Çok sayıda ülkeden 7-11 yaş aralığındaki 34 çocuğun buluştuğu Kyoto kentinde projenin fotoğrafı Ninomaru Sarayı önünde çekildi.
Panasonic'in tüm dünyada başlattığı "Okulumuz Yeşil" eğitim programı, Türkiye'de de uygulandı. İstanbul'daki 39 ve Balıkesir'deki 20 okulun öğrencileri, program çerçevesinde hem çevre konusunda bilinçlendirildi hem de "Çevreci Resimli Günlük" yarışmasına katıldı. Kurucusu Konosuke Matsushita'nın çizdiği "kendini topluma ve yaşam kalitesine adama" ilkesiyle Panasonic, tüm dünyada çevre bilincini genç nesillere aşılamayı hedefleyen, dünya çapında bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olan "Okulumuz Yeşil" (Eco Kids) eğitim programını İstanbul ve Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin desteğiyle Türkiye'ye getirdi. İlerleyen dönemlerde Türkiye'nin başka bölgelerindeki okulları da kapsayacak olan Okulumuz Yeşil programı bu yıl toplamda 7 bin 921 öğrenciye çevreyi korumak için neler yapabileceklerini öğretti. Panasonic'in 63 ülkede faaliyet gösteren çevreci bir sivil toplum kuruluşu olan FEE (Çevresel Eğitim Vakfı) ile birlikte geliştirdiği "Okulumuz Yeşil" eğitim programı, ilköğretim öğrencilerine iklim değişikliğine ve gezegenin korunma yollarına dair kolay ve eğlenceli bir öğrenim olanağı sunuyor.
DÜNYA KARDEŞLİĞİ
UNESCO tarafından desteklenen program geniş kesimde yakından ilgi gördü. Balıkesir Altıeylül İlöğretim Okulu Müdürü Orhan Aydın, Panasonic'in eğitim programına katılarak düzenlenen yarışmada Türkiye birinciliğini kazanan öğrencileri Şeydanur Günaydın'ı, öğretmeni ve ailesini tebrik etti. Geçtiğimiz ay götürüldükleri Japonya'nın Kyoto metropolünde unutulmaz bir 5 gün geçirdiklerini anlatan Şeydanur Günaydın, dünyanın her ülkesinden arkadaşlar edindiğini, bunun çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. Japonya dönüşü orada aldığı ödülünü okulda öğretmenleriyle paylaşan Şeydanur, her öğrencinin bu tür etkinliklere ve yarışmalara katılmaları gerektiğini, sonuçlarının çok güzel olduğunu kaydetti. Öğrencileriyle her zaman gurur duyduğunu ifade eden Altıeylül İlkokulu Müdürü Orhan Aydın, Şeydanur'un elde ettiği başarının kendilerine göre dünya çapında bir başarı olduğunu belirterek onunla gurur duyduklarını bildirdi. Şeydanur'u kutlayan okul müdürü Orhan Aydın, "Bu mutluluğun ve övüncün tarifi yok. Hem okul hem ülke olarak gururlandık. Kızımız okulumuzu da ülkemizi de Japonya'da başarıyla temsil etmiştir. Ben kendisini, öğretmeni ve ailesini bir defa daha tebrik ediyorum" dedi.
Panasonic'in Eko Kids programı kapsamında Avrupa'da birinci olan öğrencinin okuluna 5 bin AVRO para ödülü verileceği belirtildi. Ülkelerinde birinci olan öğrenciler Japonya'ya hem ödül töreni hem gezi hem de aynı programın 'Dünya Birincisi" çocuğunu belirlemek için götürüldü. Öğrencilerin Kyoto'da yaptıkları resim, boyama etkinliğinin sonucunda eserlerin değerlendirilerek Dünya Birincisinin tespit edileceği bildirildi.
Balıkesir Altıeylül İlköğretim Okulu 6. Sınıf Öğrencisi Şeydanur Günaydın, 5. sınıfta iken katıldığı ve kendisine Türkiye birinciliğini getiren çalışmasında çevre ve hava kirliliklerine dikkat edilirse dünyanın nasıl daha temiz bir dünya olacağını anlatmıştı. Okulum Yeşil Çevre Günlüklerinde beş gün süren etkinlikte, ilk resminde fabrika dumanlarının havaya verdiği zararı anlatan Şeydanur, resmin altına çevre günlüğü olarak yazdığı kompozisyonda bunun fabrika sahiplerine duyurulmasını önerdi. İki, üç, dört ve beşinci resimlerde de yine aynı resme göre kompozisyon yazıp altlarına da önerilerde bulunan Şeydanur, "Kedi gözünü alıp dünyanın gözüne yapıştırdım. Daha sonra elişi kağıtlarını kesip dünyaya rengarenk bir hal aldırdım ve keçeli kalemlerle ise dünyanın üstüne çeşitli renklerde çiçekler yaptım. Altına da, 'eğer dünyamızı temiz tutarsak eminim ki dünyamız bu hali alacak ve buna sabretmeliyiz' diye yazdım. Kedi gözü vitrinimizin üzerindeki oyuncak bir kedinin gözü. O göz benim bakış açımı yansıtıyor, beni temsil ediyor. Benim gözümden dünya" dedi.
JAPONYA BAŞKA BİR DÜNYA
"SADECE KYOTO'DA 2 BİNDEN FAZLA TAPINAK, 47 ÜNİVERSİTE VAR"
Programa katıldığında ilkokul öğrencisi olan Şeydanur şimdi aynı okulda ortaokul öğrencisi oldu. Balıkesir Altıeyül Ortaokul 6. sınıf öğrencisi olan Şeydanur Günaydın, eğitiminde emeği olan öğretmenleri ile her zaman yanında olan ailesine teşekkür etti. Japonya'nın Kyoto şehrinde unutulmaz anılar yaşadığını anlatan Şeydanur, Japonya'ya hayran kaldığını söyledi. Kyoto'daki izlenimlerini anlatan Şeydanur Günaydın, "Japonya'nın Kyoto şehrine gittim. Sadece bu şehirde 2 bini geçik tapınak ve 47 tane üniversite var. Çoğunlukla tapınakları gezdik. Yemekleri tattık, çoğunlukla suşi yiyorlar. Patatesleri kabuğunu soymadan yiyorlar. Oraya Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek için gittim, ödül törenine katıldım. Panosonic'in Eko Kids yarışmasında Türkiye birincisi oldum, ödül törenine katıldım. Ödül töreninde bir derecelendirme yapılmadı, herkese aynı ödül verildi. Herkes oraya ülkelerini en iyi şekilde temsil etmek için gelmişti, ben de o amaçla gittim. Kyoto şehrinde dünyanın her ülkesinden arkadaşlarla tanıştık, dostluk ve kardeşlik için bir araya geldik. Bana ödülü Kyoto'nun Valisi verdi. Onların deyişiyle başka ama Türkiye'nin deyişiyle Belediye Başkanı da var, bir de oranın ünlü sanatçıları vardı. Kyoto'nun Valisi ve Belediye Başkanı ile tanıştım. Dünyanın her ülkesinden gelen arkadaşlarımla bir sürü oyun oynadım" dedi.
Japonya'da yerel ve ulusal yayın yapan birçok gazete de Panasonic şirketinin bu eğitim programına haber olarak sayfalarında geniş yer ayırdı.
PANASONIC 2018'DE 100. YAŞINDA
UNESCO'nun dünya çapında desteklediği Panasonic'in Okulumuz Yeşil (Eco Kids) eğitim programı Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığının işbirliği ile yapılıyor. 2018 yılında 100. yaşında olacak olan Panasonic bu tarihte çevreci eğitim programlarında 2 milyon çocuğa ulaşmayı hedefliyor. 2009 yılından itibaren bugüne kadar program kapsamında 1 milyonu aşkın çocuğun çevreci eğitim faaliyetine katıldığı kaydedildi. UNESCO Dünya Mirası Merkezi ile ortak hareket eden Panosonic, gelecek nesillerde çevre bilincini aşılama amaçlı eğitim programlarını sürdürecek.
16.11.2012