Şifrem?
168 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

GMKA Edremit'te Sanayileşmeye Karşı
Balıkesir ve Çanakkale için 2014-2023 TR22 Güney Marmara Bölge Planı hazırlandı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından hazırlanan bölge plan taslağını değerlendiren Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, planlama yaparken bazı konularda (özellikle sanayi alanında) gelecek 50 yılın göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı 2014-2023 TR22 Güney Marmara Bölge Planı, GMKA Genel Sekreter Vekili Ekrem Özşen tarafından Yönetim Kurulu Başkan Vekili Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'a sunuldu. Ajansın internet sitesinde görüş ve öneriler için erişilebilen Bölge Planı için ilk değerlendirmeleri olumlu olan Vali Turhan, özellikle sanayi konusundaki planların daha detaylı şekilde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Şuayip Ünal tarafından sunulan Bölge Planı taslağının, 2012 yılında başlayan İlçe Çalıştayları, Sektörel Çalıştaylar, Saha Çalışmaları, Araştırma Raporları, Kurum Görüşmeleri, Literatür Taramaları, Anketler, İkincil Veriler ve son olarak Kalkınma Kurulunda yapılan Ortak Akıl Toplantısıyla hazırlandığı bildirildi. Plan taslağında Balıkesir ve Çanakkale’de üç gelişme ekseni ve bu eksenlerin altında 18 öncelik tespit edildi. Yapılan Bölge Planı Taslağı sunumunda tüm detaylarla ilgilenen Vali Ahmet Turhan, özellikle sanayinin kontrollü büyümesi konusuna dikkat çekti. Vali Turhan, "Eğer bu bölgede yaşanabilir bir çevre istiyorsak sanayi yatırımlarının mutlaka kontrollü bir şekilde yapılması gerekiyor. Özellikle Edremit Körfezi bölgesine tarım ve zeytin dışında sanayinin girmemesi, sanayi alanlarının doğal çevreye zarar vermeyecek şekilde olması gerekir" dedi.

TASLAKTAN ÖNEMLİ DETAYLAR

Bölgede sanayi tesislerinin Biga, Bandırma ve Balıkesir Merkez bölgesinde yer alması gerektiğinin altını çizen Vali Ahmet Turhan, planda özellikle sanayinin doğru yerlerde planlanmasının tarım, hayvancılık ve turizm alanlarının daralmaması ve bu alanlarda kalkınmanın yürütülmesi ve yaşanabilir bir şehrin gerçekleştirilmesi için hayati önem taşıdığını söyledi. 2014-2023 TR22 Güney Marmara Bölge Planı taslağı bugün GMKA Yönetim Kurulu üyelerinin Edremit ilçesinde yapılacak kurul toplantısında görüşlerine sunulacak. 2014-2023 TR22 Güney Marmara Bölge Planı taslağında; Tarım ve turizm ile birlikte madencilik sektörü öne çıkıyor. Ayrıca yenilenebilir enerji de ilk defa yeni planda yer aldı. Balıkesir'in sanayileşmede büyük bir ivme kazanacağı öngörülen taslakta buna paralel olarak bölgenin dış göçe de açık hale geleceği vurgulanıyor. Taslakta sanayileşme ilme birlikte aratacak dış göçe karşı çeşitli tedbirlerin de öngörüldüğü öğrenildi. Bu arada, bölge plan taslağında turizm bölgesi olan Edremit Körfezinin doğal yapısının korunmasıyla ilgili hassasiyet de vurgulandı. Edremit Körfezinde tarıma dayalı sanayi olarak zeytin dışında bir sanayileşmenin söz konusu olmayacağı, körfezin sanayileşmemesi için kati suretle özel çaba sarf edilmesinin öngörüldüğü, bu konudaki hassasiyetin kesin bir dille ifade edildiği kaydedildi. Bandırma - Erdek körfezinde sanayileşmeyle ilgili tehlike sınırının farkındalığının hatırlatıldığı toplantıda Edremit Körfezinde böyle bir duruma izin verilmeyeceği, bu bölgenin mutlaka korunacağı tekrarlandı.

YÖNETİM BALIKESİR VALİSİNE GEÇİYOR

Öte yandan, bugün öğleden sonra Edremit'te yapılacak olan GMKA Yönetim Kurulu toplantısında yönetim kurulu başkanlığı da el değiştirecek. GMKA'da her yıl sırayla değişen yönetim kurulu başkanlığının bugünkü toplantıda Çanakkale Valisi tarafından Balıkesir Valisine devredileceği öğrenildi. GMKA'nın bugünkü toplantısı Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ın yönetim kurulu başkanlığında yapılacak. Toplam 8 üyeden oluşan GMKA Yönetim Kurulunda 2014-2023 TR22 Güney Marmara Bölge Planı taslağı üzerinde değerlendirmelerde bulunulacak. Yönetim Kurulu üyelerinin görüş ve önerilerinin de değerlendirilmesinin ardından son şekli verilecek olan Bölge Plan taslağının Ağustos ayı içerisinde Kalkınma Bakanlığına sunulması gerekiyor. Bakanlığın onayının ardından Türkiye'nin 2023 vizyonuna göre hazırlanan plan yürürlüğe girecek.

GÖREVDEN ALMA ONAYLANDI

Bu arada, geçtiğimiz ay GMKA Genel Sekreterlik görevinden alınan Mustafa Gündoğan ile ilgili yönetim kurulu kararı Kalkınma Bakanlığı tarafından da onaylandı. GMKA Yönetim Kurulunun bugün yapacağı toplantıda konunun gündeme alınması halinde Kalkınma Ajansı 2 ay içinde çağrıya çıkacak. Kriterlere uygun olarak yapılacak başvuruların değerlendirilmesinin ardından atanacak olan yeni genel sekreterin yine Bakanlığın onayının ardından görevine başlaması bekleniyor.

24.07.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler























Son Günlerin Haberleri
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir GMKA Edremit'te Sanayileşmeye Karşı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi