Şifrem?
107 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

'Tek Suçumuz Roman Olmak Mı?'
Ayvalık'a bağlı Altınova beldesinde yaşayan Roman vatandaşlar, yetkililerinin kendilerine verdiği sözü tutmadığını söyleyerek tepki gösterdi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Altınova Selimiye Mahallesi Oto Gar arkasındaki çadırlarda yaşayan 75 hanelik yaklaşık 350 kişi zor şartlarda yaşam savaşı veriyor. Kendilerine sadece Roman oldukları için hiç kimsenin iş vermemesi nedeniyle tek geçim kaynaklarının hurda toplayıp, bu hurdaları satmak olduğunu kaydeden Roman vatandaşlar, 25 Haziran 2011 de TOKİ tarafından yapımına başlanan evlerinin 2012 yılının Mayıs ayı ortalarında teslim edilmesini beklerken, söz konusu inşaatların tamamlanmasına rağmen kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmemesine tepki gösterdi. TOKİ tarafından yapımına başlanan maliyeye ait yaklaşık 3 bin metrekarelik alan üzerindeki inşaatlarla, 3 kat olarak, en alt katında bodrum ve kalorifer dairesi 2+1 evler, 70 metrekarelik banyo ve tuvaleti içinde olan meskenlerin tamamlandığını belirten Roman vatandaşlar, her biri kaloriferli olduğunu söyledikleri 48 dairenin halen daha kendilerine teslim edilemediğini kaydetti.

Altınova’da derme çatma ve naylonlarla çevrili barakalarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan Roman vatandaşlar, TOKİ tarafından kendilerine geçtiğimiz yılın Mayıs ayında teslim edileceği vaat edilen 48 adet kaloriferli dairenin henüz inşaatına bile başlanmadığına dikkat çekerek, kış mevsiminin en ağır koşullarının yaşandığı bu günlerde çoluk çocuk verdikleri yaşam mücadelesine dikkat çekti. 2004 yılında, bir şafak operasyonuyla, çevik kuvvet polislerinin nezaretinde çadır ve barakalarının başlarına yıkıldığını hatırlatan Roman vatandaşlar 50 yılı aşkın bir süredir belde de yaşadıklarını vurgulayarak, kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi. Altınova Beldesinde yaşayan romanlar adına konuşan Vedat Moral adlı vatandaş, yaşadıkları derme çatma çadırlarda her gece çoluk-çocuk donma tehlikesiyle sabahı zor ettiklerini vurgulayarak, artık bu koşullardan kurtulup, insanca yaşamak istediklerini belirtti.

8 yıl önce yıkılan evlerinin yerine yenisini yapılacağının vaadini verenlere gönderme yapan Moral, “2004 yılının Nisan ayı ortasında sabah saat 06.30’da jandarma ve polis robokoplarıyla yaşadığımız çadır kente bir şafak operasyonu düzenlenmişti. Bebelerimizi, çocuklarımızı yataklarından kaldırdık eşyalarımızı bile taşımaya fırsat kalmadan baraka ve çadırlarımız başımıza yıkıldı. O yıkım sırasında bize; Belediye Başkanı ve Kaymakam bize 6 ay gibi kısa sürede uygun bir arazide prefabrik ev, ortak su, ortak elektrik, ve WC yapılarak bizlere dağıtılacağının sözünü verdiler. Bizde hiç direnmeden burayı boşalttık. O günden bu yana bizi arayan soran olmadı. Ta ki yerel seçimlere kadar. Seçim öncesi bizleri oy uğruna sayanlar, çadırlarımıza hediye paketleriyle gelip çayımızı bile içiyorlar. bizi adam yerine koyuyorlar. Ama seçimler sona erdiğinde yüzümüze bile bakmıyorlar” diyerek adeta isyan etti.

Bu güne kadar resmi kurumlar bize verdikleri sözü tutmamalarından yakınan Vedat Moral, “Geçtiğimiz yıl, Başbakanlığın başlattığı roman açılımı toplantısında Kaymakam bey, ‘Evleriniz yapılacak her ay 100 lira taksit sizden, 100 lirası da Sosyal Yardımlaşma fonundan’ diyerek söz vermişti. Ama halen daha en ufak bir adım atılmış değil. TOKİ’nin yaptırdığı evler tamamlandı ama halen daha neyi bekliyorlar? Çadırda yaşam zor. Bebelerimiz, yaşlılarımız hasta oluyorlar. Başbakan Afrika’da yaşayan vatandaşlarla ilgileneceğine bizlere baksa 2013’ün Türkiye’si ortaya çıkar. Suriye’den gelen 150 bin mülteci bile bizden çok daha koşullara sahip” dedi.

“TEK SUÇUMUZ ROMAN OLMAK MI?”
Altınovalı Romanlar adına konuşan Vedat Moral, “Biz burada doğduk, büyüdük. Ben Çanakkale’de askerlik yaptım. Çocuklarımızı vatani görevleri için ülkemizin topraklarını savunabilmeleri için büyük bir onur ve gururla askere gönderdik. Biz, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşıyor ve çadırlarımızda şeref duyduğumuz ülkemizin bayrağını asıyoruz. Vatanımız ve bayrağımız için canımızı veririz. Hurda toplayarak ekmek alıyor ve çoluk çocuğumuzla zor koşullarda yaşama tutunmaya çalışıyoruz. Bizlere acınmasını istemiyoruz. İş istiyoruz. Bir çok romanın, çocuklarının karnı aç. Üst baş yok. Ayakkabısı yok. Ama ülkemizde hayvan hakları savunucuları sokaktaki köpeğe bile sahip çıkarken, bizlere sahip çıkan yok” dedi.

Öte yandan, Altınovalı Romanların barındıkları çadırlarda küçük roman çocuklarının yakılan ateş başında toplanırken, Astım hastası Melahat Moral’in ise belediyeden temin ettiği ilaçlarla tedavisini tezat koşullarda sürdürüyor. Diğer yanda ise Hasan Maşa adlı vatandaş solunum cihazına bağlı sobası dahi yanmayan çadırda yaşam savaşı veriyor.

14.01.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir 'Tek Suçumuz Roman Olmak Mı?'

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi