3 yıl önce Burhaniye Kaymakamlığı, Burhaniye Belediye Başkanlığı, Ziraat Odası, Kent Konseyi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün ortaklaşa çalışmalarıyla Kırtık köyünde başlatılan ‘Organik Tarım Projesi’nde aşama kaydedildi ve proje ülkeye örnek olacak bir hale geldi. Köydeki 43 üretici, devlet desteği ve denetimiyle elde ettiği organik ürünleri, projeye dahil olan bir Ar-Ge firmasına satmaya başladı. Türkiye’nin en gelişmiş bitki özü üretim firması olan şirket ise, köylüden satıl aldığı organik ürünlerin özünü elde ederek Türkiye’de yapılmayanı yapmaya hazırlanıyor. Dünyada yalnızca birkaç gelişmiş ülkede üretildiği sanılan organik bitki özü sayesinde ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanması bekleniyor.
Burhaniye Kaymakamı Osman Yenidoğan, makamında yaptığı basın toplantısında projeyle ilgili bilgi verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur, Kırtık Köyü Muhtarı Mahir Açar, Kale Natürel isimli Ar-Ge firması yetkilisi Faruk Durukan’ın katıldığı toplantıda konuşan Kaymakam Yenidoğan, “Projemiz 3 yıl önce Kırtık köyü Sinekli Yaylası'nda 34 çiftçi ile hayata geçirildi. 2013 yılında ise organik tarım projesi 43 üreticimizle devam ediyor. Bugün çalışma alanımız içerisinde 130 hektar alanda çam fıstığı, 45 hektarda meyve ve sebze, 108 hektarda ise zeytin tarımı yapılmaktadır. Zeytin tarımı ise 2013 yılında çalışmalar arasına alınarak, zeytinyağı işleme tesisi ve elde edilen organik ürünlerin ekstreleri çıkarılarak yine organik bir şekilde işlenecektir. İlçemizin organik tarımda söz sahibi olabilmesi adına zirai ürünlerde arpa, buğday, barbunya, biber, çavdar, çilek, domates, fasulye, hıyar ve üzüm dışında, organik tarıma geçiş sürecinde ise çam fıstığı, elma, ceviz, badem, kiraz, erik, incir, ayva ve zeytin çalışmalarımız devam ediyor. 2011 yılında 26 üreticimize 20 bin 585 TL, 2012 yılında 31 üreticimize 12 bin 825 TL destekleme primi verildi. 3 yıllık çalışmanın sonucunu sertifikasyon kurulu takip ediyor. Biz, kaymakamlık olarak bu ürünlerin para ettiğini çiftçimize anlatabilmeliyiz ancak çiftçimizin olaya bakış açısında ilgisi biraz azaldı. Bu ilgiyi yeniden canlandırmamız gerekir. Zeytin, ayva, ceviz, incir ve ayvada geçiş sürecini tamamladık. Artık Kaz Dağlarında ve Marda Dağlarında yeni alternatif ürünler oluşturmalıyız. Körfezin ve Türkiye’nin tanınmış mucitleri arasında ön sıralarda yer alan Faruk Durukan hocamız ile bir anlaşma yaptık. Bu anlaşma neticesinde çiftçimizin ürettiği tüm organik ürünün tamamını alacağı konusunda anlaştık. Artık, 'Çiftçimizin malımızı ürettik, nereye satacağız?' endişesi yok” diye konuştu.
ORGANİK BİTKİ ÖZÜ ÜRETİMİ TÜRKİYE’DE İLK VE TEK
Ar-Ge firması sahibi ve proje destekçisi Faruk Durukan ise, organik bitki özü üretimi metotlarının dünyada hiçbir yerde bilinmediğini ifade ederek, Türkiye’de ilk kez organik bitki özü üreterek ülke ekonomisine ciddi girdiler kazandıracaklarını bildirdi. Köylülerin ürünlerini satın almaya başladıklarını vurgulayan Durukan, “Biz bu projeyi destekliyoruz. Aldığımız organik ürünün ekstrasını (özünü) çıkararak ilaç sanayisinde kullanılmasını istiyoruz ancak öncelikle üretilen bu ürünün sertifikasyon işlemlerini tamamlamak istiyoruz. Biz çiftçimize, 'Şunu üret, biz gelip satın alalım' diyoruz. Burada köylünün ilgisi çok önemli. Bu proje Türk tarımının kaderini değiştirecek bir proje. Bu ekonomik anlamda 10-12 milyar dolarlık bir proje. Bu pazarda biz de varız, dememiz için çiftçilerimizin bu projeye yakın durmalarını bekliyoruz. Bizim çalışmalarımız ilaç endüstrisine ham madde yapmak. Artık doğal ilaçlara dönüş var. Bu da çok önemli bir aşama” dedi.
19.12.2013
organik tarımFaruk DurukanDursun Okur