir durumda esas problem Ukrayna gibi bir ülkenin her bakımdan iki tarafa da yakından bağlı bir ülkeyi bunlardan bir tanesine seçmek zorunda bırakılmasıdır. Yani, ya Bat ya Rusya. Hangisini seçse bugünkü sıkıntı yaşanacaktı. Ukrayna'nın hem ekonomisi hem istikrarı risk altındadır. Sınır bütünlüğü risk içinde. Kırım Tatarları başından beri zaten Ukrayna'nın Batıyla entegre olmasını istiyor. Ukrayna'da her şey karıştı, şu anda mecliste alınan kararlar, bunların meşruiyeti var mı, yok mu? Karmaşa içinde kimin ne kararı aldığı belli değil, bunların uygulanıp uygulanmayacağı da soru işareti. Hem Rusya, hem de Batı Ukrayna'nın hem sınır bütünlüğü hem istikrarı için daha yapıcı olmalı, daha sağduyulu yaklaşmalı ve de Büyük Avrupa'nın gerçekleri çerçevesinde bu konuyu değerlendirmelidir. Biz bunu Rus dostlarımıza da söylüyoruz, Avrupalı dostlarımıza da bu düşüncelerimizi aktarıyoruz. Umarım Ukrayna'daki kriz bir an evvel aşılır. Umarım Ukrayna'nın Kırım dahil sınır bütünlüğü içinde aşılır ve buralara istikrar ve barış gelir. Biz hiçbir zaman Kırım Tatarlarını yalnız bırakmadık. Onlar sürgünden dönerken de (Stalin zamanında sürgüne gönderilen milletlerden bir tanesiydi Kırım Tatarları, keza Ahıska Türkleri). Biz Ahıska Türklerinin dönmesi için de Ahıska bölgesinde Gürcistan'a 2007'de Yasa çıkarması için telkinde bulunduk ve yasa çıktı. Biz siyasi olarak da ekonomik olarak da Kırım Tatarları kardeşlerimizi yalnız bırakmıyoruz. Onlarla ilgili düşüncelerimizi Ukrayna yönetimi de çok iyi biliyor, Kırım özerk yönetimi de, Rusya da çok iyi biliyor. Sayın Başbakanımız başta olmak üzere Dış İşleri Bakanımız ve bizler de bu süreçte diplomatik temaslarımızı devam ettiriyoruz."

"TÜRKİYE'NİN KAPISI KIRIM TATARLARINA AÇIKTIR"

Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olası bir durumda Kırım Tatarlarının ayrılmak zorunda kalmaları durumunda Türkiye'nin kapılarının kendilerine her zaman açık olacağını bildirdi. Çavuşoğlu, "Bizim kapılarımız soydaşlarımıza, akraba topluluklarımıza her zaman açıktır. Ahıska Türklerine de daha önce yasa ile vatandaşlık verdik, daha sonra gelenlere bir oturum izni verdik. Kırım Tatarları da umarım öyle bir duruma düşmezler. Sürgünden sonra Türkiye'ye gelenler de var. İnşallah kendi öz vatanlarında yaşama imkanını bulurlar. Ama, en kötü senaryoda Türkiye'ye gelmek zorunda kaldıkları zaman bizim kardeşlerimize Kırım Tatarlarına kapımız zaten her zaman açık. Kapıyı hiçbir zaman kapatmamız söz konusu olmaz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu Balıkesir Valiliğini ziyaretinde şeref defterini imzalayacağı sırada kalemi yazmayınca Valilik Özel Kalem Müdürünün verdiği kalem ile defteri imzaladı. Makamda Vali Ahmet Turhan tarafından kendisine hediye edilen Balıkesir'in dünyaca ünlü Yağcıbedir halısını alırken de duygulanan Bakan Çavuşoğlu, "Amerika'ya ilk gittiğim öğrencilik yıllarımda dil kursuna başlamamıştım, bir halıcıda toptancıda çalışıyordum. Amerika'da Yağcıbedir halılarını çok sattık, bugün hediye almak nasip oldu" diyerek teşekkür etti.

Vali Ahmet Turhan Bakan Çavuşoğlu'na Balıkesir'de yetişen dünyanın en kaliteli zeytinyağı ile yine Balıkesir'e ait kolonya da hediye etti. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu da Vali Ahmet Turhan'a Avrupa Birliği Bakanlığına ait bir şilt verdi.

11.03.2014

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir AB Bakanı Çavuşoğlu: 'Türkiye'nin Kapıları Kırım Tatarlarına Her Zaman Açıktır'

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi