Balıkesir Belediyesi, kent merkezinde ilk defa başlatılan uygulama ile kullanım ömrünü tamamlamış olan elektrik ve elektronik atıkların çevreye olan zararlarını ortadan kaldırmak ve toplanıp ayrıştırarak yeniden ekonomiye kazandırmak için yeni bir yerel yönetim uygulaması başlattı. Uygulama Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği” uyarınca yürütülen çalışmalar kapsamında, şehrin çeşitli noktalarına elektronik atık toplama kutuları yerleştirildi. Vatandaşlar, kullanılmayan küçük elektronik aletlerini bu kutulara getirebilecek. Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, bilgisayar gibi büyük hacimdeki elektrikli ve elektronik aletleri için ise 444 40 10 numaralı telefonu arayarak belediye tarafından (ücretsiz olarak) alınmasını isteyebilecek. Atık toplama kutularının bulunduğu Elektronik Atık Toplama Noktalarının bulunduğu yerler; Altıeylül Ortaokulu Önü, Atatürk Parkı, Balıkesir Üniversitesi NEF Önü, Çevre Eğitim Parkı, Engelsiz Yaşam Parkı, TTM (Toplu Taşıma Merkezi).
Diğer yandan, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce yürütülen elektronik atıklarla ilgili bir açıklama yaptı. Öztozlu, şu bilgileri verdi;
"Diğer evsel atık türleri gibi elektronik atıklar da, toplam genel atıklar içerisinde günümüzde önemli bir yer tutmaktadır. Günlük hayatımızı kolaylaştıran elektrikli ve elektronik alet ve cihazların kullanımını teknolojik yeniliklerle sürekli artmakta ve bu da atık problemini beraberinde getirmektedir. Bu cihazların bazıları; baryum, berilyum, cıva ve kurşun gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden toksik maddeler içermektedir. Bilgisayar monitörleri ve televizyonlar, yaklaşık önemli miktarda kurşun içermekte; iç yüzeydeki kaplamaları ise ‘tehlikeli atık’ sınıfına giren fosfor içermektedir. Bu nedenle, kullanılmaz hale gelen elektrikli ve elektronik aletler, çevreye gelişigüzel atılmamalı, düzenli bir şekilde toplanarak geri dönüşümü sağlanmalıdır. Örneğin; bilgisayar ve monitörlerde kurşun ve benzeri insan sağlığını tehdit eden zararlı maddeler bulunmaktadır. 10 gr kurşun 25 bin ton toprağımızı kirletmekte, 200 bin litre suyumuzu ise; kullanılamaz hale getirmektedir. Floresans lambanın içerisinde bulunan cıva ise, 30 bin litre suyu kullanılamaz hale getirmektedir. Toprakta rastlanan kurşun, kadmiyum ve cıva gibi ağır metallerin yüzde 40'tan fazlası elektronik alet atıklarından gelmektedir. 22 Mayıs 2012 tarih ve 28300 sayılı Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü (AEEE) Yönetmeliği ile atık elektrikli ve elektronik eşyaların konut ve işyerlerinden sağlıklı bir toplama sistemi ile toplanıp taşınması yerel yönetimler için bir zorunluluk haline gelmiştir. Biz de Balıkesir Belediyesi olarak elektrikli ve elektronik atıkların toplanmasından, raporlanmasına kadar önemli bir dizi faaliyeti içeren yeni bir geri dönüşüm uygulamasını temmuz ayında başlatmış bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın, temiz bir çevre ve güvenli bir gelecek için bu uygulamalarımıza titizlikle uyacağını ve sahip çıkacağını ümit ediyoruz. Konuyla ilgili olarak, şehrimizde toplam altı noktaya toplama kutusu koyduk. Kutular, tehlikeli atık taşıma lisansına sahip firma görevlileri tarafından depolama, ayrıştırma ve imha alanına getirilmektedir. Atıklar burada yapılan ayrıştırma işlemlerine tabi tutulmakta ve geri dönüşüm sürecinde yeniden imalat sürecine kazandırılması gerekenler kontrol edilerek ayrılmakta, diğerleri ise ya geri dönüştürülmekte ya da imha edilmek üzere depolanmaktadırlar.”
30.07.2013