İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan ise "Barbar Conan diye biri var mı, bilmiyoruz. Ama varsa buradadır, Antandros'tadır. Sonuçta kavim burada yaşamış" diye konuştu
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Prof. Dr. Abdullah Soykan, 'Geleceğin Efes'i' olacağı öngörülen Antandros Antik Kenti'ndeki kazı ekibini ziyaret etti. Doç. Dr. Gürcan Polat, Prof. Dr. Soykan'a kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken, 'Kimmeryalı Conan' iddiası bir kez daha gündeme geldi. Kimmerler'in 100 yıl kadar Antandros'ta yaşadığını belirtirten Doç. Dr. Polat, "Barbar Conan sadece sanal bir kahraman. Antandros'ta Kimmer ismi geçince Conan'la magazinel bir şekilde örtüştürüldü" dedi. Doç. Dr. Polat, Kimmerler'le Antandros ilişkisi konusunda da şunları söyledi:
"Kimmerler, Antik Dönem'de bir kavim. Kafkaslar'ın kuzeyinde yaşıyorlardı. M.Ö. 8'inci yüzyılda İskitler'in baskısıyla bir bölümü Kafkaslar aracılığıyla bir bölümü de Karadeniz'in kuzeyinden dolaşarak Anadolu'ya geliyor. Kimmerler varlıklarını tamamen talanla sürdüren bir kavim. Ele geçirdikleri her yeri talan ediyor, savaşıyor ve yerleşmiyor. Sürekli gezinen, göçebe bir kavim. Kimmerler, Van civarındaki Urartu Krallığı'nı, Orta Anadolu'nun en güçlü krallığı olan Finike'yi, Batı Anadolu'nun en güçlü kavmi olan Lidyalılar'ı yenilgiye uğrattı. Kimmerler'le ilgili araştırma ve kazılarda yangın tabakalarını görüyorsunuz. Ama maddi kültür verilerini yakalamak çok zor oluyor. Antik kaynaklarda bir yere yerleştiklerine dair bilgi yok. Bir antik kaynak Kimmerler'in 100 yıl Antandros'ta yaşadığını belirtiyor. Antandros Kimmerler'in Batı Anadolu'da yaşadıkları gösterilen tek merkez. Barbar Conan da sadece sanal bir kahraman. Kimmerler göçebe ve güçlü bir kavim olması nedeniyle böyle bir çizgi roman yapılmış. Conan da onun kahramanlarından biri."
>> Devamını Oku
31.08.2012