İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen panel; saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın bir ağızdan söylenmesiyle sürdü. Sarımsaklı Yunus Emre Camii İmamı Muhammed Küçük’ün sunuculuğunu ve açılış konuşmasını gerçekleştirdiği panelde, aynı camiinin güzel sesli müezzini Turhan Haylaz da Kuran-ı Kerim okuyup, Türkçe mealini seslendirdi. Ayvalık Müftüsü Mehmet Emin Karataş’ın konukseverliğinde, Gömeç Müftüsü Fethullah Uydaş, Burhaniye Müftü Vekili Bünyamin Aköz, Ayvalık Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Elif Kıvanç, AK Parti Ayvalık İlçe Başkan Yardımcısı Hasbi Gider, MHP Ayvalık İlçe Başkanı Mehmet Çokkorkmaz, ilçede görev yapan imam ve müezzinlerin yanı sıra çok sayıda vatandaş hazır bulundu.
Panelin açılış konuşmasını Ayvalık Müftüsü Mehmet Emin Karataş yaptı. Camilerin asr-ı sadetten günümüze hem yapı hem de işlev olarak din-i mübin-i İslam’ın bütün esaslarını ve mesajlarını temsil eden kurum olma niteliğine sahip olduğunu kaydederek, “Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi başta olmak üzere bütün camilerimiz, medeniyetin merkezi ilim ve irfanın beşiği, fakir ve kimsesizin meskeni ve müminlerin uhuvvet membaı olmuştur. Bünyesinde gönülleri cem eden camiiler, şehrin ruhu, mahalle ve sokağın kalbidir” dedi. Müftü Karataş’ın ardından sinevizyon gösteriminde, camilerin ve din adamlarının önemine dikkat çekildi.
Panelin konuşmacısı Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Aşık sahneye geldi. ‘Camii-Kadın ve Aile’ konulu panelde konuşan Nevzat Aşık, cami kelimesinin Kur’an da ve Hz. Peygamberin hadislerinde geçmediğini kaydetti. Haz Muhammed (SAV) döneminde Camilerin isimlerinin Mescit olduğunu vurgulayana Aşık, “Secde edilen yere mescit denir. Mescit’i Menevi’yi Hz Peygamberimiz yapmıştır ve peygamberimiz bu mescitte ömür boyu namaz kılmış ve hutbe okumuştur. Kur’anda mescit yaptırmak çok büyük sevaptır. Mescit yaptıranlar Cennet’te özel bir malikanede ağırlanacaklardır” dedi. Camileri yaşatan cemaatler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Aşık, “Peygamberimizi ömür boyu namazlarını cemaatle kılmıştır. Cemaat rahmettir. Tarikatlara da cemaat adı verilir ama bunların hiçbiri camilerde namaz kılan cemaatlerin yerini tutamazlar. Camilerde imam önderdir. Din görevlileri doktordur. Cemaat onların hastasıdır. İnsanlar doktor ve imamlara özel sırlarını verir.” İfadelerini kullandı.
Hz. Muhammed’in (SAV) insanları mutluluğa teşvik ettiğine işaret eden Aşık, “Peygamberimizin cemaatinde kadınlar vardı. Her hafta perşembe günleri kadın cemaate ayrılırdı. İslamiyetten önce kadınının adı yoktu. O dönemler kadın sadece erkeğin hizmetkarı olarak görünüyordu. İslamiyetin gelmesiyle kadınlarında Allah’ın kulu olduğuna ilişkin gerçek gelişti” diye konuştu.
03.10.2013