İZFAŞ tarafından, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin desteğiyle üçüncü kez organize edilen Olivtech - Zeytin, Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı’na BZZTG Başkanı Mehmet Semerci de katıldı. İzmir Uluslararası Fuar Alanı 2 No'lu holde gerçekleşen Olivtech Fuarı'na; Yurt içinden Adapazarı, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Çorum, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin ve yurt dışından ABD, İspanya, İsviçre, İtalya, Suriye, Tunus, Ürdün, Yunanistan'dan firmalar katıldı. Olivtech 2013 Fuarı etkinlikleri çerçevesinde, 1/B No'lu holde geniş kapsamlı bir panel düzenlendi. Konunun uzmanı birçok ismin bir araya geldiği panelde, Türk zeytin ve zeytinyağının yol haritası çizildi. Bu arada, zeytinyağı tadımı da gerçekleştirildi.
Olivtech panelinde, sektörün sorunları, çözüm yolları arandı, yol haritası çıkarıldı ve zeytin ve zeytinyağı üretiminde gelişmelerin ve pazarlamaya yönelik bilgileri aktarıldı. Ayrıca, sofralık zeytin ve zeytinyağının kalitesi hakkında önemli bilgiler verildi. 4 gün süren Olivtech Fuarı'nda zeytin, zeytinyağı, fidan, tohum, gübre, şişe, kasa ve bidon, ambalaj malzemeleri, üretim teknolojileri, saklama üniteleri, zeytin işleme makineleri sergilendi.
TANITIM İÇİN 2 ÖNEMLİ ÖNERİ
Panele konuşmacı olarak katılan BZZTG Başkanı Mehmet Semerci, önerileriyle dikkat çekti. Semerci’nin yaptığı 2 öneri, yetkililerin dikkatini çekti ve yetkililer tarafından değerlendirmeye alınacağı öğrenildi. Zeytinyağında tanıtım eksikliğinin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Semerci, “Diğer konuşmacı arkadaşlara zeytine olan sevdaları ve ilgilerinden dolayı teşekkür ederim. Dünyada bu kadar üzerinde konuşulan ve kültürü binlerce yıl öncesine dayanan başka bir ürün var mıdır? Ancak ve ne yazık ki, bizler bu ürünü yeterince anlatamamışız. Bugün ülkemizde kişi başına tüketim her ne kadar 2 litrelere yaklaşmış olsa da, üretim bölgelerinde kişi başına tüketimin 50 litreleri bulduğunu düşünürsek, 7 coğrafi bölgeden oluşan ülkemizin diğer 4 bölgesinde (İçanadolu, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu) evlerine hiç zeytinyağı girmediğini düşündüğümüz milyonlarca hane mevcut. Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu, eski valimiz sayın Yılmaz Arslan, Tarım İl Müdürü Engin Sancı tarafından kurulmuş olup, o günden bu yana başkanlığını yapmaktayım. Onlarca fuara katıldığımız çeşitli tarihlerde bölgemizde ve dışında tanıtım faaliyetlerinde bulunduk. Ancak bu çalışmaların önemli bir tüketim artışı getirdiğini düşünmüyorum. Balıkesir tanıtım gurubu olarak sektörün önde gelen kuruluşlarını gördüğüm bu topluluğa ve UZZK Başkanlığı’na 2 somut örerim olacak. Birincisi; Ülkemizde markalı üretim yapan bütün firmaların ambalajlarında zeytinyağı bulundurmalarını ve her eve olmasa da bir çok eve bedelsiz olarak zeytinyağı göndermelerini teklif ediyorum. Bu tanıtım amaçlı olacak ve ileride büyük getirileri olacaktır. Bu işlem, UZZK ve Tarım İl Müdürlüklerinde yapılan koordinasyonla pekiştirilebilir. Böylece sofralarda o tadı hissettirmiş oluruz. İkincisi ise; Zeytinyağı kültürünü ve neden yenmesi gerektiğini anlatan, Tema Vakfı örneğinde olduğu gibi bir vakıf kurulmalı ve ülke genelinde yaygınlaştırılmalı. Bu bir zeytinyağı eğitim çalışması olmalı ve gönüllü eğitimler verilmeli. Ülke çapında yaygınlaştırırsak, özellikle eğitim kurumlarında zeytinyağının kültürünü ve faydalarını anlatacaklardır. Yeni nesillerin sağlıklı olmasının sağlanması, hem ülkemize, hem de insanlığa faydası aşikardır. Balıkesir tanıtım gurubu olarak, sofralık zeytine prim çalışması gündemdedir. Bu konunun başarısı, bölge milletvekillerimizin desteği ile mümkün olacaktır” dedi.
Mehmet Semenci’nin konuşmaları, sektör ile ilgili yetkililer tarafından dikkatle dinlendi.
27.05.2013