Göl suyunun parktan yaklaşık 150 metre çekilmesiyle pelikanların üremesi için yapay olarak yapılan iskeleler, su üzerinde bulunması gerekirken karada kaldı.
Bünyesinde farklı türden 66 kuş türüne ev sahipliği yapan Kuş Cenneti Milli Parkı'nda yaklaşık 6 yıldır TÜBİTAK ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün desteği ile araştırma yapan Ege Üniversitesi doktora öğrencisi Orhan Gül, göldeki çekilmenin milli parkta bulunan kuşlar açısından tehlikeli boyutlarda olmadığını söyledi. Gül, "Bugün itibarıyla göldeki çekilme kuşlar için faydalı bile diyebilirim çünkü suların çekilmesi ile birlikte bazı bölgelerde adacıklar oluştu, kıyıda farklı türde kuşların beslenebileceği alanlar meydana geliyor" dedi.
Gül, çekilmenin sürmesi halinde tehlikenin artabileceğini sözlerine ekledi.
"TARLALARA GÜBRE ATILAMADI"
Diğer yandan göl çevresinde tarımsal faaliyetlerde bulunan bölge çiftçileri ise buğday ekili alanlara gübre atılamadığını, bunun sebebinin ise yağmurun yağmaması olduğunu söyledi.
Şubat ayında tarlasında enginar çapası yapan köylü bir vatandaş ise bu dönemde tarlaya girilememesi gerektiğini belirterek, "Biz şubat ayında tarlada çapa yapıyoruz. Bu işlemi nisan ayında yapmamız gerekirdi. Bu aylarda tarlalar çamur olur ve girilmezdi. Şimdi ise toprak kuru. Yağmur yok. Herkes yağmur bekliyor. Buğdaylara gübre atmak için bekledik ama yağmur yağmadı. Şimdi belki yağar diye şimdi gübre atılıyor" diye konuştu.
Kuş Cenneti köyünde çiftçilik yapan bazı köylüler ise göldeki su seviyesinin düşük olduğunu, durumun böyle devam etmesi halinde kavun ve karpuz ekiminin az olacağını, bunun da fiyatlara yansıyacağını söyledi.
21.02.2014