Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, oda başkanlığı için adının ortaya çıkmasından, çocukluk arkadaşı olan Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur ile olan dostluğuna, basınla olan diyaloğundan özel hayatına kadar bir çok konuda İHA muhabiri Bahadır Demirçeviren'e özel açıklamalarda bulundu. Ticaret Odası başkanlığı fikrinin ortaya çıkışını anlatan Başkan Fahri Ermişler, "Açık konuşmak gerekirse ticaret odasında başkanlık fikri benim fikrim değildi. 3 sene Balıkesir Genç İşadamları Derneği Başkanlığı yaptım. Ben bugüne kadar hiçbir başkanlık ya da diğer görevlerim için ben adayım diye çıkmadım. Sağolsun, arkadaşlarım yada diğer görevli büyüklerimiz beni davet ettiler. Ben tek düşüncem Balıkesir olduğunca ben de kabul ettim ve aklımız erdiğince yapmaya çalıştım. Ticaret Odası'na gelirsek aslında her şey bir arkadaş sohbetinde çıktı. Balıkesir'in meselelerini konuşurken, dertlenirken kendi kendine oluştu. Başkanlık olayım bir akşam yemeğinde başladı. Bir kaç kişi akşam yemeği yiyorduk, aralarında İsmail Uğur'da vardı. İsmail benim çocukluk arkadaşım zaten. Orada ortaya çıktı ilk olarak başkanlık olayı. Ben aday olmadım, hatta bir sağlık problemim vardı, ayak bileğimden ameliyat olmuştum. Çok şükür sağlığıma kavuştum kısa sürede. Arkadaşlarımızın çok büyük samimiyeti vardı emin olun. Kimsenin beklentisi yoktu, herkes Balıkesir için bir araya gelmişti. Bizde Balıkesir ticaret, sanayi hayatı için üzerimizdeki sorumluluğu çok iyi biliyorduk. Bu işler gönül işi, sevda işi, dertlenme işi bizde meseleye öyle bakıyoruz. Amacımız, Balıkesir'in büyümesi, ticaretin gelişmesi. Mart ayında Balıkesir büyükşehir oluyor. Bizim de kendi alanımızda şehrin dinamiklerini harekete geçirmemiz lazım" dedi.
"BALIKESİR ÇALIŞTAYI" DÜZENLENECEK
Ticaret Odası'nda bir sistem oturtmak istediğini kaydeden ve bunun içinde Amerika'nın tekrar keşfedilmesinin anlamsız olduğunu söyleyen Başkan Fahri Ermişler, başarılı odaların sistemlerini Balıkesir'e uyarlamaya çalıştıklarını söyledi. Fahri Ermişler, "Ticaret Odası gibi kurumları sistem dahilinde yönetmek lazım. Türkiye'de çok başarılı odalar var. Biz seçim öncesinde de araştırmalar yapıp, iyi ilişkiler kurduk. Kayseri, İstanbul, Adana gibi odalarla görüştük. Amerika'yı tekrar keşfetmeye lüzum yok, başarılı odaların sistemlerini alıp şehre uygun şekilde entegre edebilirsek, biz oda yönetimi olarak sadece sistemin kontrolünü yapacağız. Ana düşüncemiz bu. Burası artık evrak odası değil hizmet odası olacak. 3 ayda ne yaptık? Basına yansımayan ama içimizde yaptığımız çalışmalar hızla ilerliyor. Çalışan bir ticaret odası istiyoruz ve bunun alt yapısını oluşturuyoruz. Önümüzdeki günler ilçelerinde katılacağı, geniş katılımlı Balıkesir ile ilgili bir çalıştay yapacağız. Balıkesir'in sorunları açısından 10 madde belirledik. Bu çalıştayda bunu 5'e düşüreceğiz. Eylül ayında tamamlanmış olacak bu çalışmalar. Bu 5 maddede çok sayıda kişi ve kurumdan faydalanacağız. Bunları bir dosya yapıp, gerekli yerlere taşımayı düşünüyoruz. Bu 5 madde aynı zamanda bizim 4 yıllık stratejik planımızı oluşturacak. Ayrıca hedefler koyup, aşama aşama ilerlemek istiyoruz. Bunlar makro planlar. Ayrıca günlük, haftalık, aylık planlarımız var" şeklinde konuştu.
"ANKARA'DA ÇOK DAHA GÜÇLÜYÜZ"
TOBB ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile ilgili açıklamalar yapan Ermişler, Balıkesir ile Ankara arasında demir ayaklı bir köprü kurmak istediklerini söyledi. Ermişler, "Biz seçildikten sonra TOBB'un seçimleri gerçekleşti. Bu süre zarfında bizim ziyaretlerimiz oldu. TOBB danışmanları buraya geldi. Duruş itibarı ile ne İsmail Uğur'un ne de benim TOBB yönetimi için talebimiz olmadı. Değişik algılandı bu iş, yönetim bekliyorlar denildi, halbuki bizim bir şey beklediğimiz yoktu. Rıfat Bey ile baş başa da görüştük. Kendimizle ilgili hiç bir beklentimizin olamayacağını kendisine de ilettim. Biz zaten gönülden destekliyoruz kendisini. Rıfat Bey'e de bazı olaylar farklı anlatılmış, ona da üzüldüm ve kendisine durumu ifade ettim. Bizim anlatmak istediğimiz şuydu. Balıkesir, Odalar Borsalar Birliği nezdinde Ankara'da yeterince temsil edilmiyor. Biz, isim farketmez Balıkesir'den birinin yönetimde olmasını arzu ederiz dedik. Kullandığımız cümle buydu. Başkanlar yönetimlerini kendi seçer. Bizim yorum yapmamız abes olurdu. Rıfat Bey'in yaptıkları ortada, kendi yönetimini tabi ki kendisi seçecek. Biz, Ankara ile Balıkesir arasındaki köprünün ipten değilde demir ayaklı sağlam bir köprü olmasını istiyoruz. Size ince bir not ileteyim, Rıfat Bey, seçim sonuçlarını merakla beklediğim illerin başında Balıkesir geldi, sizi çok iyi takip ettim dedi. TOBB ile ilgili hiç bir perde yok aramızda. Ticaret Odaları Konseyi'ne Balıkesir, Bandırma ve Ayvalık Ticaret Odası beraber girdi. 30 tane başkan var 3'ü Balıkesirli. Çoğu ilden iyi durumdayız. Ayrıca, Faruk Kula'da borsada konseye girdi. Balıkesir çok daha güçlü Ankara'da" dedi.
BAŞKAN ERMİŞLER'İN BASINDAN RİCASI VAR
Basınla ve basın mensupları ile iyi diyaloğu olduğunu düşündüğünü söyleyen Ermişler, basında çıkan "TOBB Yönetimine Seçilemediler" haberleri ile ilgili konuştu. Ermişler, "Basın seçilmeden önce ve sonra bizi eleştirdi. Ben kimseye ön yargılı bakmıyorum. Eleştirecekler ki biz daha başarılı olacağız. Ben o pencereden bakıyorum. Yalnız tek nokta var, bir şeyi istişare etmeden hüküm vermek bana ve kişiliğime ters geliyor. Ben bir telefon kadar yakınım. Kapımız herkese açık. Benden randevu istemiş ve alamamış kimse yok. Biz şehrin meselelerine de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu şekilde yorumlayan basın mensubu arkadaşlarımın Fahri Bey siz ne düşünüyorsunuz deselerdi, biz de doğrusunu söylerdik. Bundan sonraki süreçte istişare ederek bir yere gelirsek daha sağlıklı olur gibi geliyor bana" şeklinde konuştu.
TİCARET VE SANAYİ ODASI BİRLEŞEBİLİR
İHA muhabirinin Türkiye'de sanayi ve ticaret odalarının TSO adı ile aynı çatıda hareket ettiklerini hatırlatması üzerine görüşlerini söyleyen Başkan Ermişler, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fahri Ermişler, "Balıkesir'de ticaret odası ve sanayi odası bir araya gelirse bence daha iyi olur. Bu konuyu bazen espri ile bazen de ciddi olarak istişare ediyoruz. Balıkesir'de ticaret ön planda olduğu için ve sanayi geliştiği için birleşebilecek çok noktaları var. İlk departmanı Eylül ayında kuracağız. Dış Ticaret Departmanlığı ile sanayi odası ve ticaret odasının ayrı çalışması olmaz. Sanayi Odası'nın bir çok üyesi aynı zamanda Ticaret Odası'nın da üyesi. Odalar kanuna bağlı kuruluşlar. Bunların birleşmesi bakanlıkta görüşülmesi gerekir. Espri ile karışık, bize yarın sabah 07:00'de odalar birleşiyor deseler, biz 06:59'da birleşiriz. Kimin statüsü ne olur aşamasında İsmail Bey ile aramızda çok güzel bir espri var. Ben bırakır giderim diyorum, kendisi de sen daha iyi yaparsın diyor ve gülüyoruz. Başkanlık koltuğu benim için çok bir şey ifade etmiyor. 6 bin üyemiz var ve koltuk o üyelerin" dedi.
ERMİŞLER: "SİYASET AKLIMIN UCUNDAN GEÇMİYOR"
Genç yaşta Ticaret Odası Başkanı olan Fahri Ermişler, gelecek planlarında milletvekilliği bir düşüncesinin olmadığını söyledi. Fahri Ermişler, "Milletvekilliği hayalim yok. Siyaset çok farklı bir şey. Biz işadamı olarak şehre hizmet etme yolunu seçtik. Siyaset düşüncem olsa önceki yıllarda girebilirdim. Benim ailemde siyaset yapan insanlar var. Aklımın ucundan geçmiyor. Odaklandığım nokta şuanda ticaret odası. Siyasetle ilgili şuan bir düşüncem yok. Yapı olarak siyaset bana farklı geliyor. Oraya her yönünle hazırlanman gerekiyor. Siyaset gerçekten çok emek isteyen enerji isteyen bir şey. Ailem ve ben muhafazakar insanlarız ancak seçim döneminde farkı siyasi görüşteki insanlar da bize yardım etti. Kimsenin bir beklentisi olmadı. Seçimden önce gece bir toplantı yaptık. Gece geç saat oldu, kimse listeleri merak ediyor mu dedim? 200 kişiden bir kişi beni yönetime yazdınız mı demedi. Biz o an seçimi kazanmıştık zaten" dedi.
BATO KARTLAR EKONOMİYE CAN KATACAK
Üniversitenin şehrin ekonomisine dahil olması gerektiğini söyleyen Ermişler, üniversite öğrencileri için BATO Kart hazırlattıklarını söyledi. Öğrencilerden kaynaklanan 1 milyon TL'lik ekonomiyi şehre kazandırmak istediklerini ifade eden Ermişler, "Üniversite öğrencisinin cebinde ortalama olarak 500 TL'ik bir ekonomi var. 20 bin öğrenci var, bu da ayda 1 milyon TL eder ve bu para şehre yansımıyor. Bu para nereye gidiyor, sosyal hayatları nerede? Projemiz var, öğrenci ile buluşacağız. Öğrencilerle ilgili herkes bir yorum yapıyor, eleştiriyor. İşe öğrenciden başlayacağız. Kimse öğrenciyi dinlemiyor. Biz kayıttan sonra öğrencilerle buluşacağız. İki tip kart düşünüyoruz. BATO Kart ve BATO Öğrenci Kart. Öğrencilere yönelik kart için esnaf indirim yapacak. Esnafla da bunu görüşeceğiz. Herkes imkanı ölçüsünde bir şeyler yapacak. BATO Öğrenci kart ile öğrenciyi buluşturursak öğrenci o kartla şehir ekonomisine entegre olacak. Sonra aynı masada oturup konuşacağız. Şehrinize hoşgeldiniz diyeceğiz öncelikle. Burada yaşayacaklar 4 yıl. Artık onların da memleketi Balıkesir olacak ve beklentilerini dinleyeceğiz. Aynı payda da buluşabilecek miyiz onları araştıracağız" dedi.
BAŞKANLIĞINI İLK EŞİNE SORDU
Özel hayatıla ilgili soruları da cevaplayan Fahri Ermişler, başkanlık düşüncesini ilk olarak eşine açtığını ve kendisinden destek gördüğünü söyledi. Ermişler sözlerini şöyle tamamladı: "İki kızım var, 10 yaşında ve 8 yaşında. Eşimin hakkını ödeyemem. BAGİAD'tan başlayan bir uzun dönem var. Ciddi olarak bana sabrediyor. Evden vakit çalıp oralara harcadım. Eşim bana çok ciddi sabır gösterdi. Başkanlık konusunda ilk istişare ettiğim insan eşim oldu. Kendisi beni çok destekledi. Sen böyle düşünüyorsun, bende en büyük destekçinim dedi. İmkanım oldukça da evde çocuklarımın derslerine yardımcı oluyorum. Bazen işten erken çıkıp, bazen sabah erken kalkıp, kızlarım erken uyanıyor zaten kendileri ile vakit geçirmeye çalışıyorum"
17.08.2013