Şifrem?
126 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Eski Bakan Karakoyunlu Mübadeleyi Anlattı
Ayvalık'ta, Turizm Haftası ve Büyük Mübadele’nin 90. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen panele eski Kültür ve Turizm Bakanı, Yazar Yılmaz Karakoyunlu konuşmacı olarak katıldı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Ayvalık Ticaret Meslek ve Otelcilik Turizm Meslek Lisesi tarafından organize edilen; Ayvalık Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Turizm Müdürlüğü ile Ayvalık Turizm Geliştirme ve Alt Yapı Hizmet Birliği’nin de (AYTUGEB) destek verdiği Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında; Egedeki adalarda yaşayan Türklerin, Anadolu’ya dönmesiyle başlayan mübadelenin 90. yıldönümü de unutulmadı. Bu kapsamda, önceki gün; Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezinde saat 15.30’da eski Kültür ve Turizm Bakanı Yazar Yılmaz Karakoyunlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panele ilgi büyük oldu. Panelde; 21. Dönem İzmir Milletvekilliği ile Kültür Bakanlığı görevinde de bulunan Prof. Dr. Suat Çağlayan, Balıkesir İl Kültür Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdulah Soykan, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Turizm İlçe Müdürü Yasemin Güngör, daire amirleri, Ayvalık Belediyesi Meclis Üyeleri, ATO yöneticileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

Ayvalık İlçe Turizm Müdürü Yasemin Güngör’ün açılış konuşmasının ardından, mübadelenin 90. yıldönümü ile ilgili panelde, mübadele dönemini ile ilgili yaptığı çalışmaları ‘Mor Kaftanlı Selanik’ adlı kitabında toplayan eski bakan Yılmaz Karakoyunlu mübadele hakkında salonu dolduranlara bilgiler verirken, izleyiciler arasında zaman zaman duygulu anların yaşandığı da dikkatlerden kaçmadı. Salkım Hanımın Taneleri, Güz Sancısı, Çiçekli Mumlar Sokağı, Yorgun Mayıs Kısrakları, Ezan Vakti Bethoveen, Mevsimler Eskidi gibi ölümsüz eserlerinde yazarı olan Yılmaz Karakoyunlu; Mustafa Kemal’in mübadele fikrinde Selanikli olması ve Selanik kültürüne mensup olmasının büyük öneminin önemine işaret etti.

EGE’NİN İKİ YAKASINDAKİ MÜBADELE HÜZNÜNÜ ANLATTI
Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadeleyi anlatan Karakoyunlu; bir yandan Venizelos ve İsmet Paşa aracılığıyla Lozan Barış Antlaşması görüşmelerini izlerken, alınan kararlar yüzünden Türk ve Yunan topraklarının çeşitli bölgeleri olan İzmir, Mürefte, Şarköy; Selanik, Hanya, Resmo’da yaşanan zorluklara, hüzne, dirence de tanık olunduğunu vurguladı.

Hangi mesleğe hangi din, dil ve ırka mensup olursa olsun insanoğlunun, insan olduklarını unutmadan, yaptıklarını yargılamak yerine yaptıklarını anlamaya çalışmak gerektiğini vurgulayan Karakoyunlu, topyekûn savaştan sonra ikiye ayrılmış ve ayağa kalkmaya çabalayan iki toplumun üyelerinin, mübadele ile eskiden kapı komşularıyken düşmanlaşmaya başladıklarına işaret etti. Mübadelede sırasında Ege’nin her iki kıyısındaki insanlarının aşkları da dahil bütün hüzünlerini çarpıcı ifadelerle anlattı.

Hemen herkesin genel hatlarıyla bildiği mübadele sürecine daha yakından bakıldığında her iki toplumda derin izler bırakmış olmasının düşündürücü olduğunu kaydeden Karakoyunlu, günümüzde mübadelenin hafızasını yakinen yaşayan ikinci kuşak kişilerle; onların torunları olan yerli halkı geçmişe götürüp, yaşanılan şehrin ikinci kuruluş geçmişini hafızalarda canlı tutulması gerektiğini vurguladı. Panelin ardından eski bakan ve yazar Yılmaz Karakoyunlu’ya plaket verildi.

19.04.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler























Son Günlerin Haberleri
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Eski Bakan Karakoyunlu Mübadeleyi Anlattı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi