Şifrem?
360 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Rüzgar Ve Güneş Panellerinin Bakımı İçin Eğitim Verilecek
Balıkesir İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, enerji sektörüne ara eleman yetiştirecek.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Milli Eğitim Müdürlüğü ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) projesi ile öğrenciler rüzgar ve güneş enerjisi panellerinin bakım ve onarımını öğrenecek.

GMKA tarafından finanse edilen ‘Yenilenebilir Enerji ile Yeni Bir Meslek’ projesinin tanıtımı yapıldı. İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Kamil Kaynaş, proje çerçevesinde öğrencilerin 20’şer gruplu şekilde yenilenebilir enerji konusunda eğitim göreceğini ve rüzgar ile güneş enerji panellerinin bakım-onarımı konusunda deneyim kazanacaklarını söyledi.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Balıkesir Şube Başkanı Eşref Koçak, iş dünyası olarak projeye destek verdiklerini söyledi. Başkan Koçak, “Sayın Müdürümüz Kamil Bey konuyu bizimle paylaştığında bizde kendilerine destek vermeye hazır olduğumuzu söyledik. Ülke ekonomisi için önemli olan yenilenebilir enerji bizim maliyetlerimizi etkiliyor. Biz daha öncesinde 30 sene önce yabancı filmlerde rüzgar güllerini görüyorduk ve ne olduğunu bilmiyorduk. Güneş enerjisinde eskiden su ısıtırken kullanıyorduk ama iş yerlerimizde bunu kullanmayı bilmiyorduk. GMKA’nın bu projesini istihdama da katkısı olacağı için destekliyoruz” dedi.

GÜNDOĞAN: ‘SİSTEMİN DEĞİŞMESİ LAZIM’

GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, rüzgar enerjisinde üretim aşamalarını kaydederek yerli üretim için sistemin değişmesi gerektiğini söyledi. Genel Sekreter Gündoğan, “İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ni ve TÜMSİAD’ı tebrik ediyorum. Biz ajans olarak çevreye duyarlı yaşanılacak bir bölge için çalışıyoruz. Balıkesir’in özellikle rüzgarda büyük avantajı var. Rüzgarda Türkiye’de 1 numarayız. Bunun gelecekte de devam edeceğini öngörüyoruz. Seyahat ettiğimizde yollarda rüzgar panellerimizi görüyoruz. Biz yerli üretimi ve yerli enerji kullanıyoruz. Ama işin aslı öyle değil arkadaşlar. Şuanda dikilen rüzgar güllerinin tamamı ithalat ile elde ediliyor. Elin oğlu yabancı, yanına bankasını da alıp geliyor Türkiye’de iş dünyasına ortaklık teklif ediyor. Enerji santrali kuralım finansmanı da bizden diyorlar. Bizde bayılıyoruz hemen kuralım. Sözleşmeyi imzalıyoruz. Bu panellerin parasını yabancı firmaya aslında bankaya ödüyoruz. Biz 8-10 yıl arasında ürettiğimiz enerji ile bu panellerin parasını kapatıyoruz. 8-10 yıl boyunca rüzgarımız dönüyor, enerji üretiyor biz tüketiyoruz. Parasını ödüyoruz, firmada yabancı bankaya ödüyor. Bu sistemin değişmesini arzu ediyoruz” dedi.

Balıkesir’in potansiyeline dikkat çeken GMKA Genel Sekreteri Gündoğan, “Bu ekipmanların ilimizde üretilmesini arzu ediyoruz. Baktığımızda Balıkesir’in bu anlamda potansiyeli var. Bir çok firmamız var, kanat üretiyor, türbin üretiyor küçük çaplı da olsa. Rüzgar panelleri kurmaya yönelik firmalarımız var. Diğer konu ise nitelikli eleman ihtiyacı. O kurulan rüzgar panellerin yabancılar size açtırmıyor, bakımını kendisi yapıyor. Bakım olarak ne yaptığını bilmiyorsun belki toz alıp gidiyor. Onu yapacak yerli bir elemanımız yok. Kendi bölgemizde nitelikli eleman yetiştirelim. Cari açık ekonomik sorunumuz. Bunun en büyük kalemi ise enerji. Bunun azaltılması, yerli kaynakların daha fazla kullanılması ile olacaktır. Balıkesir, teknolojik bir dönemeçtedir. Bölgemiz ve ilimiz çok ciddi miktarda yabancı yatırımcının gözünü diktiği bir şehirdir. Her gün yeni yatırımcılarla görüşüyoruz. Yenilenebilir enerjide 2023 vizyonu çerçevesinde 2023 yılına 20 bin megavatta ulaşmayı hedefliyoruz. İlimizde şuanda 800 megavat olan üretimimiz çok ciddi artacağını hesaplıyoruz. Bu üretim artışına hazır olmamız gerekiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşüyoruz. Yenilenebilir enerji konusunda müstakil olarak yenilenebilir enerji meslek lisesi kurulsun diye düşünüyorum. Güneşte de kötü değiliz. Almanya’nın 1/3’ü kadar daha çok güneş alıyoruz ki Almanya güneş enerjisinde birinci sırada. Jeotermal kaynaklarda Balıkesir yine öne çıkıyor. Bunların kullanılması da gelecekte gündeme gelecektir. Bu sektör ve bu teknolojide dünya çok mesafe kat etmedi. Bir çok ülke daha yenilenebilir enerji ile tanışmadı. Onlara hizmeti biz sunabiliriz. Biz öne geçip bu teknolojiyi kullanacak ülkelere satabiliriz” şeklinde konuştu.

MİLLİ EĞİTİM MESAJI ALDI

Balıkesir Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan’ın konuşmasından mesaj aldıklarını söyledi. Müdür Caner, “Sayın Genel Sekreterimiz detaylı bilgiler verdi. Enerjide kalifiye eleman olması konusundaki eksikleri dile getirdi. Bütün konulara yenilerini eklemeye gerek yok. Ancak, personel yetiştirmek bizim alanımız. Biz bir ihtiyaç analizi yapacağız. Sanayici, İş adamları ile bölgenin ihtiyaçlarına göre hangi alanlara açalım bunları araştıracağız. Kanatlı hayvanlarla ilgili bir çalışmamız oldu. Üreticilerimiz eleman bulamıyoruz dediler. Bununla ilgili sektör temsilcilerimiz ile görüştük. İhtiyaçtır yapalım dedik. Rüzgar enerjisinin tamiri bize külfet getiriyor. İhtiyacı şuan daha iyi anladım. Biz de işbirliği yaparak, çalışmalarımızı bu doğrultuda yapacağız. İstihdama yönelik sanayicilerimizin ihtiyacına yönelik mesaj alınmıştır. Çalışmalara başlayacağız” dedi.

25.06.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Tayfun GÜNAY / BALIKESİR
gerekli olanın yapıldığı beni sevindirdi
sektördeki eleman açığını bu şekilde kapatmanız hem işletmem hemde bu işe yeni girecekler için bir umut olacaktır bu yatırımlardan dolayı tebrik ediyorum . Kurtdereli Enerji
26.06.2013 10:53:48
Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Rüzgar Ve Güneş Panellerinin Bakımı İçin Eğitim Verilecek

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi