Şifrem?
123 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Yazlık Evler Turizme Kazandırılacak
Balıkesir’de, yaz mevsimi dışında hiç kullanılmayan yazlık evlerin (ikincil konutlar) turizme kazandırılması planlanıyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir’de, yaz mevsimi dışında hiç kullanılmayan yazlık evlerin (ikincil konutlar) turizme kazandırılması planlanıyor. Vali Ahmet Turhan'ın başkanlığında, "İkincil Konutların Turizme Kazandırılması Ortak Akıl Toplantısı" yapıldı.

Türkiye'nin turizm cenneti olan birçok beldesinin başında gelen Ayvalık ilçesindeki toplant;ı Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinasyonu ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ayvalık Kaymakamlığı ve Ayvalık Belediyesi katkılarıyla gerçekleşen toplantıya Balıkesir Valisi Ahmet TURHAN, Belediye Başkanlıkları, Kaymakamlar, Balıkesir Üniversitesi Ayvalık MYO, Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Ayvalık Ticaret Odası, site yöneticileri, emlakçılar, tur operatörleri, oteller, restoran sahipleri, kamu kuruşları ve çeşitli STK’lardan çok sayıda kişinin katılımıyla yapıldı. Türkiye’de ilk turizm hareketlerinin başladığı yer olan Balıkesir’in, turizmden elde ettiği gelirleri artırması yönündeki en büyük engel olarak gösterilen ikincil konutların değerlendirilmesi için yapılan ortak akıl toplantısının ilk oturumunda GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ve Balıkesir Valisi Ahmet Turhan açılış konuşmaları yaparak konuya ilişkin görüşlerini belirtti. Toplantının ikinci oturumunda Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Kontrolör Arzu Emel Yıldız, TÜRSAB Ev Turizmi Komitesi Başkanı ve Başkan Danışmanı Mücella Tarhan ve Ayvalık MYO müdürü Yakup Dinç konuyla ilgili sunum yaptılar. GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan yabancı turist sayısının artırılması yönünde yapılacak çalışmalarda bölgedeki tesislerin niteliğinin artırılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Körfez bölgesindeki sahil şeridinin büyük çoğunluğunu oluşturan ikinci konutların turizme kazandırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasıyla ikinci konutlarla ilgili dezavantajın avantaja dönüştürülebileceğini de ifade ederek bu yolla bölgemizin turistik değerlerinin artırılması yönünde bir engel olmayacağının altını çizdi. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Türkiye’de 1970’li yıllarda turizmin ilk başladığı yerlerin Ayvalık ve Erdek olduğunu belirterek, Ayvalık’ın doğal güzellikleri, tarihi mirası, zeytin kültürü, gastronomik değerleri, sualtı zenginlikleri ve rüzgar sporları gibi birçok özelliği ile turizmde önemli bir destinasyon olduğunu ifade etmiştir. Ayvalık’ta iç turizm yoğunluğu, sezon kısalığı ve yatırım yapılacak arsa bulma konusundaki sıkıntılardan dolayı bölgeye gelen yatırımcı sayısının azaldığını ifade ederek atıl durumda bulunan 26.000 civarındaki ikinci konutun turizme kazandırılmasının üzerinde önemle durulması gerektiğini belirtmiştir. İkinci konutların 1-3 ay arasında kullanıldığı ve 8-11 ay arasında boş kaldığının altını çizerek söz konusu konutların değerlendirilmesi, kayıt dışı yapılan çalışmaların kayıt altına alınması, bölgeye gelen turist sayısının artırılması ve ekonomik katkı sağlanması için AYTUGEB önderliğinde çalışmalar yapılabileceğini belirtmiştir.

Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ise Ayvalık’ın, turizm sektöründe sahip olduğu otel, yatak kapasitesi, acente gibi altyapı unsurlarına ilişkin detaylı bilgi vererek ikinci konutların değerlendirilmesi konusunda Kaymakamlık olarak Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve GMKA öncülüğünde yapılacak çalışmaların önemine değindi. İkinci konutların değerlendirilmesi yanında turizm sezonunun on iki aya yayılması için atılacak adımların da büyük önem taşıdığını, turizm kapasitesinin yükseltilmesinde Koca Seyit Havaalanının uçuş kapasitesinin artırılmasının büyük katkı sağlayacağını ve bölgenin erişilebilirlik düzeyinin artacağını belirten Kaymakam Nalbant, yurtdışı fuarlarında talep edilen turistik yerlerin özelliklerine bakıldığında Ayvalık ve benzeri yerlerin oluşan bu yeni eğilimlerin adresi olduğunu, bu potansiyelin uygun pazarlama stratejileriyle ilçeye çekilmesi kadar bu potansiyele hizmet edecek yatak kapasitesinin karşılanmasının da önemli olduğunu ifade etti.

Ortak Akıl Toplantısında konuşan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde Balıkesir İlinin de bir vizyonu olduğunu hatırlattı. Vali Turhan, ihracatı 8-10 milyar dolar olan, işsizlik sorununu çözmüş, şehir yapılanması itibariyle örnek bir şehir olan, eğitimde ülkenin ilk üçünde yer alan, ikinci üniversitesini kurmuş ve üçüncüsü için de hazırlıklar yapan, bir sanayi, tarım ve turizm şehri olmayı başarmış bir şehir hayal ettiğini ifade etti. Balıkesir’in dünyada hem sanayi, hem tarım hem de turizm alanında gelişmiş örnek bir şehir olmasının mümkün olduğunun altını çizen Vali Ahmet Turhan, Balıkesir'in giderek artan stratejik önemiyle yabancı yatırımcılar için de cazibe noktası olduğunu, yapılacak planlamalarda turizm bölgelerinin korunması üzerinde önemle durduğunu söyledi. Balıkesir’in sahip olduğu turizm potansiyelini sürdürülebilir bir çerçevede değerlendirmesi noktasında ikinci konutlar üzerinde de önemle durması gerektiğini ifade eden Vali Turhan, ortak akıl toplantısında bir araya gelen üniversite, kamu kuruluşları, STK’lar ve özel sektörün bu konuyla ilgili çözüm yolu geliştirmesinin büyük bir adım olduğunu ve bu adımın daha fazla sivil inisiyatifin söz sahibi olduğu bir dengeye doğru gitmesi gerektiğini bildirdi. Ahmet Turhan, konuşmasını Albert Einstein’ın, “Hayal bilgiden daha değerlidir” sözüyle tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından ikinci konutlarla ilgili yapılan çeşitli sunumlardan sonra çalıştay gerçekleştirilerek konunun bu çalıştayda ayrıntılı olarak ele alındığı bildirildi. İkinci konutların sektöre nasıl kazandırılabileceği sorusuna cevap aranan; turizm sektöründen üniversite, kamu, STK ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Ayvalık’ta gerçekleştirilen ortak akıl toplantısında elde edilen çözüm önerilerinin bu alanda inisiyatif geliştirecek aktörler için bir ön değerlendirme niteliğinde olduğu kaydedildi. Çalıştayda konuşulanların GMKA uzmanları tarafından derlenerek bir rapor hazırlanacağı, bu raporun kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.

18.03.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Yazlık Evler Turizme Kazandırılacak

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi