Şifrem?
151 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Türkiye'deki Engelli Camiasının Kalbi Ayvalık'ta Attı
Ayvalık, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde ülkenin engelliler camiası içinde önde gelen simaları ağırladı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanında yapılan törene; Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Uğur, Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Hamdi Atay, Engelsiz Türkiye Partisi Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, İlçe Emniyet Müdürü Rafet Kantar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Necmettin Tetik, ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, engelliler ve aileleri katıldı.

Engelliler adına Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Merkezi tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu ve Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Hamdi Atay’ın tören sunumunu üstlendiği tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle devam etti.

ÖZÜRLÜ TERİMİ GİTTİ, ENGELLİ TERİMİ GELDİ
Törende konuşan Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Hamdi Atay, kısa bir süre önce Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın talimatıyla, ülke genelinde engelliler camiasında büyük tartışmaları beraberinde getiren engelli-özürlü-sakat terimlerinin, Özürlüler Yasasında yapılan değişiklikler sonucunda 2013 yılından itibaren resmi olarak engelli sözcüğüyle nitelendirileceğini belirtti.

Atay, söz konusu düzenleme kapsamında, bakanlık bünyesindeki genel müdürlüğün adının değiştirildiğini kaydederek, yaptıkları girişimler sonrasında, ülke genelinde engellilerin yaşamlarına kolaylık sağlayan engelli bakıcılarına SGK bünyesinde sigortalı olabilme hakkını sağlanılmasıyla ilgili çalışmaların sonuçlandığını ve 2013 yılından itibaren bu uygulamanın hayata geçirileceğinin altını çizdi.

Türkiye’nin en faal derneklerinden biri olarak nitelendirilen Birlik Ortopedik Engelliler Derneği’nin Genel Başkanı Halil Burgaz, İzmir’de TRT’nin canlı yayınına katılması nedeniyle törenlerde bulunamazken, yerine dernek yöneticilerinden Yasemin Tülay Tamtunalı konuştu.
Tamtunalı, Türkiye’de engelli vatandaşların yaşadığı sorunların sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun ve insanlığın sorunu olduğunu belirterek, “İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri, ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu nedenle de engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Engelsiz Türkiye Partisi Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, kendisini yetiştiren Ayvalık halkına teşekkür ederek, ülke genelindeki yaklaşık 12 milyon engellinin sorunları dururken, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlamayacaklarını ve kutlamaları da eleştireceklerini belirtti.

3 Aralık Dünya Engelliler Gününün; ekonomik sosyal olarak gelişmiş insana engellilerine yaşlısına değer veren onların yaşam kalitesini artırdığı için eşit ve özgürce bir yaşamayı sunabilen ülkelerde kutlanabileceğini vurgulayan ETP Genel Başkanı Parmaksız, “7 Temmuz 2005 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Yasasının hiç bir belediyenin 7 yıl gibi bir sürede hiç bir hazırlığını yapmaması sebebi ile Haziran-2012’de 3 yıl daha erteleyenlerin, milyonlarca engelliyi belediye başkanlarına, bankalara, ATM’lere, kamu binalarına değişenlerin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlamak istemiyorum” dedi.

TÜRKÖZEN: “ENGELLİLİK EVRENSEL BİR KAVRAMDIR”
Törende Ayvalık Belediyesi’nin Zihinsel Engelliler Okulu öğrencilerinden Sezer Buget adlı bir öğrenci tarafından günün anlam ve önemine uygun bir şiir okumasının ardından, kürsüye gelen Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, gelişmiş dünyanın tıbbi modelden sosyal modele geçtiğini ve dünyanın engelliliğin sadece bir uzuv kaybı olmadığını kabul ettiğini söyledi.
Engelli bireyin yaşadığı kısıtlılık durumunun kendisinden değil, toplumun duyarsızlığından kaynaklandığını savunan Türközen, “Yönetimlerin engelli bireylerin önündeki kısıtlılıkları kaldırarak, onları diğer bireylerle eşit duruma getirme zorunluluğu bulunmaktadır. Engelliler; zavallı bir nesne değil, temel haklara sahip ve hukukun öznesi olan bireydir. İşte bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Kanunu 127. maddesinde engelliliğe bağlı ayrımcılığa 6 aydan 1 yıla varan hapis ve idari para cezası getirilmiştir. Bize göre engellilik; iyileştirilmesi gereken bir sağlık sorunu değil, evrensel bir kavram ve insan çeşitliliğinin bir rengidir. Engelliler toplumumuzun bir parçası, yüreğimizin diğer yarısıdır” dedi.

KAYMAKAM NALBANT: “ENGELLİLER KONUSUNDA AYVALIK RÜŞTÜNÜ İSPATLAMIŞTIR”
Törende konuşan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ise, ilçede 20 yıldan bu yana kutlanılan Engelliler Şenlikleri nedeniyle, Ayvalık’ın rüştünü ispatladığını söyledi.

Ayvalık’ta düzenlenen 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün, sakin geçmesinin nedenini geçtiğimiz Eylül ayında düzenlenen 1 haftalık Engelliler Şenliğindeki coşkunun bir sonucu olarak değerlendiren Kaymakam Nalbant, “Biz Ayvalık’ta devletin bizlere tanıdığı yetkiler çerçevesinde elimizden geldiğince yapmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Cumhuriyet Meydanında bulunan bir çay bahçesine geçen davetlilere Ayvalık Belediyesi tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Daha sonra Birlik Ortopedik Engelliler Derneği tarafından Çınar Düğün Salonunda düzenlenen programda engelliler saatlerce eğlendi.

04.12.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Türkiye'deki Engelli Camiasının Kalbi Ayvalık'ta Attı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi