Balıkesir’in Havran Barajı’nda DSİ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, MTA gibi çeşitli kuruluşlar ve üniversite öğretim üyesi ve elemanlarından oluşan İzleme Komitesi'nin yapay mağaraya yerleştirilen yarasaları 2013 yılı sonuna kadar izlemesinin süreceği açıklandı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 3 bin 330 hektar alanın sulanması ve taşkın kontrolü amacıyla planlanan Havran Barajı'nın inşaatına 1995 yılında başlandığı, 1997 yılında su tutma aşamasına gelindiği belirtildi.
Barajın inşaatı sırasında, Avrupa Birliği Delegasyonu tarafından gönderilen bir yazıyla gerekli önlemler alınmadan Havran Barajı'nda su tutulması halinde, "Natura 2000" adayı olabilecek bir mağaranın sular altında kalacağının bildirildiği açıklamada, Havran civarında bilimsel incelemeler sonucunda, daha yüksek kotlarda, baraj göl alanın dışında, orijinaline benzer yapay bir mağaranın inşasına karar verildiği hatırlatıldı.
DSİ'nin, ilgili üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının, ayrıca gönüllü kuruluşların katılımıyla oluşturulan bir inceleme komitesinin önderliğinde yürütülen "Yarasaları Koruma Projesi" çalışmalarını, 15 Mayıs 2007'de başlattığı vurgulandı.
Açıklamada, "Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar neticesinde yeni bir mağara oluşturulmuştur. Eskisinin (doğal) tabanındaki flora ve fauna, yeni mağaraya taşınmış, sıcaklık, nem ayarlayıcı düzenekler yerleştirilmiş ve mağara içinde özel bölmeler yapılmıştır. Su tutma işleminden önce, 2009 yılının ekim ayı sonunda, eski mağaradaki yarasaların tamamı taciz edici unsurlar kullanılmadan, akşam beslenmek için çıkışları izlenmiş ve içeri girişleri engellenmek suretiyle yeni mağaraya yönlendirilmeleri sağlanmıştır. Bu şekilde eski mağara tamamen boşaltılmıştır." denildi.
İlk günlerde yarasaların tamamına yakınının yeni mağaraya geçtiği belirtilen açıklamada, ancak zaman içinde kışlamak üzere daha öncekilerde olduğu gibi uygun olan kışlaklarına ve civardaki mağaralara yöneldikleri ifade edildi. Yeni mağarada kış aylarında hiç yarasanın kalmamasının, mağaranın işlevini yerine getiremediği yönünde spekülasyonlara yol açtığı vurgulanan açıklamada, aşağıdaki ifadelere yer verildi:
"Halbuki 2005 yılında ve daha sonrasında yapılan bilimsel araştırmalar, İnboğazı Mağarası'nın kışlamak için yarasalar tarafından tercih edilmediğini fakat çiftleşme, yavrulama ve yaz için konaklama yeri olarak çok sayıda yarasanın tercih ettiği bir mağara olduğunu ortaya koymaktadır. Barajın su tutulmasından sonra Proje İzleme Komisyonu tarafından yerinde yapılan birden fazla inceleme ve sayımlar neticesinde, kışı geçirmek üzere kışlaklarına giden yarasaların üreme faaliyetleri için yeni mağaraya geldikleri tespit edilmiştir. Yeni mağaranın çeşitli kesimlerinde bireysel ve koloni halinde 5 türe ait çok sayıda yarasanın bulunduğu görülmüştür. Geçen sürede birkaç türe ait çok sayıda yarasanın daha mağaraya geldiği görülmüştür."
"Yarasaları Koruma Projesi" çalışmalarının, bu yıl sonunda tamamlanması bekleniyor.
22.10.2013
DSİHavranyarasa koruma projesihavran barjı